Friday, August 17, 2018

Alhamdulillah

18/8/18
Cantik tarikh nih hehe

Alhamdulillah, dah hampir 6 bulan aka setengah tahun dalam housemanship. :) sekarang dlm posting ke-2.

Posting pertama, surgical, berakhir dengan alhamdulillah baik2 saja. Drama2 tak cukup cme, logbook dan assessment di akhir posting. Hewhew.

I enjoyed surgical posting very much. The symptoms and causes are pretty much straight forward. And i think i exaggerate my ocd-ness bila masuk OT time hand washing, scrubbing and gowning😂. And best masuk ot, can touch here and there while assisting... Tak macam zaman belajar dulu, intai dari jauhhhh jer hehe.

Now, in 2nd posting, medical. Still adapting, but i think after 1 month baru boleh terima kenyataan medical ni ok jer. 1st week, rasa sgt burden dgn workloads, 1st month burden dgn oncall EOD sbb tak cukup ho... Now ok dah, on call seminggu sekali saja sbb dah ramai ho... And some mo's pun dah kenal, so hopefully boleh okay sampai ke akhirnya.

Benda best ialah bila dr tahu i dah surgical, so dia biar i jahit suture utk secure fem cath sorang2. Hehe. Dekat surgical tak pernah pegang suture pun 😂 mf pernah offer suruh jahit tapi tak berani nanti rosak tissue orang hahahaha

And today, alhamdulillah, round pagi di hdw, dr c luangkan masa ajar cara baca chart hdw. SubhanAllah tak pernah ada orang ajar sedetailed yg dia ajar. And dia tanya, nak hospital ke nak kk -based bila jadi MO nanti?
Surgical based or medical based?

Nampaknya, i need to make decision from now... Who i picture myself in the future.

Learn, practice and kumpul experience banyak2 masa ho ni. Ingat, nanti nak jadi mo/sp... Bukan selamanya ho...

In shaa Allah. Semoga Allah permudahkan segala urusan kebaikan. Semoga Allah berkati dan izinkan penutup yang terbaik utk setiap perbuatan, kerja dan amal.

Salam zulhijjah.
Semoga Allah izinkan haji dan umrah pada masa yang terbaik❤️

Ortho moments

- bismillah - Yesterday was one longed awaited day, an elective ot day. I barely had chance for elot. Even there was once given previously ...