Friday, February 23, 2018

Ptm reflection #2

- bismillah -

1) i appreciate what i got, what i have been through, and what will i face later in the future.

2) good friends are ones who let you be you.

3) smiles, are God gifts.

4) every person has different challenges.

5) rezeki tetap ada, it'll never be missed. What's destined for you, will surely reach you.

1) i thank Allah for every single thing. He has bestowed me with easeness and smoothen my journey up till here, i pray that everything in the past will be accepted and diredhai. As for the future, i pray for a better me in His view.

6) only Allah can suffice us, the human being. You may think u need this and that, but in the end, the assurance that He will always give u what u need/what u can handle, then you can live your life fully with no regrets nor frustration. Dont get frustrated!

7) jagalah Allah, Allah menjagamu.

8), 9), 10),
i'll just keep them as non written memories... :) they are good to be remembered, but not too good to be reminded, and even too harmful to be continued haha.
Yg pastinya, farhana dan monolognya didengari Tuhan.

Anyway, my PTM was an enjoyable one alhamdulillah.
Pray for my housemanship which will start soon!

Tuesday, February 20, 2018

Ptm reflection

- bismillah -

Suddenly a short film reminded me of my teacher doctors. May Allah bless them all, with the highest blessing of Jannah.

Saturday, February 17, 2018

Dosa pahala

- bismillah -

Perkara kecil, berupaya menjadi permulaan kepada perkara besar.

Kenalilah perkara kecil yang menjerumuskan kamu kepada perkara besar.

Jika perkara besar itu kebaikan,
Jika perkara besar itu keburukan,

Maka perkara kecil yang menjadi pemula iti perlu dikenal pasti. Kerasa perkara itulah penentunya sama ada perlu dimulakan atau dijauhi.

Mula dengan mendengar muzik lalai, boleh membawa kepada kelalaian seterusnya, hingga lah menjemput dosa. Bermula dengan stalk profile facebook, hingga membuang masa membaca novel sampah dengan karektor2 toleh/tolehah (lawan kepada soleh/solehah).

Kerana biah solehah itu, bukan sekadar tempat berpijak realiti, tetapi juga dituntut di alam maya.

Carilah pemula kepada kebaikan, perkara kecil yang membawa kepada pahala berterusan, jangan dimulakan dengan perkara kecil yang menjerumus kepada kesusahan hidup dunia dan akhirat.

Semoga Allah ampuni aku. Amiin.

Wednesday, February 14, 2018

Random

- bismillah -

Dah lama tak menulis post dekat fb. Rindu ketika tak perlu fikir org nk terasa ke apa ke. Rindu gak nak jadi poyo tanpa rasa poyo. Haha.

Sesungguhnya, at certain part of our life, we would ask ourselves, is this the life i want?

As for me, everything is currently in its place alhamdulillah. I know and i am aware that, this life and everything in it is temporary. Things can just change. I pray that Allah will preserve the deen and faith for me till my last breath.

It is just that i dont like it when it comes about not meeting my jodoh yet. I dont want such a matter to disturb my gratefulness and sense of overall wellbeing, over other matters that i already have/achieved.

Anyway, i dont pray that he comes too soon either. I just dont know what is the best time. And i just want to live my life in full gratefullness and submission only to Allah, despite having a husband by my side, or not yet. I just want a healthy spiritual attachment and a good sense of well being. Not related to having a partner or not.

The thing is, can i do that?

Wednesday, February 7, 2018

Another blessed day alhamdulillah

- bismillah -

Hari ni day 4 di KL (trip kali ke 2 utk tahun ni, bulan jan sekali, feb pulak..).

Agenda:
1) 9 AM - check out hotel
2) simpan bagpack di locker KL sentral
3) breakfast
4) take train KL sentral to KL
5) pergi MMC ambil sijil pendaftaran sementara
6) pergi butik cloverush!
7) sampai KL sentral pukul 3pm
8) dinner
9) tunggu train balik Perlis

Nota:
1) tido dekat brickfield dgn nuha. Amik grab dari kl sentral (lol) sbb tgk map macam jauh padahal cross nu boleh ja. LUCKILY alhamdulillah kami tak jalan. Sbb kawasan tu bahaya... My sis dah pesan awal dah tapi rasa mcm ok lagi, tapi bila abang grab pesan kata kawasan tu bahaya red alert pun menyala dlm diri. Muram jap dalam keta tu sbb risau haha. Anyway, abg grab tu cukup berjasa dengan pesanan beliau. Esok pagi cerah benderang pun kami naik grab lagi. Walaupun rasa nak turun dekat dpn nu tapi macam baru tak sampai seminit masuk keta, so turun depan hilton. Haha.

2) drlocker.com bagusss! Belajar dgn nuha jugak. Bagus sbb kalau tak ingat nombor locker pun takpa, sistem yang bukak kan. Tayah pegang kunci. Yg perlu ialah SCAN MUKA. awas: kalau pendek, tinggi2kan badan, jangan berdiri jauh sangat nanti camera tak leh detect huhuhu. Utk bagpack boleh amik locker saiz kecik mcm drawer tu, store bag lay flat, RM 10. Cari dekat lobi pintu masuk level 2, tangga opposite Nu.

3) nasi lemak treats ja haha. Baru tahu ada kedai makan kat situ. Kak dgn abg arif selalu bawa makan dkt nu ja haha. So, dinner pun makan area situ hehe.

4) ya ampun nak tgk direction train ni pun agak2 ja. Tgk betul, terus lalu escalator tu. Lps tu gelabah sbb tak cek platform lagi satu pi mana plak ntah. Haha. Dan disebabkan noobie, amiklah komuter arah tanjung malim. Lama gak la menunggu. Padahal baru tringat boleh amik LRT turun pasar seni & jalan ke stesen KL tu... Huhuhu. Org menunggu sbelah siap tanya lagi ni train arah sungai buloh ke lol... Bangga jap sebab bukan muka org luar kl.. Ye kak, jawab dgn yakin hehehe (sebab tadi sepanjng duduk tunggu train tu asyik google "kl train map" ja hahaha so macam dah terhafal map tu)

5) inilah key agenda hari ni... Huhu. Ni kali ketiga pergi. Kali pertama ayah dan kakak temankan. Teringat susah payah kami bertiga nak cari mmc nih walaupun naik grab. Balik naik lrt ke klcc. Semoga Allah ganjari pahala.

So hari ni dalam sejarah alhamdulillah, dh dapat sijil pendaftaran sementara sebagai ahli majlis perubatan.. Lesen P utk merawat hehe. Tunggu lps 2 tahun, dapat lesen penuh in shaa Allah (lesen L = medical student hehe).

6) habis urusan di MMC, pergi wangsa maju dengan liyana. Pergi naik grab rm19. Huhu. Dlm grab tu baru tengok peta, ada lrt wangsa maju lol apsal tak naik dari pasar seni ja tadi hurmmmmm. Ok la sale dia.. 4 tudung harga 100++, so acceptable la. Tpi dh tak banyak choices... (yang last piece pun dapat discount tau... So i got 2 pieces yang last piece lol)

7) balik dari wangsa maju ke kl sentral naik lrt! RM3.50 lol. Oklah pujuk diri nak belajar hidup, lgipun tadi peak hour wktu pergi so mesti tren padat lololol

8) ya Rabbi ya Allah. Dah lama teringin makan di chicken rice shop bukan sekadar nasi ayam (ketokk ketokk). So makanlah. Sedap ya amat plus lapar sebab dah pukul 3 tak makan lunch lagi. Solat dulu tadi lps sampai kl sentral.

9) habis makan pukul 430pm. Train ets pkul 615pm. So ingat nak tunggu tempat orang tunggu ets dkt gate b tu ja. Tapi tersinggah satu kedai buku bawah tu (pop up store kot)... Pusing2 satu kedai rupanya dah sejam berlalu 😂 sampaikan pakcik tokay tanya, belajar lagi ke? Belajar mana? Banyak minat buku design ka? Hehehe (kedai di jual banyaaakkkkk buku design & architecture below rm50!) fuhh naseb baik tak muat beg kalau tak dh bawa balik buku tebal tebal tu!

🎈🎈🎈

All in all, alhamdulillah.. I enjoyed today's trip.. ALLAH izin segalanya dipermudahkan alhamdulillah...

Semoga menjadi hamba Allah yang makin taat dan banyak berdoa, walaupun bukan on the go... Waktu lapang dan dlm comfort zone la ujian nak berdoa ni berat.. Huhu.

Actually dlm komuter kl sentral-kl tadi ada mak cik indon. Wearing all red head to toe, SO OF COURSE LAH dia tu something wrong. Maniac tak pun ada lah apa2 pun. Yes, I'm judgemental. Dia memang acting very suspicious. Dia turun tempat i turun. Dari dlm train duk tengok2. So, memang baca doa mintak Allah lindung diri ni sangat2... 😭😭😭
I kept on walking far behind her on my way out of the station. Dia mcm nak jln slow nak suh aku pi jln depan tapi my-resting-bitch-face (alhamdulillah) tengok muka dia betul2... Hantar isyarat: i am aware you are going to do harm to me. So lps tu alhamdulillah, berkat Allah maha penyayang melindungi, dia tu pun jln jauh ke depan sampai hilang trace...

Fuh. La hawla wa la quwwata illa billah.

Alhamdulillah for everything ❤️

Hello paeds!

- bismillah - Alhamdulillah. Currently i'm in my 5th posting. For whoever had wish me and pray for me since the start of my career jour...