Skip to main content

zig zag kehidupan

- bismillah -

1. Ketika masuk ke dewan exam, terdengar perbualan kawan2. Kata A, dia tak study pun. Lagipun exam kali ini ialah subjek rotation terakhir.
Waktu saya tengah dengar tu, saya tengah berkerut2 baca nota.

2. Hari ni dean post dalam group student, lepas meeting deanship, ada surat penganugerahan MBBS - ijazah kehormat - kepada seorang pelajar tahun 4... yang baru meninggal.

Both situations tell me something.

Siapa kita di hadapan Tuhan adalah segala-galanya...

Dunia ini penuh tipu daya.

Anything can just happen.

Jalan yang sama, tapi setiap kaki menapak pada titik berbeza, membawa hati yang berbeza, menuju ke titik yang berbeza pula.

3. Tadi berpeluang jumpa kakak senior yang dihormati, beliau singgah ke irbid dengan family. Dah lama saya tak buat sesuatu perkara ikut kata hati. Nekad. Pergi ziarah walaupun semua orang tengah tense nak prepare untuk exam. Allah helps me, eases me. Lama dah tak pray along walking. Lama dah tak rasa buat sesuatu sebab sesuatu yang hanya Allah tahu.

And 4. She told me stories of her own journey. Penuh juga warna-warni perancangan Tuhan.

5. Miracle. Istikharah. Kuasa Allah memudahkan segala perkara yang baik untuk kita.

Semoga, MBBS ini dipermudahkan. Semoga, urusan kerjaya juga dipermudahkan.

Aku mahu bertemu Tuhan dalam keadaan paling diredhai.

Dunia penuh tipu daya, tiada apa yang mengikut perancangan kita kerana sesungguhnya Allah telah merancang segala sesuatu. Apa2 jadi pun, doakan Allah sentiasa tidak tinggalkan kita sorang2. Apa2 jadipun, semoga khauf dan rajaa hanyalah disandarkan pada Allah.

Alhamdulillah, Allah campakkan rasa takut dan risau dalam hati saya, agar saya mencari Allah kembali, agar sandaran dan doa saya untuk masa depan bertambah2.

6. Mati. Itu bukan penamat.

misi bertemu Allah. misi episod kehidupan yang hidup. this is my life, this is His blessing. i have Him to overcome everything.

He will ease, to those who He chose. and let us become ones yang choose Him above everything.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …