Monday, May 15, 2017

Memori final exam surgery

- bismillah -

Alhamdulillah. 3 papers dah selesai. Berbaki satuuuuuu in shaa Allah. Dan empat VIVA.

So, walaupun tinggal 1, sebenarnya progressnya 50% lagi haha.

Alhamdulillah. Masa berlalu pantas. Soon, this is all will come to an end.
In shaa Allah.

Tadi naik bas pergi universiti, pakcik tu bawa laju, saya duduk belakang driver. Urm. Entah tiba2 terfikir pasal exciden. What if dlm perjalanan ni jadi apa2? Exam tangguh ke? Hahahaha. Adoi. Lepas tu rasa sangat cuak, what if meninggal dlm perjalanan nak pergi exam? Kira syahid ke? Huhuhu.

Astagfirullah. Dahsyat sangat mode fight-or-flight saya waktu tu. Nak flee dari dunia teros haha.

Anyway, bas tu lambat gerak sebab tunggu orang penuhkan seat. So, saya dan kawan2 sampai lewat ke exam. Exam surgery pulak tu, department yg sangat berdisiplin dan punctual (selepas department neuro haha).

Sampai dekat pagar besar universiti pkul 12.25++ lebih kurang. Examnya 12.30. Nak jalan dari situ ke hall ambik masa 15 minit jika melenggang. Jeng jeng jeng....

Maka berlarilah, ya, kanak2 ribena - malaysian girls - yg terkenal dengan tak havoc dan kain skirt nya. (batch saya jarang pakai seluar, hasil tarbiah ortodoks seniors, batch bawah dah generasi lain dah, protestant hehehe), berlari lintas kereta, tinggi rendah longkang, bawah terik mentari, tanpa menoleh atau mengira apa pandangan orang belakang.... Apasal budak2 ni lari tengah2 alam di bawah matahari niiii....

Run, run for your life!

Tak pernah2 ada orang semangat nak ambik exam sampaikan berlari2 ;')

Such a memory.

Saya ni mudah semput, tapi bila dah kawan yg dlm pantang bersalin pun lebih stamina berlari, haha nak tak nak ku gagahkan jua kaki dan paru2 ini...

Alhamdulillah, sampai hall pkul 12.35. Urmmmm. Masuk, make entrance macam koboi nak serang. Buka pintu paling ganas dan paling tak ayu sebab takut exam dah mulaaa haha.

Rupa2nya, tak mula lagi. Doktor baru cakap2, tengah nak kutip handphones. Maka, semua orang terkejut dan pandang kemunculan seorang yg berhidung kembang... Huhuhu.

Tak pa. Keep calm and cari seat no. Lalalaal.

Alhamdulillah. Duduk. Walaupun tercungap2...buat2 macam tak da apa berlaku. Minum air. Letak beg kat lantai, serah handphone. Urmm. Tiba2 teringat, alamak! Mesti kawan2 yg hall lebih jauh dekat blok lain tak sampai lagi! Oh Allah, make it easy for them....

Saya bersyukur Allah izin saya mampu sampai dewan exam tadi. Alhamdulillah...

Allah sentiasa murah memberi pertolongan. Walaupun exam susah - sebab saya tak habis baca huhuhu - tapi sebenarnya banyak dah benda2 lain yg Allah mudahkan.

Kesannya, waktu jawab tadi happy je. Mana taknya, Adrenaline dah sky rocket naik ke langit hahahaah.

Alhamdulillah.
For everything.
Semoga Allah berkati segalanya.
Air mata, doa, harapan, usaha, jawapan...
Termasuk peluh2 yg memercik. Heheeh.

Semoga Allah redha pada farhana dan rakan2. Amiin.

No comments:

Post a Comment

Bila kita akan kembali

Hanya pada Allah tempat kita bergantung. Jika ditakdirkan kita hilang segalanya dalam dunia ini, atau kita yang menghilang, maka harta duni...