Skip to main content

Memori final exam surgery

- bismillah -

Alhamdulillah. 3 papers dah selesai. Berbaki satuuuuuu in shaa Allah. Dan empat VIVA.

So, walaupun tinggal 1, sebenarnya progressnya 50% lagi haha.

Alhamdulillah. Masa berlalu pantas. Soon, this is all will come to an end.
In shaa Allah.

Tadi naik bas pergi universiti, pakcik tu bawa laju, saya duduk belakang driver. Urm. Entah tiba2 terfikir pasal exciden. What if dlm perjalanan ni jadi apa2? Exam tangguh ke? Hahahaha. Adoi. Lepas tu rasa sangat cuak, what if meninggal dlm perjalanan nak pergi exam? Kira syahid ke? Huhuhu.

Astagfirullah. Dahsyat sangat mode fight-or-flight saya waktu tu. Nak flee dari dunia teros haha.

Anyway, bas tu lambat gerak sebab tunggu orang penuhkan seat. So, saya dan kawan2 sampai lewat ke exam. Exam surgery pulak tu, department yg sangat berdisiplin dan punctual (selepas department neuro haha).

Sampai dekat pagar besar universiti pkul 12.25++ lebih kurang. Examnya 12.30. Nak jalan dari situ ke hall ambik masa 15 minit jika melenggang. Jeng jeng jeng....

Maka berlarilah, ya, kanak2 ribena - malaysian girls - yg terkenal dengan tak havoc dan kain skirt nya. (batch saya jarang pakai seluar, hasil tarbiah ortodoks seniors, batch bawah dah generasi lain dah, protestant hehehe), berlari lintas kereta, tinggi rendah longkang, bawah terik mentari, tanpa menoleh atau mengira apa pandangan orang belakang.... Apasal budak2 ni lari tengah2 alam di bawah matahari niiii....

Run, run for your life!

Tak pernah2 ada orang semangat nak ambik exam sampaikan berlari2 ;')

Such a memory.

Saya ni mudah semput, tapi bila dah kawan yg dlm pantang bersalin pun lebih stamina berlari, haha nak tak nak ku gagahkan jua kaki dan paru2 ini...

Alhamdulillah, sampai hall pkul 12.35. Urmmmm. Masuk, make entrance macam koboi nak serang. Buka pintu paling ganas dan paling tak ayu sebab takut exam dah mulaaa haha.

Rupa2nya, tak mula lagi. Doktor baru cakap2, tengah nak kutip handphones. Maka, semua orang terkejut dan pandang kemunculan seorang yg berhidung kembang... Huhuhu.

Tak pa. Keep calm and cari seat no. Lalalaal.

Alhamdulillah. Duduk. Walaupun tercungap2...buat2 macam tak da apa berlaku. Minum air. Letak beg kat lantai, serah handphone. Urmm. Tiba2 teringat, alamak! Mesti kawan2 yg hall lebih jauh dekat blok lain tak sampai lagi! Oh Allah, make it easy for them....

Saya bersyukur Allah izin saya mampu sampai dewan exam tadi. Alhamdulillah...

Allah sentiasa murah memberi pertolongan. Walaupun exam susah - sebab saya tak habis baca huhuhu - tapi sebenarnya banyak dah benda2 lain yg Allah mudahkan.

Kesannya, waktu jawab tadi happy je. Mana taknya, Adrenaline dah sky rocket naik ke langit hahahaah.

Alhamdulillah.
For everything.
Semoga Allah berkati segalanya.
Air mata, doa, harapan, usaha, jawapan...
Termasuk peluh2 yg memercik. Heheeh.

Semoga Allah redha pada farhana dan rakan2. Amiin.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …