Thursday, May 25, 2017

Alhamdulillah. Graduated. Part 1

- bismillah -

🎓🎓🎓
Alhamdulillah
Allah izin lulus peperiksaan akhir MBBS pada 24/5/2017.
Perjalanan 6 tahun yg bermula pada September 2011.

Alhamdulillah.

MBBS ialah amanah baru. If ada orang collapsed, kena usaha selamatkan. A-B-C. Abc is easy, but ABC surely need practices, experience and skills, before ABC could be as easy as abc. So, take your everyday job as your toddler* steps towards good competent doctor.

*Since MBBS was a baby step...

Mana ada orang grad, dapat kerja terus terer.

Saya ada masa (mungkin) 6 bulan sebelum mula kerja, ataupun setahun, atau lebih. Senoga diberkati segala ilmu dan tak lupa.

Alhamdulillah.

Hari last exam tu, saya antara orang yang dapat giliran pertama. Jadi bila saya dah habis oral, masa turun lift rasa sangat happy! Happy sbb doa nak doctor terbaik dan doa moga saya tak sedih masa lepas jawab, doa moga semua soalan doktor saya dapat jawab...Allah makbulkan. Hari sebelum tu, saya keluar bilik exam sambil tahan nangis. Urmm. 

Tapi alhamdulillah hari last tu happy!
Allah izin doa dimakbulkan.

Sampai kubah (lobi hospital), ramai orang sudah berkumpul. Allah Allah... Akhirnya sampai juga aku kepada hari ini. Hari akhir... Hari last.
Selang beberapa minit, kawan2 batch dah berpesta. Dabkeh namanya. Tepuk2 tangan dan gendang2 sket. Menari2 dlm bulatan (wonder mungkinkah ini budaya tinggalan masyarakat rom waktu menjajah ke sini dulu hehe). Semua bagai merayakan hari kemenangan!
Saya berdiri di tingkat 1 lobi sambil ambik video. Hehe perempuan tak join ye menari2 tu.

At the end, diorang lambung2 kawan2 mereka.
Hanya kawan yang betul2 kawan ja akan mampu sambut sebab lambung memang berpusing tinggi..tawakkal ja lah kot orang yg dilambung tu.

My own kenangan di surau paediatrics...
Hanya Allah yang tahu. First time, i feel that i was extremely happy and thankful that He made me reach the end with happy heart. Alhamdulillah. Allah bagi apa saja kepada siapa yang Dia kehendaki.

Semoga di akhirat nanti Allah izin menjadi orang yg extremely happy sebab berjumpa dengan Allah. Orang yang datang dengan hati salim.

Sebab saya tak suka perasaan galau lepas keluar bilik exam sebab soalan tak tahu jawab.

Sebenarnya waktu exam last tu pun ada soalan tak reti jawab. Tapi ajaibnya kuasa Tuhan, kuasa doa, maka Allah titipkan rasa lapang hati. Malah doktor siap ajar sikit sebab apa begitu begini bila dah tak leh jawab. Hehe. Terima kasih dr dari JU dan doc AD. You are the answers for my prayers.

Beautiful memories carved at the end of my MBBS journey. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Semoga, pengakhiran kehidupan ini adalah kebaikan juga.
Amiin.

2 comments:

  1. Alhamdulillah, I've been following your journey as a medical student since... idk i lost the track haha anyway, congrats!

    ReplyDelete

A day to remember

- bismillah - Alhamdulillah. Lps grad, bermula lah urusan nak mohon kerja. Mula2 kena isi borang SPA, lapor diri dengan penaja, kemudian i...