Skip to main content

break free

- bismillah -

Alhamdulillah. posting elektif saya berbaki 10 hari lagi. semoga 10 hari akan datang ini adalah hari2 terbaik dan terisi dengan manfaat dan kebaikan.

antara kunci-kunci yang saya 'temui' sepanjang 20 hari [4 minggu x (isnin sampai jumaat)] yang lalu ialah
- ikhlas
- rajin
- sopan
- berani
- motivasi

dan sebenarnya yang paling penting ialah:
- keberkatan
- doa

ikhlas ialah kunci yg pertama saya jumpa. itupun kawan saya yang 'carikan'. saya mengadu pada hari kedua elektif bahawa hari tu sangatlah suram muram, clueless, dan dengan pengecutnya saya flee from the hospital. ya, hari pertama lapor diri (hari kedua dalam minggu pertama) saya dah balik rumah dan tidur pada pukul 2pm. kantoi bila doktor call cari. urmmm.

tidur petang itu untuk shut down segala kacau bilau perasaan. lepas dapat call tu pun saya tidur semula sebab
everything.seems.complicated....nak nangis pun air mata dah kering.

kemudian, nuha pesan suruh ikhlas. bila ikhlas, in shaa Allah best.

dan esoknya, matahari sangat bersinar riang terang benderang!
Allah izin saya kuat utk melangkah ke hospital, saya mampu tunggu 2 jam pagi tu sebelum dapat jumpa doktor2 yang sibuk, dan bila sampai dekat ward, semua orang seems to be welcoming dan membantu. alhamdulillah...
second day yang sangat amazing dan berlainan daripada first day!

Allah sangat pemurah
Allah sangat mendengar segala rintihan hamba-hamba-Nya.

semoga segalanya Allah izin yg terbaik. amiin.

sehingga sekarang, i cant predict how the day will pass through
hinggalah i found another new 'key'
-to breakfree from expectation
#breakfree daripada susunan manusia, biar Allah yang mengaturkan :)
which doctor, which patient, how, when, why....
semua tu tak perlukita susah2 risaukan, kerana Allah already sudah tahu how the day will end...

dan kunci2/nilai2 ni saya percaya bukanlah untuk elektif saja,
tapi sebagai bekalan untuk kehidupan sehari-harian juga.

- ikhlas
- rajin
- sopan
- berani
- motivasi
- keberkatan
- doa
- bebaskan diri daripada sangkaan/terlebih jangkaan

semoga Allah ampunkan dosa saya dan kalian semua.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …