Sunday, April 2, 2017

break free

- bismillah -

Alhamdulillah. posting elektif saya berbaki 10 hari lagi. semoga 10 hari akan datang ini adalah hari2 terbaik dan terisi dengan manfaat dan kebaikan.

antara kunci-kunci yang saya 'temui' sepanjang 20 hari [4 minggu x (isnin sampai jumaat)] yang lalu ialah
- ikhlas
- rajin
- sopan
- berani
- motivasi

dan sebenarnya yang paling penting ialah:
- keberkatan
- doa

ikhlas ialah kunci yg pertama saya jumpa. itupun kawan saya yang 'carikan'. saya mengadu pada hari kedua elektif bahawa hari tu sangatlah suram muram, clueless, dan dengan pengecutnya saya flee from the hospital. ya, hari pertama lapor diri (hari kedua dalam minggu pertama) saya dah balik rumah dan tidur pada pukul 2pm. kantoi bila doktor call cari. urmmm.

tidur petang itu untuk shut down segala kacau bilau perasaan. lepas dapat call tu pun saya tidur semula sebab
everything.seems.complicated....nak nangis pun air mata dah kering.

kemudian, nuha pesan suruh ikhlas. bila ikhlas, in shaa Allah best.

dan esoknya, matahari sangat bersinar riang terang benderang!
Allah izin saya kuat utk melangkah ke hospital, saya mampu tunggu 2 jam pagi tu sebelum dapat jumpa doktor2 yang sibuk, dan bila sampai dekat ward, semua orang seems to be welcoming dan membantu. alhamdulillah...
second day yang sangat amazing dan berlainan daripada first day!

Allah sangat pemurah
Allah sangat mendengar segala rintihan hamba-hamba-Nya.

semoga segalanya Allah izin yg terbaik. amiin.

sehingga sekarang, i cant predict how the day will pass through
hinggalah i found another new 'key'
-to breakfree from expectation
#breakfree daripada susunan manusia, biar Allah yang mengaturkan :)
which doctor, which patient, how, when, why....
semua tu tak perlukita susah2 risaukan, kerana Allah already sudah tahu how the day will end...

dan kunci2/nilai2 ni saya percaya bukanlah untuk elektif saja,
tapi sebagai bekalan untuk kehidupan sehari-harian juga.

- ikhlas
- rajin
- sopan
- berani
- motivasi
- keberkatan
- doa
- bebaskan diri daripada sangkaan/terlebih jangkaan

semoga Allah ampunkan dosa saya dan kalian semua.

No comments:

Post a Comment

Perempuan berkalung serban

- bismillah - Because i believe marriage is about growing each other's potential, Creating independence over dependence, Tolerance, p...