Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2017

Jadual final exam MBBS saya in shaa Allah

- bismillah -In shaa Allah, akan berdepan dengan final exam untuk sekeping pra-lesen merawat tubuh manusia bernama MBBS.*** Jadual ***
MCQs (soalan jawapan ABC)
1) 4/5/2016 KHAMIS
Paediatrics (Kanak2)
9am2) 9/5/2017 SELASA
Internal Medicine (Perubatan)
1030am3) 14/5/2017 AHAD
Surgery (Pembedahan)
1230 pm4) 18/5/2017
Obstetrics & Gynaecology (Perbidanan & Sakit Puan)
1230 pmVIVA oral exams: (8am)
5) 21/5/2017 - Surgery
6) 22/5 - O&G
7) 23/5 - Paediatrics
8) 24/5 - Int. Med.Doakan saya...
moga Allah beri taufik dan hidayah dan moga Allah izin grad dengan cemerlang dan redha-Nya.***
Semoga khauf dan raja' yg tertinggi hanya pada Allah.Dan sungguh, Allah maha Tahu segala sesuatu.Semoga Allah izin yg terbaik.
Semoga dilimpahi rahmat-Nya.
Doakan saya, dan rakan2 juga!Bismillah...
In shaa AllahPs. Sebenarnya, Allah sangat pemurah saat mengizinkan saya menjejak ke alam ini. Doaku, moga hidup dan matiku dalam redha Allah. Amiin.

Last cooking before the final exam

- bismillah -Cant believe it. The first MCQ final exam is around the corner. So starting today's lunch onwards, my housemates and I will be ordering food... Nobody is going to cook meals like before. Heheh.So here is the 'last' breakfast home-cooked meal, prepared by me this morning. Phewwww memories...how time flies... I can still remember my first time cooking here, 6 years ago, it was hard and tiring to cook for 8 pax dinner.But somehow, this 'last' cooking jadi touching plak...lps ni xda dah masak2 utk diorang ahli rumah...huhuhu.Pray i study berkat utk exam kali ni! 8 exams in a month.Blupp.. blupp..
*tenggelam masuk air*

A challenge

bismillah -One of the many challenges is to train ourselves to always feel contented. To always feeling satisfied. Contentment.Qanaah.To feel sufficient with what you have.***I just wrote the (above) post yesterday, and today i found a piece of advice from Sister Haleh Banani facebook post.She described how can insecurity leads to bigger problem and eventually to the destruction of any relationship or the person itself.May Allah protect us from such mass destruction.Let's us be more grateful.
Let's make a lots of GRATITUDE to beat the feeling of insufficiency.

mak cik cushing

- bismillah -

ada sorang mak cik, menjerit2 dalam wad. saya sendiri takut nak pergi dekat. semua orang complaint pasal dia.

sampailah satu hari, saya ikut seorang doktor untuk pergi ambik darah. dia cakap baik dan lembut saja dengan mak cik tu. ingatkan mak cik tu nak marah / jerit sebab nak ambik darah (sakit ooo), tapi mak cik tu angguk dan bagi kebenaran. tak jerit. doktor tanya khabar dia, masih penat lagi ke...

pt is comfortable, not tachypneic...

saya yang tadi takut/sangka mak cik tu akan jerit2, dah berani pergi dekat dia. senyum dengan dia. make eye contact.

and hari2 keadaan dia makin baik. dah tak jerit2 kalau nak minta tolong/ tak selesa.

dah tak cabut branula...
dah tak cabut cbd...

cakap baik2, patient pun baik...

and hari last saya di wad itu, saya pergi buat physical exam dekat dia :)
dia bagi...

endocrine, mostly by observation.

clinically, she has cushing syndrome.

may Allah sembuhkan u mak cik.
and thanks to the qudwah doktor yg saya follow, despite orang sekelilin…

Memory elektif...

break free

- bismillah -

Alhamdulillah. posting elektif saya berbaki 10 hari lagi. semoga 10 hari akan datang ini adalah hari2 terbaik dan terisi dengan manfaat dan kebaikan.

antara kunci-kunci yang saya 'temui' sepanjang 20 hari [4 minggu x (isnin sampai jumaat)] yang lalu ialah
- ikhlas
- rajin
- sopan
- berani
- motivasi

dan sebenarnya yang paling penting ialah:
- keberkatan
- doa

ikhlas ialah kunci yg pertama saya jumpa. itupun kawan saya yang 'carikan'. saya mengadu pada hari kedua elektif bahawa hari tu sangatlah suram muram, clueless, dan dengan pengecutnya saya flee from the hospital. ya, hari pertama lapor diri (hari kedua dalam minggu pertama) saya dah balik rumah dan tidur pada pukul 2pm. kantoi bila doktor call cari. urmmm.

tidur petang itu untuk shut down segala kacau bilau perasaan. lepas dapat call tu pun saya tidur semula sebab
everything.seems.complicated....nak nangis pun air mata dah kering.

kemudian, nuha pesan suruh ikhlas. bila ikhlas, in shaa Allah best.

d…