Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2017

Mind reset

- bismillah -1. It has been quite a while.2. Sekarang saya di tahun 6 MBBS di sebuah univ di jordan, rotation terakhir iaitu elective posting, di medical department di sebuah hospital di malaysia. 3. Dalam masa 39 hari lagi, bakal menduduki final exam, MCQ dan viva, untuk paediatrics, surgery, internal medicine, obs & gyne. selama 20 hari.4. Dalam masa 23 hari lagi, akan pulang semula ke jordan.5. Dalam masa 17 hari lagi, akan tamat elektif. Dan pada minggu terakhir itu ada evaluation. Mungkin Allah nak hadiahkan persediaan viva.6. I need to organise supaya things dont get messed up. 7. Perkara yang saya tak boleh nak susun berapa hari lagi ialah:
- Bila saya nak kahwin?
- Bila tarikh kembali kepada Allah?8. Selama 3 minggu elektif ni, saya tengok (benda yg nampak je lah) dan sempat merasa (superficially) bagaimana kehidupan seorang doktor. Baik HO, MO mahupun specialist, semua mereka ada cabaran masing2. 9. Saya tak rasa orang biasa mampu bersabar dengan kehidupan ini. 10. Saya …

Sacrifice

- bismillah -Blogging while waiting for my friend. Currently @SR to celebrate her bday!This morning in the hospital, i was surprised by an early morning angel...or angels. They were post call housemen who were from other wards but came to T5 ward helping around to take blood samples which due morning. I was surprised... Arent they tired of their own call?Here comes my friend. Till then bye!

I have no idea

- bismillah -Liku perjalanan yang seterusnya...
Entah bagaimana lagi liku2 sebelum bertemu dengan yang terciptaYg melapangkan hati
Yg menenangkan gelisah
Yg susun atur hidupnya dlm jagaan Tuhan
Sepenuhnya dia tabah dan taat
Ikhlas dan bermanfaat buat sekeliling
Hidup, bukan semata untuk dirinya
Yang ikhlas di dunia kerana mencari syurga di akhirat
T.T
Wujud, tp belum tentu tahu diciptakan utk siapa...Ah, pemuda cantik hanya sebenarnya al-quran yg menemani kamu hingga ke kubur! But i believe in Allah's mercy to accept our doa...and to answer them the best possible!

Kind

- bismillah -Dalam dunia ni, ada banyak jenis orang.
Dalam banyak2 orang yg baik, ada macam2 jenis baik.Benarlah janji Allah.Yang baik utk yg baik.
Yg baik sekerat jalan, rugilah dia.
Takkan habis kebaikan dlm dunia ni.
Sorang yg baik pergi, banyak lagi yg baik datang.Cuma yang Allah nk tengok ialah kita ni... Diri sendiri... Baik ke?Kalau baik, istiqamah ke?Kalau istiqamah, ikhlas ke?Jawablah sendiri...
Tak mudah nak memenuhi kehendak diri, sometimes i wonder i nak apa sebenarnya dlm hidup ni?Luckily Allah never tired to respond to my endless doa...
Merindui Tuhanku...yang sentiasa ada di sisiku...T.T emo tengah2 bulan
15/3/17Oh Allah pls grant me the best of everything in the life and hereafter. amiin.

Lessons from pharaohs' stories

- Bismillah -There was a new and latest discovery of Ramses II statue. I read the article from natgeo just now. Here in this post i just want to relate with what has been there written in the Quran:From chapter 10, verse 90:And We took the Children of Israel across the sea, and Pharaoh and his soldiers pursued them in tyranny and enmity until, when drowning overtook him, he (pharaoh) said, "I believe that there is no deity except that in whom the Children of Israel believe, and I am of the Muslims."The next verse 91 read:Now? And you had disobeyed [Him] before and were of the corrupters?And 92:So today We will save you in body that you may be to those who succeed you a sign. And indeed, many among the people, of Our signs, are heedless.Well, besides the well preserved and mummified pharaohs, i believe that those statues/clues found day by day are signs from Allah.Almost everybody in the world know about egyptian civilisation and stories about pharaohs. Because Allah has prom…