Sunday, February 26, 2017

Tudung tak pakai pin

Balik msia dekat airport nampak beberapa orang pakai tudung terbang2...
Feeling agaknya...

Tak ada orang sampai hati nak cakap kot?

"Excuse me, your scarf looks terrible. Do u need a mirror?"

Or

"Excuse me, nak pin/kerongsang lebih ke?"

Tuesday, February 21, 2017

T_T

- bismillah -

It must be dull kalau path ni takda air mata.
U aint going anywhere, u are going to Jannah, to meet Allah who is always watching you and knowing your fight.

"o Allah, what ever blessing that you bestow on me, or on others, are all come from You. You are the only One, never will we betray, and to You and only You we will be grateful, all praises be upon You."

Kesat air mata. Semoga saya tak lupa. Semoga hari ni menjadi batu kekuatan semangat jika masa depan breakdown lagi.

I have nowhere to go, but to run towards Allah. He will never left me alone.

T_T esok dan lusa exam. Doakan, Allah kasih dan rahmati saya.

Monday, February 20, 2017

Bintang tiga beradik

- bismillah -

Live your day with light of hope,
Dont be preoccupied with flame of fear.

Look at the stars in the middle of the night,
You'll learn a lot from the burning lights.

Mak, ayah,
Thank you. For everything. 😢

Friday, February 17, 2017

keep going farhana...

- bismillah -

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ يَرْتَابُوا وَجَاهَدُوا بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ
The believers are only the ones who have believed in Allah and His Messenger and then doubt not but strive with their properties and their lives in the cause of Allah . It is those who are the truthful.
(quran 49:15)
***
hari ni saya baru buat akaun myself (utk kegunaan pihak penaja biasiswa). dalam tu ada graf, tunjuk "berapa byk dah kerajaan laburkan untuk saya?"

dari mula pengajian 2011 sampai sekarang, berbaki lebih kurang 3 bulan in shaa Allah, hampir mencecah 500k ringgit...setengah juta (ini campur duit yuran laaa..bukan total duit poket).

subhanAllah.
alhamdulillah.

tanpa rezeki Allah bagi ni, macam mana la saya dapat jalani episod2 dalam MBBS ni...

semoga saya tak sombong
semoga banyakkk saya bersyukur
dan semoga saya terus menerus pasang angan dan doa banyak2222
sebab

pemberian Allah adalah limitless!
He has it all...mintakkk lahh

law of attraction :)
= mat saleh kata, apa yg kita fikir/fokus, yg tu lah yg kita capai dlm hidup
law of doa :)
Nabi kata, apa yg kita doa, semua Allah dengar...dan Allah akan bagi...dengan sebaik2 pemberian yg Allah lebih tahu bila, bagaimana, berapa, etc

p/s well, bila ada exam, mula lah rasa nk tulis blog banyak2...huhuhu
doakan, exam saya hari RABU dan KHAMIS depan..semoga Allah permudah dan diberkati, semoga happy, sensible, tenang, bersyukur... sebelum, semasa dan selepas exam...amiin.

dan doakan juga jodoh saya adalah antara perkara2 kebaikan yang dipermudahkan :)

hehe (nak exam kan...mmg la macam2 distraction keluar haha)

Endocrine endofweek

- bismillah -

Seronok! Endocrine ni melibatkan seluruh badan. Dan semuanya dynamics, tak ada statik. Rasa otak bersambung la kalau handle kes endocrine haha.

The rest, written in my diary.

😇

Alhamdulillah.

Monday, February 13, 2017

Bangun pagi mudah jika set dlm kepala nak bangun sendiri

- bismillah -

Dulu, waktu saya mula2 dapat henfon, saya buat alarm utk kejut bangun pagi. Masa tu, tingkatan 5. Sebelum ni, mak dgn ayah lah pengkejut setia. I never woke up sendiri haha.

Lps tu, ada sekali tu, my alarm bunyi, selalunya set lebih awal daripada orang lain (sebab nk buat homework hahaha). Masalahnya, tak reti nk bangun. So alarm tu berpanjangan = pada masa yg sama disturb orang lain. So mak pun tegur. Dia marah la jugak.

Sejak tu, saya jenis yg bangun bila dengar bunyi alarm sendiri. Kalau malas bangun, at least snooze, sebab kalau tak buat macam tu akan mengganggu orang lain. Yes, we can continue sleeping biarpun alarm sendiri bunyi, tp ketahuilah, orang lain dengar sangat annoying!

Dan sejak tu jugak saya annoyed dengar alarm orangggg...15 minit non-stop plak tu. Solat subuh, ngaji, dah settle pun alarm orang belum stop.

Astaghfirullah. But i seriously hate the situation.

So, belajarlah bertanggungjawab. Belajar bangun sendiri tanpa orang gerak. Belajar tidur awal. Lagi2 perempuan. Besar tanggungjawab. Bukannya selamanya hidup bangun2 terus solat zohor. Dapur, bilik air, ruang tamu, sapa nak kemas? Perut sendiri dan keluarga, sapa nak masakkan makanannya?

Bertanggungjawab pada diri, sebelum kau fikir nak hidup berkeluarga. Dan tanggungjawab ni bukan boleh pilih untuk tak nak buat, bukan boleh ignore atau tolak cabaran, sebab nabi dah kata, org xda niat nak kahwin bukan dari umatnya. Ada niat, kenalah ada persediaan. Belajar utk hidup utk fikir selain diri sendiri, itu hadaf utk bina keluarga. Nabi nak suruh kita capai self-actualisation dalam 'cabaran' baginda suruh umatnya kahwin.
Kita saja yg tak nampak...
Yg nampak hanyalah boleh tukar dp, boleh pakai baju lace, boleh sponsor bridemaids, etc etc etc.

Banyak lagi tanggungjawab..
Jadilah 'orang' dulu sebelum nak jadi mak/ayah orang.

Random dreams

- bismillah - Alhamdulillah. Allah izin masuk ke tahun baru hijrah. To cut short, here is my list of dreams yang worth dreaming...nak capa...