Skip to main content

When are you getting married?

- bismillah -

Entering new year, is adding a number to our age. As we age to a certain number, it comes with people's expectations too. Age this and that, you should achieved these and that...bla bla bla

This morning a friend told me that her new year azam is to be beautiful. I nodded, and i added to her saying, beautiful inside out...not just physically.

As for me, (alhamdulillah) i have never make beauty to be listed in my goal. I respect and support her new year resolution anyway, nothing is wrong with that. It is just that, i have another goal.

I want to graduate in 2017.

Hambar. Well, everybody in my batch has the same goal. Hehe.

And for months before the new year, i try to consider learning about marriage and stuff, but i found out a lot of marriage issues. I befriended with a kakak in master syariah, she shared a lot of insights from the court chamber, especially relating to divorce cases, penjagaan anak, harta sepencarian and everything...

Well, i believe those people who got divorced/having mariage issues were the ones who had choose their partners very well before getting married. Well, somehow things went wrong in the middle of the road... It must have been unexpected, yeah who would expect to get beaten by a romantic soft-spoken boyfriend once he became a husband???

Things are unexpected.

Well, like my doctor who teaches pyschiatry said, "you can never know whether or not your partner has sleep terror at night (or snoring, i add), it is just your luck".

Sleep terror = one who kicks/slaps/do anything unconsciously during sleep...err

Nobody knows what marriage will bring them to face and embraced.

Speaking of luck,

I guess i am lucky enough till now, and i hope it lasts forever...

My silent worry (read: concern) is that i pray nobody will ever ask me the titled question.

I thank mak ayah and family for never throw me the sensitive question. Because i am surrounded by my-other-24-y/o-friends who arent comfortable to be pressured by their family: when are you getting married?

Well, scrap goals to please others. To please yourself is to appreciate beauty, no need to work for more artificial beauty.

😘

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …