Skip to main content

saturday night's reflection

- bismillah -

Alhamdulillah. Irbid sekarang sejuk, nyaman, berangin.

Alhamdulillah, saya dalam rotation terakhir untuk tahun 6, iaitu internal medicine. Tadi luangkan masa untuk baca semula catatan semasa tahun2 pra-klinikal, terasa sungguh banyak pertolongan dan bantuan yang Allah bagi.

Saya lihat semula buku2 teks saya, alhamdulillah, Allah rezekikan saya beli dan gunakan mereke. mereka~

Sebenarnya tadi jumpa blogpost lama2 pasal persiapan temuduga JPA, ada saya tuliskan harapan dan doa. Sebenarnya, saya rasa dulu saya lebih banyak berdoa.

Ah, betapa masa yang panjang berlalu telah menghakis nilai dan kualiti saya...

dan tadi kemas2 barang dalam almari, terjumpa buku catatan. rupanya, itu buku catatan perkara positif sehari-harian, semasa saya tahun 2. blessed nya hidup waktu itu! ada to-do list, ada positive vibes setiap hari. saya ingat lagi, saya buat perkara tu sebab waktu itu bulan ramadan, semester musim panas, jadi saya nak elakkan perkara negatif so saya buat semua tu.

and believe it or not, saya paling suka dan lapang semasa summer semester. biarpun berjalan tengah panas, biarpun letih dan siangnya panjang, alhamdulillah, segalanya terasa lapang dan, blessed!

(tips utk kekuatan emotional intelligence, rekodkan 2 perkara positif setiap hari, yg anda buat atau yg terjadi pada anda... saya buat masa tu almost sepanjang summer sem. lepas cuti, dah lupa habit tu huhuhuh.)

dan yeah, sekarang saya kena bina semula habit dulu. menulis di laptop, menulis di journal, memegang pen.

saya percaya, masa saya makin berkurang atau terasa sempit kerana makhluk bernama handphone.

handphone, scrolling endlessly, semua tu memakan perancangan masa.

dan saya percaya, nak kembali ke sikap dulu yg positif, motivasi tinggi, semangat, rajin, kemas teratur, semua tu perlu baiki dengan urus masa dengan handphone.

pagi tadi bangun tanpa tengok handphone, banyakkkk kerja rumah settle. haha.

jyeah.

nak jadi surirumah, nak jadi orang yg memiliki rumah, kenalah pandai urus rumah kan? :)

jangan terlalu leka dengan kehidupan tanpa perancangan, kerana perancangan itu adalah salah satu bentuk doa dan harapan, yang kita percaya Allah dengar, dan jika perancangan itu baik untuk kita, maka Allah akan permudahkan.

semoga, 2017 ini tahun terbaik untuk perjalanan medik saya.
semoga saya berjaya grad dengan redha Allah, berkat segala usaha dan masa,
doakan, semoga makin baik di pandangan Allah,
makin taat dan kuat iman dan motivasi, biar sorang atau ramai.

peringatan utk saya:
ada hadis nabi, cakap, "ada sorang lelaki ni, dulu dia orang yg bangun malam, lalu kini dia tinggalkan bangun malam."
ka-na qi-ya-m lail, fa-ta-ra-ka qi-ya-ma-lail

menangis lah kita...dengan perkataan fataraka itu...

semoga Allah ampunkan kita.
sungguh, tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan dan keizinan Allah.
sungguh, Allah sentiasa menyambut kita...
dan sungguh, setiap yang berlaku ini adalah kebaikan...untuk disyukuri.

semoga 2017 adalah terbaik dan lebih baik daripada tahun2 sebelum ini
semoga Allah ampunkan dan permudahkan urusan saya dunia dan akhirat.

doakan!

p/s saya dah berjaya DELETE app instagram. (account blom hehehe)
dan saya bersyukur tidak aktif tweeter.
buat kalian yang masih ada saki baki iman untuk menjadi manusia cemerlang dunia akhirat, tinggalkanlah perkara lagha... biarpun pelan-pelan, asalkan berterusan.
kalau rasa selesa, tanyalah diri, HOW IS YOUR QURAN progressing? dulu berjaya baca 1 juzuk sehari, sekarang bagaimana?? hafalan? ulangan?
kalau makin berkurang, itu tanda terlalu banyak bersosial...dengan makhluk yang takkan teman masuk kubur pun sebagaimana al-Quran akan teman kita....

:')
pulanglah ke pangkal jalan.....masih ada masa

alhamdulillah.
astaghfirullah.

Comments

  1. Saya sendiri dah lama tak baca catatan nawwar. Catatan yang berbeza dgn catatan2 saya. Penuh ilmu dan pengalaman baru dan pastinya hampir setiap post, ada ibrah.
    Don't stop writing and always update your cloudless notions ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …