Skip to main content

Notes about refeeding syndrome

- bismillah -

In both children and adults, the first step in the treatment of protein-energy malnutrition (PEM) is to correct fluid and electrolyte abnormalities and to treat any infections. The most common electrolyte abnormalities are hypokalemia, hypocalcemia, hypophosphatemia, and hypomagnesemia. Macronutrient repletion should be commenced within 48 hours under the supervision of nutrition specialists.

The second step in the treatment of protein-energy malnutrition (which may be delayed 24-48 h in children) is to supply macronutrients by dietary therapy. Milk-based formulas are the treatment of choice. 

In the setting of malnutrition, risk of refeeding syndrome represents an additional clinical challenge.

Prolonged starvation followed by rapid feeding leads to refeeding syndrome (RS). [30]RS involves resultant biochemical disturbance, physical symptoms, and physical signs. Insulin release leading to anabolic activity underlies the pathophysiology of RS. Feeding overwhelms the dearth of electrolytes and micronutrients. This effect disrupts cellular function. Tissue edema, hypophosphatemia and pathological fluid shifts define RS. RS was identified in 4% of cases of parenteral nutrition (PN) in a UK study while physicians only recognized it half the time. A study in New Zealand also shows similar data. RS remains underrecognized. PN patients are considered to be at high risk and using protocols with slower and lower rates of refeeding reduces deaths attributable to RS.

RS can also occur in patients who are replenished with food, vitamins and electrolytes after suffering from anorexia nervosa (AN).

Other groups at risk for RS include alcoholics undergoing detoxification, extremely-low-birth-weight neonates who were intrauterine growth-restricted, cancer patients who have suffered from cachexia, and adults with kwashiorkor who get enteral rather than parenteral feeding.

Source :

http://emedicine.medscape.com/article/1104623-treatment#d7

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …