Skip to main content

Kefakiran di dua mata...

Berpeluang mengintai sebuah pengumpulan kajian berkenaan wanita dan perkembangan globalisasi olahan sahabat saya, yg memfokuskan cabaran serta solusi.

Sesungguhnya, generasi mendatang akan berdepan dengan senario keruntuhan nilai dan penghargaan terhadap erti hidup dan hilangnya ketenangan dan kecukupan. Hidup bertahun2 bagaikan sentiasa ada lompong dan menuntut perubahan dan penambahbaikan secara persistent. Dengan masa yg berlalu semakin pantas apabila urusan antara dua benua dapat diselesaikan dalam sekelip mata, perjalanan kehidupan akan semakin hari semakin menambah tekanan.

“Out of the 7,000 mothers surveyed by TODAY Moms, 42 percent experience Pinterest-related stress, dreading that they can’t compete with other posters’ skills and imagination. Most of them have stayed up till the wee hours of the morning, endlessly clicking through photo after photo of fantastic-looking desserts that they end up burning or artistic crafts they ultimately buy pre-made at the store. They balk at the pressure of having to be perfect moms at the top of their game as well as Martha Stewart clones – and surprising to no one, this is difficult to do” - from a study.

Rupa2nya, seiring dengan perkembangan media, penyakit fizikal dan mental juga berubah epidemiology-nya dan sesetengah penyakit mula berpunca/etiology dari media. Lebih teruk lagi apabila penyakit bawaan media akan menular ke segenap lapisan masyarakat, kanak2 dengan kes pedofilia, institusi rumah tangga dengan kes cemburu atau kecurangan, keluarga diserang krisis kepercayaan dan kesuraman (loneliness), masyarakat diancam dengan disensitiviti kelucahan, malah negara diserang dengan provokasi dan doktrin songsang, semuanya adalah penyakit yg merosakkan sistem sedia ada.

Teaser konvensyen maryam hehe
Coming soon in February 😎

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …