Skip to main content

Hikmah tidur

- bismillah -

Hari ni doktor cerita pasal Obstructive sleep apnea,
Satu keadaan bila waktu tidur tiba2 sesak nafas, sebab saluran pernafasan terblock.
Kesannya, tidur terganggu. Bukan itu saja!

Lebih mengejutkan, apabila berterusan dan berpanjangan, badan seolah2 sedang berdepan tekanan padahal tengah tidur.
Apabila badan dlm keadaan stress 24 jam waktu tidur apatah lagi ketika berjaga,
Maka badan akan mengeluarkan signal dan tindak balas seperti keadaannya ketika kita sedang demam/sakit, cedera dan irritasi.

Kesannya, tekanan darah naik, lalu kolestrol mendap di artery hingga menyempitkan salur darah (atherosclerosis), insulin akan tidak berfungsi hingga menyebabkan mudah mendapat diabetes, lalu jika berterusan diabetes dan atherosclerosis juga darah tinggi ini (3 serangkai), maka akan mendedahkan pesakit kpd serangan jantung.

Tidur yang cukup memberi kesan besar kepada kesihatan.
Kekurangan tidur adalah satu satu faktor mendapat diabetes, walaupun tiada sejarah genetik dlm ahli keluarga.
Sleep fragmentation (tidur sekejap2 walaupun cukup 8 jam sehari) adalah SAMA seperti sleep deprivation (tidak cukup tidur).

Pentingnya deep sleep...

Segala piji bagi Allah yang menjadikan tidur sebagai kerehatan buat jasad kita...

"If you are smart enough, choose to work in hematology (pathology)... Only during residency you will have the most sleep deprivation. Always bring water with you (one of resident talked about incidence of DVT, dehydration, SVT during works)"
- Pesan doktor mengakhiri kata2nya huhu

*Terima kasih kepada para doktor yg bersungguh menginfakkan diri kepada manusia sejagat.
Kalau semua orang pilih nk cukup tidur, maka tak ada lah pakar2 hari ni utk meneruskan legasi ilmu.
Hanya Allah yang akan beri sebaik2 balasan kebajikan.

#comfortzone
#altruism
#my6thyear #intmed
Only Allah holds our future. Bismillah, tawakkal.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …