Friday, January 27, 2017

14 jam transit abu dhabi

- bismillah -

Alhamdulillah, cuti balik msia ritu saya beranikan diri utk capai target #tripsolo #solotrip...

Walaupun awalnya ada suara timbulkan isu haram/makruh/harus utk perempuan travel sendiri... Hehe. Takpalah, mereka membuatkan saya membaca..

Jadi begitulah. Tick satu pencapaian travel sendiri. Dulu baca satu blog kakak ni, dia travel solo ke bandung/bali something like that. Tapi bukan jenis orang yg ikut trend, upload etc, tapi dia pergi utk belajar, tambah pengalaman, mencabar diri.

Begitulah. Saya kata ja sorang, tapi sebenarnya sepanjang masa Allah teman. Banyak urusan mudah, dan surpriseee pun ada. Alhamdulillah.

Saya bersyukur tempat2 saya pergi semuanya tak sesak, sesak time saya nak balik dari tempat tu. Heran gak. Timing macam kena ngam ngam saja. Rupa2nya... jam saya ter-adjust sejam awal! Haha. Dekat airport waktu nak balik baru perasan sbb beza jam tangan dgn jam phone. Luls.

So far, alhamdulillah, hari jumaat sangat tenang. Tempat paling heaven ialah fish market! Memang pasar ikan...haha. tp okaylah, boleh upah siang ikan situ, and boleh suh masak di situ gak...bakar2. saya beli sekor ikan (tak tahu ikan apaaaa.. haha tak pernah2 beli ikan), tunggu bakar 30 minit, lps tu pergi makan di taman tepi laut...heaven.

Dekat gigitan terakhir lauk seekor ikan, datang kucing...huhuhu. sabar ja lah.

After lepak corniche abu dhabi (pantai), saya pergi ke masjid grand mosque sheikh zayed. Ma shaa Allah! Cantik! Magnificent!

Deep inside, tak sangka Allah izin saya sampai ke sana. Selalu tengok dalam tv, cerita apa tah..haha kinda honeymoon ke sana. Anyway, i went there alone and it's fine. Hehe.

Lps tu balik airport. Sebab pergi ke masjid azan asar di sana, sempat solat jamak zuhur-asar alhamdulillah. Di masjid ni ada solat berimam macam biasa setiap waktu. Saya tengok jam dah pukul 6, saya pun bergegas balik airport..sebab tak nak malam tapi still tak sampai airport..bahaya hehe.

Waktu saya balik, ya Allah queue ramainya manusiaaaa...pelancong berbaris nak masuk, bas beratus! So i'm lucky i guess.

Alhamdulillah.

Sampai airport, settle mandi (toilet gate 35 di abu dhabi airport) tukar baju bagai, sebab seharian berjalan. Solat jamak maghrib-isyak, caj phone, lepak surau. Tup tup baru perasan jam di tangan dgn jam phone tak sama. Oh, rupanya sepanjang hari saya berjalan di bandar abu dhabi tu dengan jam cepat sejam! Patutlah pergi tempat fish market, masjid tak sesak, cun-cun orang tak sesak. Hahaha.

Jalan2 beli souvenir habiskan duit dirham.
Lepak costa makan donat.
Pkul 10 malam terbang balik KL.

Hehehe.
Alhamdulillah.

So far, tempat paling masyuk, rasa sangat bahagia, seronok, ialah masjid tu. Pantai pun best. Fish market pun best. Alhamdulillah.

Duit saya lebih banyak sebab tak pergi tempat shopping jubah (angkara jam cepat sejam hehehe).

Total i spent dah tulis tp lupa kertas tu letak mana.

Balik msia sambung jalan2 penang plak! With family.
Char koay teaw, nasi goreng paprik, teh tarik, roti canai bla bla.

Balik rumah keesokannya pergi thailand plak. Juga with family. Tomyam, daging merah...

And the rest of the week spent dekat rumah. Nasi gulai ikan! Lauk ayam beli banyakkk utk anak2 makan.

Overall, semoga di syurga nanti Allah izin kami berkumpul lagi...lebih bahagia dan sedap nikmatnya.

Semoga Allah berkati kehidupan kami sekeluarga, di dunia dan akhirat. Amiin.

No comments:

Post a Comment

Catatan ramadan 1438H #4

- bismillah - So, right there in front of the kaabah i was standing as a poor girl. No phone, no money, nothing. I only had a bottle of zam...