Skip to main content

14 jam transit abu dhabi

- bismillah -

Alhamdulillah, cuti balik msia ritu saya beranikan diri utk capai target #tripsolo #solotrip...

Walaupun awalnya ada suara timbulkan isu haram/makruh/harus utk perempuan travel sendiri... Hehe. Takpalah, mereka membuatkan saya membaca..

Jadi begitulah. Tick satu pencapaian travel sendiri. Dulu baca satu blog kakak ni, dia travel solo ke bandung/bali something like that. Tapi bukan jenis orang yg ikut trend, upload etc, tapi dia pergi utk belajar, tambah pengalaman, mencabar diri.

Begitulah. Saya kata ja sorang, tapi sebenarnya sepanjang masa Allah teman. Banyak urusan mudah, dan surpriseee pun ada. Alhamdulillah.

Saya bersyukur tempat2 saya pergi semuanya tak sesak, sesak time saya nak balik dari tempat tu. Heran gak. Timing macam kena ngam ngam saja. Rupa2nya... jam saya ter-adjust sejam awal! Haha. Dekat airport waktu nak balik baru perasan sbb beza jam tangan dgn jam phone. Luls.

So far, alhamdulillah, hari jumaat sangat tenang. Tempat paling heaven ialah fish market! Memang pasar ikan...haha. tp okaylah, boleh upah siang ikan situ, and boleh suh masak di situ gak...bakar2. saya beli sekor ikan (tak tahu ikan apaaaa.. haha tak pernah2 beli ikan), tunggu bakar 30 minit, lps tu pergi makan di taman tepi laut...heaven.

Dekat gigitan terakhir lauk seekor ikan, datang kucing...huhuhu. sabar ja lah.

After lepak corniche abu dhabi (pantai), saya pergi ke masjid grand mosque sheikh zayed. Ma shaa Allah! Cantik! Magnificent!

Deep inside, tak sangka Allah izin saya sampai ke sana. Selalu tengok dalam tv, cerita apa tah..haha kinda honeymoon ke sana. Anyway, i went there alone and it's fine. Hehe.

Lps tu balik airport. Sebab pergi ke masjid azan asar di sana, sempat solat jamak zuhur-asar alhamdulillah. Di masjid ni ada solat berimam macam biasa setiap waktu. Saya tengok jam dah pukul 6, saya pun bergegas balik airport..sebab tak nak malam tapi still tak sampai airport..bahaya hehe.

Waktu saya balik, ya Allah queue ramainya manusiaaaa...pelancong berbaris nak masuk, bas beratus! So i'm lucky i guess.

Alhamdulillah.

Sampai airport, settle mandi (toilet gate 35 di abu dhabi airport) tukar baju bagai, sebab seharian berjalan. Solat jamak maghrib-isyak, caj phone, lepak surau. Tup tup baru perasan jam di tangan dgn jam phone tak sama. Oh, rupanya sepanjang hari saya berjalan di bandar abu dhabi tu dengan jam cepat sejam! Patutlah pergi tempat fish market, masjid tak sesak, cun-cun orang tak sesak. Hahaha.

Jalan2 beli souvenir habiskan duit dirham.
Lepak costa makan donat.
Pkul 10 malam terbang balik KL.

Hehehe.
Alhamdulillah.

So far, tempat paling masyuk, rasa sangat bahagia, seronok, ialah masjid tu. Pantai pun best. Fish market pun best. Alhamdulillah.

Duit saya lebih banyak sebab tak pergi tempat shopping jubah (angkara jam cepat sejam hehehe).

Total i spent dah tulis tp lupa kertas tu letak mana.

Balik msia sambung jalan2 penang plak! With family.
Char koay teaw, nasi goreng paprik, teh tarik, roti canai bla bla.

Balik rumah keesokannya pergi thailand plak. Juga with family. Tomyam, daging merah...

And the rest of the week spent dekat rumah. Nasi gulai ikan! Lauk ayam beli banyakkk utk anak2 makan.

Overall, semoga di syurga nanti Allah izin kami berkumpul lagi...lebih bahagia dan sedap nikmatnya.

Semoga Allah berkati kehidupan kami sekeluarga, di dunia dan akhirat. Amiin.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …