Friday, January 27, 2017

14 jam transit abu dhabi

- bismillah -

Alhamdulillah, cuti balik msia ritu saya beranikan diri utk capai target #tripsolo #solotrip...

Walaupun awalnya ada suara timbulkan isu haram/makruh/harus utk perempuan travel sendiri... Hehe. Takpalah, mereka membuatkan saya membaca..

Jadi begitulah. Tick satu pencapaian travel sendiri. Dulu baca satu blog kakak ni, dia travel solo ke bandung/bali something like that. Tapi bukan jenis orang yg ikut trend, upload etc, tapi dia pergi utk belajar, tambah pengalaman, mencabar diri.

Begitulah. Saya kata ja sorang, tapi sebenarnya sepanjang masa Allah teman. Banyak urusan mudah, dan surpriseee pun ada. Alhamdulillah.

Saya bersyukur tempat2 saya pergi semuanya tak sesak, sesak time saya nak balik dari tempat tu. Heran gak. Timing macam kena ngam ngam saja. Rupa2nya... jam saya ter-adjust sejam awal! Haha. Dekat airport waktu nak balik baru perasan sbb beza jam tangan dgn jam phone. Luls.

So far, alhamdulillah, hari jumaat sangat tenang. Tempat paling heaven ialah fish market! Memang pasar ikan...haha. tp okaylah, boleh upah siang ikan situ, and boleh suh masak di situ gak...bakar2. saya beli sekor ikan (tak tahu ikan apaaaa.. haha tak pernah2 beli ikan), tunggu bakar 30 minit, lps tu pergi makan di taman tepi laut...heaven.

Dekat gigitan terakhir lauk seekor ikan, datang kucing...huhuhu. sabar ja lah.

After lepak corniche abu dhabi (pantai), saya pergi ke masjid grand mosque sheikh zayed. Ma shaa Allah! Cantik! Magnificent!

Deep inside, tak sangka Allah izin saya sampai ke sana. Selalu tengok dalam tv, cerita apa tah..haha kinda honeymoon ke sana. Anyway, i went there alone and it's fine. Hehe.

Lps tu balik airport. Sebab pergi ke masjid azan asar di sana, sempat solat jamak zuhur-asar alhamdulillah. Di masjid ni ada solat berimam macam biasa setiap waktu. Saya tengok jam dah pukul 6, saya pun bergegas balik airport..sebab tak nak malam tapi still tak sampai airport..bahaya hehe.

Waktu saya balik, ya Allah queue ramainya manusiaaaa...pelancong berbaris nak masuk, bas beratus! So i'm lucky i guess.

Alhamdulillah.

Sampai airport, settle mandi (toilet gate 35 di abu dhabi airport) tukar baju bagai, sebab seharian berjalan. Solat jamak maghrib-isyak, caj phone, lepak surau. Tup tup baru perasan jam di tangan dgn jam phone tak sama. Oh, rupanya sepanjang hari saya berjalan di bandar abu dhabi tu dengan jam cepat sejam! Patutlah pergi tempat fish market, masjid tak sesak, cun-cun orang tak sesak. Hahaha.

Jalan2 beli souvenir habiskan duit dirham.
Lepak costa makan donat.
Pkul 10 malam terbang balik KL.

Hehehe.
Alhamdulillah.

So far, tempat paling masyuk, rasa sangat bahagia, seronok, ialah masjid tu. Pantai pun best. Fish market pun best. Alhamdulillah.

Duit saya lebih banyak sebab tak pergi tempat shopping jubah (angkara jam cepat sejam hehehe).

Total i spent dah tulis tp lupa kertas tu letak mana.

Balik msia sambung jalan2 penang plak! With family.
Char koay teaw, nasi goreng paprik, teh tarik, roti canai bla bla.

Balik rumah keesokannya pergi thailand plak. Juga with family. Tomyam, daging merah...

And the rest of the week spent dekat rumah. Nasi gulai ikan! Lauk ayam beli banyakkk utk anak2 makan.

Overall, semoga di syurga nanti Allah izin kami berkumpul lagi...lebih bahagia dan sedap nikmatnya.

Semoga Allah berkati kehidupan kami sekeluarga, di dunia dan akhirat. Amiin.

Thursday, January 26, 2017

End of HematoOncology tagging

- bismillah -

Alhamdulillah.
Hari ni hari khamis mood ke laut tenggelam timbul sebab esok start cuti panjang, sampai hospital ketika ahli group lain dah balik huhu. Doktor buat round pkul 1, jadi sempat cover patient sorang dua dan makan nasi di kafe (ini penting).

Doktor sebelum2 ni pesan, kamu student cuba jadi first line, maksudnya tahu semua pasal pesakit dan paling rapat (bridge) dengan patient.

Tadi bila doktor pakar tanya pasal details penyakit muka surat belakang2 (bca receptors), kadangnya doktor tak sempat tengok, tup tup ada student yg akan tlg bgtau... jadi benefit utk pesakit dan semua doktor sebab boleh urus/manage accordingly with the details known..xpayah tunggu esok.

And sometimes, complaint sampingan seperti back pain, boleh refer pada ortho jika bukan bahagian kerja doktor pakar itu. Yg penting, student sampaikan (kadang patient tak bgtau ie ada hemoroid), dan cadangkan workup and let doktor buat evaluation.

Hari ni saya ckp dkt doktor, this patient ada microcytic anemia, why dont we investigate? Like upper endoscopy, stool analysis...
Doktor pakar fikir 2 saat, dia ckp dekat doktor resident, ok buat anemia work up (ferritin, b12 etc).
Heh.
Walaupun salah (sebab saya terus jump to buat invasive test hahaha), at least dapat la belajar something.
And the great thing is...doctor dengar pandangan kerdil ini 😁😁😁
Hihi.

Dan tersentuh tengok doktor bagi perhatian pada setiap kata2 pesakit. Walaupun ambik masa sikit, tapi doktor cover balik dengan jalan laju2 hehe.

So far, semua doktor ada cara masing2, dan sebagai student, saya kena bersungguh2 jaga keberkatan. Jangan mengeluh, jangan mengumpat, because in the end, semua doktor adalah hebat kerana menjadi dirinya...

Alhamdulillah.
Semoga Allah permudahkan urusan2 kebaikan semua org yg berniat baik..
Semoga Allah ampunkan dosa2 kita.

😊

Tuesday, January 24, 2017

Sabar yang indah

- bismillah -

Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology.

Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada.

Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.

Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.

Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh!

Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.

Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.

Sewaktu saya ambil kes dia, sudah 6 bulan berlalu sejak dia dikesan ada kanser. Dan chemo pun dah habis 6x. Sekarang utk tgk scan seluruh badan jika ada saki baki kanser yg tak terbunuh dengan ubat. Jika sudah lega sepenuhnya, dia perlu sambung rawatan maintenance on thalidomide.

Alhamdulillah suduh lega dan memberikan respons yang baik selepas chemo.

Walaupun dia tetap terlantar, tak boleh berjalan.

Tapi dia kelihatan senang, senyum, dan melayan baik pertanyaan saya. Semoga diampunkan dosa dan ditambah pahala atas penyakitnya.

Begitulah kehidupan. Berkatnya sabar dan sakit dia, dia telah mengajar saya ilmu perubatan berkaitan multiple myeloma. Dia juga ialah refleksi bahawa Allah berkuasa menyembuhkan. Allah berkuasa memberi penyakit, yg sudah tercipta ubatnya sebelum timbul penyakit.

Dan untuk setiap situasi kurang senang yang saya hadapi, ada orang yg diuji lagi berat, bahkan mereka lebih sabar.

Dalam rotation internal medicine, banyak kena bawa diri dan self-learning. Kena aktif bertanya dan mendengar. Hehe.

Overall, setiap hari perlu sangat2 berdoa dan positif.

Dan kerana setiap hari kita perlu menuntut ilmu, kena minta Allah ajarkan ilmu, kerana bukan doktor saja yg memberi pengajaran. Malah, kita belajar dengan tindakan diri sendiri.

Hakikat hayat, segalanya pasti berlalu.

Semoga Allah jadikan saya doktor yg diberi keberkatan ilmu dan masa,
Semoga dihiasi akhlak dan kesabaran.
Semoga ditempatkan dalam kalangan hamba2-Nya yang terbaik.

Amiin.
😍😍😍

When the Pharaoh tortured his wife Asiya so intensely, she did the only thing she could do…

...she turned to Dua.

She made a Dua Allah loved so much, He (swt) put it in the Quran for us to recite until the end of time.

“My Lord! Build for me a home near You in Jannah…
... and save me from Pharaoh and his deeds and save me from the oppressors.”
- copied -

Saturday, January 21, 2017

saturday night's reflection

- bismillah -

Alhamdulillah. Irbid sekarang sejuk, nyaman, berangin.

Alhamdulillah, saya dalam rotation terakhir untuk tahun 6, iaitu internal medicine. Tadi luangkan masa untuk baca semula catatan semasa tahun2 pra-klinikal, terasa sungguh banyak pertolongan dan bantuan yang Allah bagi.

Saya lihat semula buku2 teks saya, alhamdulillah, Allah rezekikan saya beli dan gunakan mereke. mereka~

Sebenarnya tadi jumpa blogpost lama2 pasal persiapan temuduga JPA, ada saya tuliskan harapan dan doa. Sebenarnya, saya rasa dulu saya lebih banyak berdoa.

Ah, betapa masa yang panjang berlalu telah menghakis nilai dan kualiti saya...

dan tadi kemas2 barang dalam almari, terjumpa buku catatan. rupanya, itu buku catatan perkara positif sehari-harian, semasa saya tahun 2. blessed nya hidup waktu itu! ada to-do list, ada positive vibes setiap hari. saya ingat lagi, saya buat perkara tu sebab waktu itu bulan ramadan, semester musim panas, jadi saya nak elakkan perkara negatif so saya buat semua tu.

and believe it or not, saya paling suka dan lapang semasa summer semester. biarpun berjalan tengah panas, biarpun letih dan siangnya panjang, alhamdulillah, segalanya terasa lapang dan, blessed!

(tips utk kekuatan emotional intelligence, rekodkan 2 perkara positif setiap hari, yg anda buat atau yg terjadi pada anda... saya buat masa tu almost sepanjang summer sem. lepas cuti, dah lupa habit tu huhuhuh.)

dan yeah, sekarang saya kena bina semula habit dulu. menulis di laptop, menulis di journal, memegang pen.

saya percaya, masa saya makin berkurang atau terasa sempit kerana makhluk bernama handphone.

handphone, scrolling endlessly, semua tu memakan perancangan masa.

dan saya percaya, nak kembali ke sikap dulu yg positif, motivasi tinggi, semangat, rajin, kemas teratur, semua tu perlu baiki dengan urus masa dengan handphone.

pagi tadi bangun tanpa tengok handphone, banyakkkk kerja rumah settle. haha.

jyeah.

nak jadi surirumah, nak jadi orang yg memiliki rumah, kenalah pandai urus rumah kan? :)

jangan terlalu leka dengan kehidupan tanpa perancangan, kerana perancangan itu adalah salah satu bentuk doa dan harapan, yang kita percaya Allah dengar, dan jika perancangan itu baik untuk kita, maka Allah akan permudahkan.

semoga, 2017 ini tahun terbaik untuk perjalanan medik saya.
semoga saya berjaya grad dengan redha Allah, berkat segala usaha dan masa,
doakan, semoga makin baik di pandangan Allah,
makin taat dan kuat iman dan motivasi, biar sorang atau ramai.

peringatan utk saya:
ada hadis nabi, cakap, "ada sorang lelaki ni, dulu dia orang yg bangun malam, lalu kini dia tinggalkan bangun malam."
ka-na qi-ya-m lail, fa-ta-ra-ka qi-ya-ma-lail

menangis lah kita...dengan perkataan fataraka itu...

semoga Allah ampunkan kita.
sungguh, tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan dan keizinan Allah.
sungguh, Allah sentiasa menyambut kita...
dan sungguh, setiap yang berlaku ini adalah kebaikan...untuk disyukuri.

semoga 2017 adalah terbaik dan lebih baik daripada tahun2 sebelum ini
semoga Allah ampunkan dan permudahkan urusan saya dunia dan akhirat.

doakan!

p/s saya dah berjaya DELETE app instagram. (account blom hehehe)
dan saya bersyukur tidak aktif tweeter.
buat kalian yang masih ada saki baki iman untuk menjadi manusia cemerlang dunia akhirat, tinggalkanlah perkara lagha... biarpun pelan-pelan, asalkan berterusan.
kalau rasa selesa, tanyalah diri, HOW IS YOUR QURAN progressing? dulu berjaya baca 1 juzuk sehari, sekarang bagaimana?? hafalan? ulangan?
kalau makin berkurang, itu tanda terlalu banyak bersosial...dengan makhluk yang takkan teman masuk kubur pun sebagaimana al-Quran akan teman kita....

:')
pulanglah ke pangkal jalan.....masih ada masa

alhamdulillah.
astaghfirullah.

Friday, January 20, 2017

The Secret bab 1

- bismillah -

Tadi baca buku the secret by rhonda byrne. Seronok! Walaupun baru bab 1...

Dulu sewaktu buku ni baru diterbitkan, saya sangka buku ini sekadar tulisan fiksyen. Hoho sapa suruh tak baca sinopsis.

And bila datang sini lepas habis cuti semester, ada buku tu di rak buku housemate saya.

Setahun, dua tahun berlalu...

Sehinggalah awal tahun ini, saya minta nak baca dari tuannya...

Apa yang the secret sangat tu? Buku tu tentang apa?

Alkisahnya, saya jumpa satu review kawan saya pasal buku ni. Dia kata, nak buat apa2 pun boleh dalam hidup ni, you can do everything and anything in this world, cuma religion, law and culture yang menjadi halangan.

So dlm bab mukadimah (ya saya jenis orang yg baca mukadimah buku huhu), penulis sebut la pasal the secret ni. Mcm mana orang babylon boleh jadi hebat. Mcm mana leonardo da vinci power melukis, cipta macam2 rekaan, mozart dengan muziknya dll. Kenapa mereka boleh ada pencapaian yg hebat tu tapi zaman sekarang xda orang boleh tandingi?

Well, penulis tu barat jadi dia tak sebut la pasal ibn sina avicenna, abulcasis, alkhawarizmi...

Ya, hairan kan macam mana mereka boleh hebat sangat pemikiran dan pencapaian waktu tu?

Jadi, jawapannya adalah the secret....

Simply, penulis kata, dan ramai2 orang berjaya yg dia interview kata, the secret ialah... the law of attraction. Apa kita fikir, yg tu lah yang akan berlaku dlm hidup. Dia kata, hidup kita yg sekarang ni adalah apa yg kita fikir dari dulu...

Fikir2 balik, mcm ada betul gak.

Katanya lagi, universe/ alam semesta kita ni 'dengar' dan 'respon' pada kuasa fikiran kita. Minda kita ini ialah menara transmitter yg hantar dan terima frequency mcm tv huhu, kita yg pilih channel apa nak tonton berdasarkan frekuensi yang kita hantar.

Penulis tambah lagi, disebabkan minda kita sibuk, kadang celaru sebab banyak sangat nak fikir sampaikan kita takda benda nak minta/capai/attract dlm hidup ni. Dia cadangkan buat meditasi, paling kurang 3-10 minit sehari. Sounds familiar kan? Dengan meditasi, minda dan fikiran kita akan lebih fokus dan teratur. Barulah boleh jadi powerful!

Well.
Ini bukan penemuan baru.
Haha. Sebab dlm islam, kita diajar, doa. Dan akidah kita ialah kita percaya Allah maha mendengar. Memang Allah dengar pun setiap suara hati dan minda kita!
Haha. Dan meditasi utk legakan keserabutan otak? Solat. Paling2 solat kita on average ialah 5 minit. Hah, patutnya orang islam ni sangatlah powerful mind and thoughts nya!

Itulah, the secret yg kita tak hayati...
Fikir baik2, positif, doa minta kebaikan dunia dan akhirat, doa minta perlindungan, zikir sebut nama2 Allah, bacaan mathurat pagi petang yg Nabi amal,
Adalah ruang dan peluang utk menjadi manusia powerful dan byk pencapaiannya di dunia ini...

But still, Allah guide kita utk guna kuasa minda ni, dlm surah baqarah...Allah pesan jangan lupa fikir pasal akhirat juga.

Baru baca buku tu bab 1...hehe
So far, buku ni bagus utk yg tengah low mood atau tak tahu nak capai apa dlm hidup..haha. dan utk yg worry dengan masa depan..boleh la kot dapat inspirasi dan pengajaran daripada buku ni, asalkan sentiasa alaskan bacaan dengan kefahaman akidah, iman dan islam yg sudah syumul. Buku ni membantu kita membuka mata utk menghargai dan mencari kesempurnaan islam yg tertimbus dengan kejahilan kita utk nak kaitkan agama dengan kehidupan.

Yang tahu nak sekular ja...cuba belajar sambung dan buat connection sket.

Heh.

Sunday, January 15, 2017

Solat dua kali

- bismillah -

Hendaklah solat kedua itu dilakukan berjemaah bukan bersendirian.

https://darulilmi.org/2012/12/12/255/

Friday, January 13, 2017

Kefakiran di dua mata...

Berpeluang mengintai sebuah pengumpulan kajian berkenaan wanita dan perkembangan globalisasi olahan sahabat saya, yg memfokuskan cabaran serta solusi.

Sesungguhnya, generasi mendatang akan berdepan dengan senario keruntuhan nilai dan penghargaan terhadap erti hidup dan hilangnya ketenangan dan kecukupan. Hidup bertahun2 bagaikan sentiasa ada lompong dan menuntut perubahan dan penambahbaikan secara persistent. Dengan masa yg berlalu semakin pantas apabila urusan antara dua benua dapat diselesaikan dalam sekelip mata, perjalanan kehidupan akan semakin hari semakin menambah tekanan.

“Out of the 7,000 mothers surveyed by TODAY Moms, 42 percent experience Pinterest-related stress, dreading that they can’t compete with other posters’ skills and imagination. Most of them have stayed up till the wee hours of the morning, endlessly clicking through photo after photo of fantastic-looking desserts that they end up burning or artistic crafts they ultimately buy pre-made at the store. They balk at the pressure of having to be perfect moms at the top of their game as well as Martha Stewart clones – and surprising to no one, this is difficult to do” - from a study.

Rupa2nya, seiring dengan perkembangan media, penyakit fizikal dan mental juga berubah epidemiology-nya dan sesetengah penyakit mula berpunca/etiology dari media. Lebih teruk lagi apabila penyakit bawaan media akan menular ke segenap lapisan masyarakat, kanak2 dengan kes pedofilia, institusi rumah tangga dengan kes cemburu atau kecurangan, keluarga diserang krisis kepercayaan dan kesuraman (loneliness), masyarakat diancam dengan disensitiviti kelucahan, malah negara diserang dengan provokasi dan doktrin songsang, semuanya adalah penyakit yg merosakkan sistem sedia ada.

Teaser konvensyen maryam hehe
Coming soon in February 😎

Deteriorating iman?

HINANYA HATI YANG KERAS

Oleh
Ustadz Abu Ahmad Said Yai

أَفَمَنْ شَرَحَ اللَّهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ فَهُوَ عَلَىٰ نُورٍ مِنْ رَبِّهِ ۚ فَوَيْلٌ لِلْقَاسِيَةِ قُلُوبُهُمْ مِنْ ذِكْرِ اللَّهِ ۚ أُولَٰئِكَ فِي ضَلَالٍ مُبِينٍ

Maka apakah orang-orang yang dibukakan oleh Allâh hatinya untuk (menerima) agama Islam lalu ia mendapat cahaya dari Rabb-nya (sama dengan orang yang hatinya keras)? Maka kecelakaan yang besarlah bagi mereka yang hatinya keras untuk mengingat Allâh. Mereka itu dalam kesesatan yang nyata [az-Zumar/39:22]

RINGKASAN TAFSIR[1]
“Maka apakah orang-orang yang dibukakan oleh Allâh hatinya untuk (menerima) agama Islam”, yaitu dengan dipermudah untuk mengenal-Nya, bertauhid kepada-Nya, taat akan perintah-Nya dan menjadi bertambah semangat untuk mengerjakan ajaran Islam. Dan ini adalah pertanda yang baik bagi seseorang.

“Lalu ia mendapat cahaya dari Rabb-nya”, yaitu cahaya kebenaran yang membuat hatinya bertambah yakin. Apakah mereka itu sama dengan orang yang hatinya keras? Tentu saja tidak sama.

“Maka kecelakaan yang besarlah bagi mereka yang hatinya keras untuk mengingat Allâh”, yaitu mereka yang hatinya tidak lunak ketika diingatkan akan Allâh, tidak khusyû’, tidak paham, tidak sadar dan selalu membangkang.

“Mereka itu dalam kesesatan yang nyata” yang akan mengantarkan mereka kepada kebinasaan.

HATI MEMILIKI SIFAT
Setiap manusia memiliki sifat yang berbeda-beda. Sifat-sifat tersebut pun bisa berubah-ubah setiap waktu. Begitu pula hati, dia pun memiliki sifat. Hati bisa menjadi sehat dan juga bisa menjadi sakit. Allâh Azza wa Jalla berfirman:

فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ فَزَادَهُمُ اللَّهُ مَرَضًا

Dalam hati mereka ada penyakit, lalu ditambah Allâh penyakitnya …. [al-Baqarah/2:10]

Hati juga bisa menjadi lunak dan juga bisa menjadi sekeras batu. Allâh Azza wa Jalla berfirman:

ثُمَّ قَسَتْ قُلُوبُكُمْ مِنْ بَعْدِ ذَٰلِكَ فَهِيَ كَالْحِجَارَةِ أَوْ أَشَدُّ قَسْوَةً

Kemudian setelah itu hati kalian menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi [al-Baqarah/2:74]

Begitu pula hati bisa mengkilap, bersinar dan bisa juga menjadi hitam kelam sebagaimana diterangkan di beberapa hadits Rasûlullâh Shallallahu ‘alaihi wa sallam . Oleh karena itu, sebisa mungkin seorang Muslim memperhatikan kondisi hatinya setiap saat, jangan sampai menjadi hati yang keras atau mulai mengeras sehingga nantinya akan menjadi keras dan sulit menerima kebenaran. Na’ûdzu billâhi min dzâlik.

BAHAYA HATI YANG KERAS
Ayat di atas dengan jelas menerangkan bahwa orang yang hatinya keras sangat tercela dan dalam kesesatan yang nyata. Mâlik bin Dînâr rahimahullah pernah berkata, “Seorang hamba tidaklah dihukum dengan suatu hukuman yang lebih besar daripada hatinya yang dijadikan keras. Tidaklah Allâh Azza wa Jalla marah terhadap suatu kaum kecuali Dia akan mencabut rasa kasih sayang-Nya dari mereka.[2]

TANDA-TANDA HATI YANG KERAS ATAU MULAI MENGERAS
Hati yang keras atau mulai mengeras memiliki tanda-tanda sebagai berikut:

1. Bermalas-malasan dalam mengerjakan kebaikan dan ketaatan, serta meremehkan suatu kemaksiatan.

2. Tidak terpengaruh hatinya dengan ayat-ayat al-Qur’ân yang dibacakan. Berbeda dengan kaum mu’minîn, hati mereka akan bergetar jika dibacakan ayat-ayat al-Qur’ân atau diingatkan akan Allâh Azza wa Jalla . Allâh Azza wa Jalla berfirman yang artinya:

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ

Sesungguhnya orang-orang yang beriman ialah mereka yang bila disebut nama Allâh gemetarlah hati mereka, dan apabila dibacakan ayat-ayat-Nya bertambahlah iman mereka (karenanya), dan hanya kepada Rabb-lah mereka bertawakkal. [al-Anfâl/8:2]

3. Tidak terpengaruh hatinya dengan berbagai ujian, musibah dan cobaan yang diberikan oleh Allâh Azza wa Jalla . Allâh berfirman yang artinya:

أَوَلَا يَرَوْنَ أَنَّهُمْ يُفْتَنُونَ فِي كُلِّ عَامٍ مَرَّةً أَوْ مَرَّتَيْنِ ثُمَّ لَا يَتُوبُونَ وَلَا هُمْ يَذَّكَّرُونَ

Dan tidakkah mereka (orang-orang munâfiq) memperhatikan bahwa mereka diuji sekali atau dua kali setiap tahun, dan mereka tidak (juga) bertaubat dan tidak (pula) mengambil pelajaran? [at-Taubah/9:126]

4. Tidak merasa takut akan janji dan ancaman Allâh Azza wa Jalla

5. Bertambahnya kecintaan terhadap dunia dan mendahulukannya di atas akhirat

6. Tidak tenang hatinya dan selalu merasa gundah

7. Bertambahnya dan meningkatnya kemaksiatan yang dilakukannya. Allâh Azza wa Jalla berfirman:

فَلَمَّا زَاغُوا أَزَاغَ اللَّهُ قُلُوبَهُمْ ۚ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ

Maka tatkala mereka berpaling (dari kebenaran), Allâh memalingkan hati mereka. Dan Allâh tidak memberi petunjuk kepada kaum yang fasik [ash-Shaf/61:5]

8. Tidak mengenal atau tidak membedakan perbuatan ma’ruf dan munkar.

SEBAB-SEBAB KERASNYA HATI
Hati menjadi keras tentu ada penyebabnya. Penyebab-penyebab kerasnya hati di antaranya adalah sebagai berikut:

1. Kesyirikan, Kekufuran Dan Kemunafikan.
Inilah sebab yang paling besar yang dapat menutupi hati seseorang dari menerima kebenaran. Allâh Azza wa Jalla berfirman yang artinya:

سَنُلْقِي فِي قُلُوبِ الَّذِينَ كَفَرُوا الرُّعْبَ بِمَا أَشْرَكُوا بِاللَّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَانًا ۖ وَمَأْوَاهُمُ النَّارُ ۚ وَبِئْسَ مَثْوَى الظَّالِمِينَ

Akan Kami masukkan ke dalam hati orang-orang kafir rasa takut, karena mereka telah mempersekutukan Allâh dengan sesuatu yang Allâh sendiri tidak menurunkan keterangan tentang itu. Tempat kembali mereka ialah neraka. Dan itulah seburuk-buruk tempat tinggal orang-orang yang zhalim [Ali ‘Imrân/3:151]

2. Melanggar Perjanjian Yang Dibuat Kepada Allâh Azza wa Jalla
Allâh Azza wa Jalla berfirman:

فَبِمَا نَقْضِهِمْ مِيثَاقَهُمْ لَعَنَّاهُمْ وَجَعَلْنَا قُلُوبَهُمْ قَاسِيَةً

(Tetapi) karena mereka melanggar janjinya, maka kami laknat mereka, dan kami jadikan hati mereka keras membatu. [al-Mâ-idah/5:13]

Ketika menafsirkan ayat ini, Syaikh Abu Bakr Al-Jazâiri, “Melanggarnya (perjanjian) dengan (car) tidak konsisten dengan apa yang ada di dalamnya yang berupa perintah dan larangan.”[3]

3. Tertawa Berlebihan
Nabi Sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

لاَ تُكْثِرُوا الضَّحِكَ ، فَإِنَّ كَثْرَةَ الضَّحِكِ تُمِيتُ الْقَلْبَ

Janganlah kalian banyak tertawa! Sesungguhnya banyak tertawa dapat mematikan hati [4]

4. Banyak Berbicara Dan Banyak Makan
Bisyr bin al-Hârits pernah berkata, “(Ada) dua hal yang dapat mengeraskan hati: banyak berbicara dan banyak makan.”[5]

5. Banyak Melakukan Dosa
Nabi Sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

إِنَّ الْمُؤْمِنَ إِذَا أَذْنَبَ كَانَتْ نُكْتَةٌ سَوْدَاءُ فِي قَلْبِهِ ، فَإِنْ تَابَ وَنَزَعَ وَاسْتَغْفَرَ ، صُقِلَ قَلْبُهُ ، فَإِنْ زَادَ ، زَادَتْ ، فَذَلِكَ الرَّانُ الَّذِي ذَكَرَهُ اللَّهُ فِي كِتَابِهِ : [[ كَلاَّ بَلْ رَانَ عَلَى قُلُوبِهِمْ مَا كَانُوا يَكْسِبُونَ]]

Sesungguhnya seorang Mukmin jika melakukan dosa, maka akan ada bintik hitam di hatinya. Jika dia bertaubat dan berhenti (dari dosa tersebut) serta memohon ampunan, maka hatinya akan mengkilap. Apabila dia terus melakukan dosa, maka bertambah pula noktah hitam itu. Itu adalah ar-rân (penutup) yang disebutkan oleh Allâh di kitab-Nya: ‘Sekali-kali tidak (demikian), Sebenarnya apa yang selalu mereka usahakan itu menutupi hati mereka [al-Muthaffifîn/83:14]

6. Lalai Dari Ketaatan
Allâh Azza wa Jalla berfirman yang artinya:

وَلَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ كَثِيرًا مِنَ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ ۖ لَهُمْ قُلُوبٌ لَا يَفْقَهُونَ بِهَا وَلَهُمْ أَعْيُنٌ لَا يُبْصِرُونَ بِهَا وَلَهُمْ آذَانٌ لَا يَسْمَعُونَ بِهَا ۚ أُولَٰئِكَ كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الْغَافِلُونَ

Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka Jahannam) kebanyakan dari jin dan manusia. Mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allâh), mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allâh) dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allâh). Mereka itu seperti binatang-binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. mereka Itulah orang-orang yang lalai [al-A’râf/7:179]

7. Nyanyian Dan Alat Musik
‘Abdullâh bin Mas’ûd Radhiyallahu anhu berkata:

الْغِنَاءُ يُنْبِتُ النِّفَاقَ فِى الْقَلْبِ

Lagu-laguan menumbuhkan kemunafikan di dalam hati [6]

8. Suara Wanita Yang Menggoda
Allâh Azza wa Jalla berfirman :

إِنِ اتَّقَيْتُنَّ فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ وَقُلْنَ قَوْلًا مَعْرُوفًا

Maka janganlah kamu tunduk (menghaluskan suara) dalam berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dalam hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik [al-Ahzâb/33:32]

9. Melakukan Hal-Hal Yang Merusak Hati
Hal-hal yang merusak hati sangatlah banyak. Akan tetapi, dari semua itu ada lima hal yang menjadi faktor perusak hati. Kelima hal tersebut sebagaimana dikatakan oleh Ibnul-Qayyim rahimahullah : “Adapun lima hal yang merusak hati adalah banyak bergaul (berkumpul dengan manusia), (banyak) berangan-angan, tergantung kepada selain Allâh Azza wa Jalla , kekenyangan (banyak makan) dan (banyak) tidur. Inilah kelima hal utama yang dapat merusak hati ”[7]

OBAT HATI YANG KERAS
Hati yang keras juga memiliki obat agar dia bisa kembali melunak. Berikut ini adalah beberapa hal yang dapat melunakkan hati:

1. Beriman kepada Allâh Azza wa Jalla dan selalu meningkatkan keimanan.
Allâh Azza wa Jalla berfirman:

وَمَنْ يُؤْمِنْ بِاللَّهِ يَهْدِ قَلْبَهُ

Barangsiapa yang beriman kepada Allâh niscaya dia akan memberi petunjuk kepada hatinya [at-Taghâbun/64:11]

2. Banyak mengingat Allâh (ber-dzikr) dan membaca al-Qur’ân dengan men-tadabburi-nya (memahami dan merenungi maknanya).

Allâh Azza wa Jalla berfirman:

الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللَّهِ ۗ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

(Yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah! Hanya dengan mengingati Allâh-lah hati menjadi tenteram [ar-Ra’d/13 : 28]

3. Belajar ilmu syar’i (ilmu agama)
Tidak diragukan lagi, bahwa ilmu syar’i dapat membimbing seseorang untuk menjadi hamba Allâh Azza wa Jalla yang bertakwa. Di awal surat Ali ‘Imrân, Allâh Azza wa Jalla memuji orang-orang yang memiliki ilmu yang dalam. Tahukah pembaca, doa apakah yang mereka ucapkan? Doa yang diucapkan oleh mereka adalah:

رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ

Ya Rabb kami, janganlah Engkau jadikan hati-hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau, karena Sesungguhnya Engkau-lah Maha pemberi (karunia) [Ali ‘Imrân/3:8]

Merekalah yang lebih tahu akan Rabb-nya bila dibandingkan orang-orang awam dan mereka juga lebih tahu bahwa hati manusia bisa berubah-ubah, sehingga mereka berdoa dengan doa tersebut.

4. Berlindung kepada Allâh dari hati yang tidak khusyû’ dengan doa yang telah diajarkan oleh Nabi Sallallahu ‘alaihi wa sallam , yang berbunyi:

اللَّهُمَّ إِنِّى أَعُوذُ بِكَ مِنْ عِلْمٍ لاَ يَنْفَعُ وَمِنْ قَلْبٍ لاَ يَخْشَعُ وَمِنْ نَفْسٍ لاَ تَشْبَعُ وَمِنْ دَعْوَةٍ لاَ يُسْتَجَابُ لَهَا

Ya Allâh! Aku berlindung kepada Engkau dari ilmu yang bermanfaat, dari hati yang tidak khusyû’, dari jiwa yang tidak kenyang dan dari doa yang tidak dikabulkan[8]

5. Berbuat baik terhadap anak yatim dan orang miskin
Diriwayatkan dari Abu Hurairah Radhiyallahu anhu bahwasanya seseorang mengadu kepada Nabi Sallallahu ‘alaihi wa sallam tentang hatinya yang keras. Beliau Sallallahu ‘alaihi wa sallam pun bersabda:

إِنْ أَرَدْتَ أَنْ يَلِينَ قَلْبُكَ ، فَأَطْعِمِ الْمِسْكِينَ ، وَامْسَحْ رَأْسَ الْيَتِيمِ

Jika engkau ingin agar hatimu menjadi lunak, maka berilah makan orang miskin dan usaplah kepala anak yatim [9]

6. Banyak mengingat kematian
Diriwayatkan dari Shafiyah Radhiyallahu anhuma bahwasanya seorang wanita mendatangi ‘Âisyah Radhiyallahu anhuma dan mengadukan keadaan hatinya yang keras. Kemudian ‘Âisyah pun berkata, “Perbanyaklah mengingat kematian, engkau akan mendapatkan apa yang kau inginkan.” Kemudian wanita itu pun mengerjakannya. Setelah itu, dia pun mendapatkan petunjuk di hatinya dan bersyukur kepada ‘Âisyah radhiallâhu ‘anhâ.[10]

Sa’îd bin Jubair[11] dan Rabî’ bin Abi Râsyid[12] rahimahumallâh pernah berkata:

لَوْ فَارَقَ ذِكْرُ الْمَوْتِ قَلْبِي سَاعَةً خَشِيت أَنْ يَفْسُدَ قَلْبِي

Seandainya mengingat kematian terpisah dari hatiku sekejap saja, saya takut hatiku akan menjadi rusak

7. Banyak berziarah kubur
Abu Thâlib, seorang murid Imam Ahmad, pernah berkata, “Seorang laki-laki pernah bertanya kepada Abu ‘Abdillâh (Imam Ahmad) tentang bagaimana melunakkan hatinya. Beliau pun menjawab, ‘Masuklah ke dalam pemakaman dan usaplah kepala anak yatim.’.”[13]

8. Menghadiri majlis ta’lim dan majlis nasihat
Menghadiri majlis-majlis seperti ini sangat berpengaruh terhadap hati manusia. Mari kita perhatikan apa yang dikatakan oleh al-‘Irbâdh bin Sâriyah Radhiyallahu anhu, “Pada suatu hari Rasûlullâh Shallallahu ‘alaihi wa sallam mengerjakan shalat, kemudian menghadap ke kami dan memberikan nasihat yang sangat menyentuh, yang membuat mata-mata menangis dan hati-hati menjadi takut.”[14]

9. Menjauhi sebab-sebab terjadinya fitnah dan dosa
Agar hati kita tidak menjadi keras, maka kita berusaha sekuat mungkin untuk menjauhi sebab-sebab terjadinya dosa atau fitnah. Oleh karena itu, Allâh Azza wa Jalla melarang para Sahabat bertanya atau meminta sesuatu hal kepada istri-istri Nabi Sallallahu ‘alaihi wa sallam kecuali dari belakang tabir.

Allâh Azza wa Jalla berfirman:

وَإِذَا سَأَلْتُمُوهُنَّ مَتَاعًا فَاسْأَلُوهُنَّ مِنْ وَرَاءِ حِجَابٍ ۚ ذَٰلِكُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوبِكُمْ وَقُلُوبِهِنَّ

Dan apabila kamu meminta sesuatu (keperluan) kepada mereka (istri- istri Nabi), maka mintalah dari belakang tabir. Cara yang demikian itu lebih suci bagi hatimu dan hati mereka [al-Ahzâb/33:53]

10. Makan makanan yang halal
Imam Ahmad rahimahullah pernah ditanya oleh seseorang, “Dengan apa hati bisa menjadi lunak?” Kemudian beliau pun menjawab, “Ya bunayya (wahai anakku)! Dengan makan makananan yang halal.”[15]

11. Shalat malam

12. Beribadah dan mendekatkan diri kepada Allâh di waktu sahûr (sebelum Subuh)

13. Berteman dengan orang-orang yang soleh,
Ibrâhim al-Khawwâsh rahimahullah pernah berkata:

دَوَاءُ الْقَلْبِ خَمْسَةُ أَشْيَاء : قِرَاءَةُ الْقُرْآنِ بِالتَّدَبُّرِ, وَخَلَاءُ الْبَطْنِ, وَقِيَامُ اللَّيْلِ, وَالتَّضَرُّعُ عِنْدَ السَّحْرِ, وَمُجَالَسَةُ الصَّالِحِيْنَ

Obat hati ada lima macam, yaitu: membaca al-Qur’ân dengan men-tadabburi-nya, mengosongkan perut, shalat malam, mendekatkan diri (kepada Allâh) di waktu sahûr dan duduk-duduk (berteman) dengan orang-orang yang soleh[16]

KESIMPULAN
1. Hati memiliki sifat-sifat yang bisa berubah-ubah.
2. Orang yang telah dibukakan hatinya untuk menerima agama Islam dan taat kepada Allâh tidak sama dengan orang yang berhati keras.
3. Orang yang berhati keras akan mendapatkan ancaman yang sangat besar
4. Orang yang berhati keras memiliki sifat-sifat tertentu seperti yang sudah dipaparkan di atas. Seyogyanya seorang Muslim selalu melakukan introspeksi diri.
5. Hati bisa menjadi keras disebabkan oleh beberapa hal. Oleh karena itu, sebisa mungkin kita menjauhi sebab-sebab tersebut.
6. Hati yang keras pun dapat diobati dengan berbagai cara yang telah disebutkan.
7. Orang-orang yang telah terjerumus kepada kemaksiatan atau merasa bahwa hatinya sangat keras, maka harus segera bertaubat dan Allâh akan mengampuni orang-orang yang benar-benar bertaubat kepada-Nya.

Mudahan bermanfaat dan mudah-mudahan Allâh selalu menjaga hati kita agar tetap lunak. Amin.

يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِينِكَ وَطَاعَتِكَ. آمِيْن

Sumber: https://almanhaj.or.id/3625-hinanya-hati-yang-keras.html

Friday, January 6, 2017

Notes about refeeding syndrome

- bismillah -

In both children and adults, the first step in the treatment of protein-energy malnutrition (PEM) is to correct fluid and electrolyte abnormalities and to treat any infections. The most common electrolyte abnormalities are hypokalemia, hypocalcemia, hypophosphatemia, and hypomagnesemia. Macronutrient repletion should be commenced within 48 hours under the supervision of nutrition specialists.

The second step in the treatment of protein-energy malnutrition (which may be delayed 24-48 h in children) is to supply macronutrients by dietary therapy. Milk-based formulas are the treatment of choice. 

In the setting of malnutrition, risk of refeeding syndrome represents an additional clinical challenge.

Prolonged starvation followed by rapid feeding leads to refeeding syndrome (RS). [30]RS involves resultant biochemical disturbance, physical symptoms, and physical signs. Insulin release leading to anabolic activity underlies the pathophysiology of RS. Feeding overwhelms the dearth of electrolytes and micronutrients. This effect disrupts cellular function. Tissue edema, hypophosphatemia and pathological fluid shifts define RS. RS was identified in 4% of cases of parenteral nutrition (PN) in a UK study while physicians only recognized it half the time. A study in New Zealand also shows similar data. RS remains underrecognized. PN patients are considered to be at high risk and using protocols with slower and lower rates of refeeding reduces deaths attributable to RS.

RS can also occur in patients who are replenished with food, vitamins and electrolytes after suffering from anorexia nervosa (AN).

Other groups at risk for RS include alcoholics undergoing detoxification, extremely-low-birth-weight neonates who were intrauterine growth-restricted, cancer patients who have suffered from cachexia, and adults with kwashiorkor who get enteral rather than parenteral feeding.

Source :

http://emedicine.medscape.com/article/1104623-treatment#d7

Thursday, January 5, 2017

Hikmah tidur

- bismillah -

Hari ni doktor cerita pasal Obstructive sleep apnea,
Satu keadaan bila waktu tidur tiba2 sesak nafas, sebab saluran pernafasan terblock.
Kesannya, tidur terganggu. Bukan itu saja!

Lebih mengejutkan, apabila berterusan dan berpanjangan, badan seolah2 sedang berdepan tekanan padahal tengah tidur.
Apabila badan dlm keadaan stress 24 jam waktu tidur apatah lagi ketika berjaga,
Maka badan akan mengeluarkan signal dan tindak balas seperti keadaannya ketika kita sedang demam/sakit, cedera dan irritasi.

Kesannya, tekanan darah naik, lalu kolestrol mendap di artery hingga menyempitkan salur darah (atherosclerosis), insulin akan tidak berfungsi hingga menyebabkan mudah mendapat diabetes, lalu jika berterusan diabetes dan atherosclerosis juga darah tinggi ini (3 serangkai), maka akan mendedahkan pesakit kpd serangan jantung.

Tidur yang cukup memberi kesan besar kepada kesihatan.
Kekurangan tidur adalah satu satu faktor mendapat diabetes, walaupun tiada sejarah genetik dlm ahli keluarga.
Sleep fragmentation (tidur sekejap2 walaupun cukup 8 jam sehari) adalah SAMA seperti sleep deprivation (tidak cukup tidur).

Pentingnya deep sleep...

Segala piji bagi Allah yang menjadikan tidur sebagai kerehatan buat jasad kita...

"If you are smart enough, choose to work in hematology (pathology)... Only during residency you will have the most sleep deprivation. Always bring water with you (one of resident talked about incidence of DVT, dehydration, SVT during works)"
- Pesan doktor mengakhiri kata2nya huhu

*Terima kasih kepada para doktor yg bersungguh menginfakkan diri kepada manusia sejagat.
Kalau semua orang pilih nk cukup tidur, maka tak ada lah pakar2 hari ni utk meneruskan legasi ilmu.
Hanya Allah yang akan beri sebaik2 balasan kebajikan.

#comfortzone
#altruism
#my6thyear #intmed
Only Allah holds our future. Bismillah, tawakkal.

Wednesday, January 4, 2017

Anak yang berbakti

- bismillah -

Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.

Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.

Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...

He showed so much efforts! Bersungguh2 tulis dan atur jam untuk nurse bagi feeding.

Dan doktor banyak sebut pasal adab, pasal agama...

"Esok awak ambik kes dia."
"Okay."
"In shaa Allah" (doktor yg kata)

Alhamdulillah. Ayah dia didik anak dia dengan baik....

Semoga Allah permudahkan urusan doktor dan keluarga.

Tuesday, January 3, 2017

When are you getting married?

- bismillah -

Entering new year, is adding a number to our age. As we age to a certain number, it comes with people's expectations too. Age this and that, you should achieved these and that...bla bla bla

This morning a friend told me that her new year azam is to be beautiful. I nodded, and i added to her saying, beautiful inside out...not just physically.

As for me, (alhamdulillah) i have never make beauty to be listed in my goal. I respect and support her new year resolution anyway, nothing is wrong with that. It is just that, i have another goal.

I want to graduate in 2017.

Hambar. Well, everybody in my batch has the same goal. Hehe.

And for months before the new year, i try to consider learning about marriage and stuff, but i found out a lot of marriage issues. I befriended with a kakak in master syariah, she shared a lot of insights from the court chamber, especially relating to divorce cases, penjagaan anak, harta sepencarian and everything...

Well, i believe those people who got divorced/having mariage issues were the ones who had choose their partners very well before getting married. Well, somehow things went wrong in the middle of the road... It must have been unexpected, yeah who would expect to get beaten by a romantic soft-spoken boyfriend once he became a husband???

Things are unexpected.

Well, like my doctor who teaches pyschiatry said, "you can never know whether or not your partner has sleep terror at night (or snoring, i add), it is just your luck".

Sleep terror = one who kicks/slaps/do anything unconsciously during sleep...err

Nobody knows what marriage will bring them to face and embraced.

Speaking of luck,

I guess i am lucky enough till now, and i hope it lasts forever...

My silent worry (read: concern) is that i pray nobody will ever ask me the titled question.

I thank mak ayah and family for never throw me the sensitive question. Because i am surrounded by my-other-24-y/o-friends who arent comfortable to be pressured by their family: when are you getting married?

Well, scrap goals to please others. To please yourself is to appreciate beauty, no need to work for more artificial beauty.

😘

Random dreams

- bismillah - Alhamdulillah. Allah izin masuk ke tahun baru hijrah. To cut short, here is my list of dreams yang worth dreaming...nak capa...