Skip to main content

Posts

Showing posts from 2017

Viva paed

- bismillah -رب احكم بالحق وربّنا الرّحمان المستعان على ما تصفونإِنَّهُ كَانَ فَرِيقٌ مِّنْ عِبَادِي يَقُولُونَ رَبَّنَا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا وَأَنتَ خَيْرُ الرَّاحِمِينَSemoga Allah ampunkan saya. Tak tahu mcm mana nk transfuse blood.Sebenarnya, 5 ml / kg / h. Sila study guidelines sebelum benar2 grad. Amanah ilmu.Alhamdulillah, Allah izin soalan ini tadi. Or else, i will make my paed patients overload.Astaghfirullah.
Semoga ada hikmah di sebalik perkara ini.
Semoga terbuka lebih banyak pintu2 hikmah.Semoga dr tak kecewa, semoga dapat menjadi anak murid dr yg memberi saham kepadanya hingga akhirat. Amiin.

2nd Viva

- bismillah -It has been 2 days since the start of my final viva. Surgery, and O&G. Coming up Paeds and Int Med in shaa Allah.I want to remind myself:
Pls treasure these moments. The time when you are in need of Allah the most. The time that you realise you have nothing but to rely on and only for His mercy.The phase of life when you appreciate every past moments filled with good things. And myb the phase when you regret and repent over things in the past.He is the most merciful.Allah is very near to us. We are in need of Him for our life, and hereafter.P/s dr zuhair asked me, which specialty i want to pursue? Determined, i answered internal medicine. An answer that i never thought i would say it.Thanks to Him. His mercy guided me to 'get' elective course in internal med, that i think i lose my love to paediatrics.Anyways, loving the children and the elders are sacred act in Islam that even our Prophet said once in hadith that, those who dont care for the children and the …

zig zag kehidupan

- bismillah -

1. Ketika masuk ke dewan exam, terdengar perbualan kawan2. Kata A, dia tak study pun. Lagipun exam kali ini ialah subjek rotation terakhir.
Waktu saya tengah dengar tu, saya tengah berkerut2 baca nota.

2. Hari ni dean post dalam group student, lepas meeting deanship, ada surat penganugerahan MBBS - ijazah kehormat - kepada seorang pelajar tahun 4... yang baru meninggal.

Both situations tell me something.

Siapa kita di hadapan Tuhan adalah segala-galanya...

Dunia ini penuh tipu daya.

Anything can just happen.

Jalan yang sama, tapi setiap kaki menapak pada titik berbeza, membawa hati yang berbeza, menuju ke titik yang berbeza pula.

3. Tadi berpeluang jumpa kakak senior yang dihormati, beliau singgah ke irbid dengan family. Dah lama saya tak buat sesuatu perkara ikut kata hati. Nekad. Pergi ziarah walaupun semua orang tengah tense nak prepare untuk exam. Allah helps me, eases me. Lama dah tak pray along walking. Lama dah tak rasa buat sesuatu sebab sesuatu yang hanya Allah…

Memori final exam surgery

- bismillah -Alhamdulillah. 3 papers dah selesai. Berbaki satuuuuuu in shaa Allah. Dan empat VIVA.So, walaupun tinggal 1, sebenarnya progressnya 50% lagi haha.Alhamdulillah. Masa berlalu pantas. Soon, this is all will come to an end.
In shaa Allah.Tadi naik bas pergi universiti, pakcik tu bawa laju, saya duduk belakang driver. Urm. Entah tiba2 terfikir pasal exciden. What if dlm perjalanan ni jadi apa2? Exam tangguh ke? Hahahaha. Adoi. Lepas tu rasa sangat cuak, what if meninggal dlm perjalanan nak pergi exam? Kira syahid ke? Huhuhu.Astagfirullah. Dahsyat sangat mode fight-or-flight saya waktu tu. Nak flee dari dunia teros haha.Anyway, bas tu lambat gerak sebab tunggu orang penuhkan seat. So, saya dan kawan2 sampai lewat ke exam. Exam surgery pulak tu, department yg sangat berdisiplin dan punctual (selepas department neuro haha).Sampai dekat pagar besar universiti pkul 12.25++ lebih kurang. Examnya 12.30. Nak jalan dari situ ke hall ambik masa 15 minit jika melenggang. Jeng jeng jeng.…

Ilmu dan hati

- bismillah -Alhamdulillah. Paper ke-2 final exam baru lepas. Berbaki 14 hari lagi utk tamat. In shaa Allah.Sesungguhnya, belajar lah sesuatu dgn hati. Learn by heart. Kefahaman dan keikhlasan tu lah yg nak bantu kita di dunia dan akhirat. Contoh bila soalan unexpected keluar, sesuatu yg luar silibus, tapi dulu kita pernah baca sebab minat nak baca / bacaan tambahan utk tambah kefahaman. Berkat extra effort yg kita buat suatu masa dulu tu, alhamdulillah dapat la jawab...Atau tak sempat baca sebab banyak sangat huhuhuhu...Allah izin ingat lagi pasal tajuk tu, nota2nya...apa2 yg berkaitan lah. Walaupun tak revise, pertolongan Allah itu sentiasa ada. Kita sebagai hamba kena byk minta, byk berusaha.Belajar by heart, belajar utk faham, ada hikmah dan good news in the long term. In shaa Allah.Itu contoh bantuan / balasan baik di dunia, di akhirat? Kita tak tahu ilmu mana yg Allah izin akan bantu kita hingga ke akhirat...So, belajarlah...Saya byk kena pesan pada diri. Semoga Allah tak tingga…

a healthy mind

- bismillah -

alhamdulillah. it has been quite sometime when i purposely write as a form of theraphy.

currently, i have finished 1 paper out of 4 subjects for final exam.
alhamdulillah. Allah has taught me a lot. He even allowed me have tahajud on my exam day, of which to be honest, was so hard to perform since i arrived here after one and half months in malaysia. here, the fajr prayer is at 4am, which mean, you have to wake up before that to perform tahajud. but in malaysia, the fajr prayer is a bit late, and anybody who wake up at 5.30am can still perform tahajud, sometimes when the subuh is at 6am. (so what are your excuses malaysiaaaans?) hehe.

the hardest part or challenge i faced was taking the first step to revise. starting has never been easy. but once you have started, things will come into place. all you have to do is to start.

next, i had continuous runny nose. exam-induced cold. hehe. but its okay, i got plenty of time and ways to boost my immune response. one of the way …

Get up and shake the palm tree!

- bismillah -Dengan bawah aturan-Nya, i got viral URTI since a couple of days ago, in the middle of final exam battle. In fact, the exam doesnt even started yet.Somehow, facebook memories reminded me of this today...check out the post image.Benarlah, Allah itu maha Kaya, maha Pemurah. He knew how much i need Him. Every thing around me is a sign of His endless mercy.I have been sleeping all day and night, i have doubt and wonder what will happen to my final exam...But Allah is very merciful. Ada rahmat dan kasih sayangnya dlm setiap yg berlaku.Get up and shake the palm tree!Itu arahan Allah kpd Maryam a.s saat beliau keperitan sakit melahirkan.Bangunlah! Demam je pun...hehehe

Jadual final exam MBBS saya in shaa Allah

- bismillah -In shaa Allah, akan berdepan dengan final exam untuk sekeping pra-lesen merawat tubuh manusia bernama MBBS.*** Jadual ***
MCQs (soalan jawapan ABC)
1) 4/5/2016 KHAMIS
Paediatrics (Kanak2)
9am2) 9/5/2017 SELASA
Internal Medicine (Perubatan)
1030am3) 14/5/2017 AHAD
Surgery (Pembedahan)
1230 pm4) 18/5/2017
Obstetrics & Gynaecology (Perbidanan & Sakit Puan)
1230 pmVIVA oral exams: (8am)
5) 21/5/2017 - Surgery
6) 22/5 - O&G
7) 23/5 - Paediatrics
8) 24/5 - Int. Med.Doakan saya...
moga Allah beri taufik dan hidayah dan moga Allah izin grad dengan cemerlang dan redha-Nya.***
Semoga khauf dan raja' yg tertinggi hanya pada Allah.Dan sungguh, Allah maha Tahu segala sesuatu.Semoga Allah izin yg terbaik.
Semoga dilimpahi rahmat-Nya.
Doakan saya, dan rakan2 juga!Bismillah...
In shaa AllahPs. Sebenarnya, Allah sangat pemurah saat mengizinkan saya menjejak ke alam ini. Doaku, moga hidup dan matiku dalam redha Allah. Amiin.

Last cooking before the final exam

- bismillah -Cant believe it. The first MCQ final exam is around the corner. So starting today's lunch onwards, my housemates and I will be ordering food... Nobody is going to cook meals like before. Heheh.So here is the 'last' breakfast home-cooked meal, prepared by me this morning. Phewwww memories...how time flies... I can still remember my first time cooking here, 6 years ago, it was hard and tiring to cook for 8 pax dinner.But somehow, this 'last' cooking jadi touching plak...lps ni xda dah masak2 utk diorang ahli rumah...huhuhu.Pray i study berkat utk exam kali ni! 8 exams in a month.Blupp.. blupp..
*tenggelam masuk air*

A challenge

bismillah -One of the many challenges is to train ourselves to always feel contented. To always feeling satisfied. Contentment.Qanaah.To feel sufficient with what you have.***I just wrote the (above) post yesterday, and today i found a piece of advice from Sister Haleh Banani facebook post.She described how can insecurity leads to bigger problem and eventually to the destruction of any relationship or the person itself.May Allah protect us from such mass destruction.Let's us be more grateful.
Let's make a lots of GRATITUDE to beat the feeling of insufficiency.

mak cik cushing

- bismillah -

ada sorang mak cik, menjerit2 dalam wad. saya sendiri takut nak pergi dekat. semua orang complaint pasal dia.

sampailah satu hari, saya ikut seorang doktor untuk pergi ambik darah. dia cakap baik dan lembut saja dengan mak cik tu. ingatkan mak cik tu nak marah / jerit sebab nak ambik darah (sakit ooo), tapi mak cik tu angguk dan bagi kebenaran. tak jerit. doktor tanya khabar dia, masih penat lagi ke...

pt is comfortable, not tachypneic...

saya yang tadi takut/sangka mak cik tu akan jerit2, dah berani pergi dekat dia. senyum dengan dia. make eye contact.

and hari2 keadaan dia makin baik. dah tak jerit2 kalau nak minta tolong/ tak selesa.

dah tak cabut branula...
dah tak cabut cbd...

cakap baik2, patient pun baik...

and hari last saya di wad itu, saya pergi buat physical exam dekat dia :)
dia bagi...

endocrine, mostly by observation.

clinically, she has cushing syndrome.

may Allah sembuhkan u mak cik.
and thanks to the qudwah doktor yg saya follow, despite orang sekelilin…

Memory elektif...

break free

- bismillah -

Alhamdulillah. posting elektif saya berbaki 10 hari lagi. semoga 10 hari akan datang ini adalah hari2 terbaik dan terisi dengan manfaat dan kebaikan.

antara kunci-kunci yang saya 'temui' sepanjang 20 hari [4 minggu x (isnin sampai jumaat)] yang lalu ialah
- ikhlas
- rajin
- sopan
- berani
- motivasi

dan sebenarnya yang paling penting ialah:
- keberkatan
- doa

ikhlas ialah kunci yg pertama saya jumpa. itupun kawan saya yang 'carikan'. saya mengadu pada hari kedua elektif bahawa hari tu sangatlah suram muram, clueless, dan dengan pengecutnya saya flee from the hospital. ya, hari pertama lapor diri (hari kedua dalam minggu pertama) saya dah balik rumah dan tidur pada pukul 2pm. kantoi bila doktor call cari. urmmm.

tidur petang itu untuk shut down segala kacau bilau perasaan. lepas dapat call tu pun saya tidur semula sebab
everything.seems.complicated....nak nangis pun air mata dah kering.

kemudian, nuha pesan suruh ikhlas. bila ikhlas, in shaa Allah best.

d…

Mind reset

- bismillah -1. It has been quite a while.2. Sekarang saya di tahun 6 MBBS di sebuah univ di jordan, rotation terakhir iaitu elective posting, di medical department di sebuah hospital di malaysia. 3. Dalam masa 39 hari lagi, bakal menduduki final exam, MCQ dan viva, untuk paediatrics, surgery, internal medicine, obs & gyne. selama 20 hari.4. Dalam masa 23 hari lagi, akan pulang semula ke jordan.5. Dalam masa 17 hari lagi, akan tamat elektif. Dan pada minggu terakhir itu ada evaluation. Mungkin Allah nak hadiahkan persediaan viva.6. I need to organise supaya things dont get messed up. 7. Perkara yang saya tak boleh nak susun berapa hari lagi ialah:
- Bila saya nak kahwin?
- Bila tarikh kembali kepada Allah?8. Selama 3 minggu elektif ni, saya tengok (benda yg nampak je lah) dan sempat merasa (superficially) bagaimana kehidupan seorang doktor. Baik HO, MO mahupun specialist, semua mereka ada cabaran masing2. 9. Saya tak rasa orang biasa mampu bersabar dengan kehidupan ini. 10. Saya …

Sacrifice

- bismillah -Blogging while waiting for my friend. Currently @SR to celebrate her bday!This morning in the hospital, i was surprised by an early morning angel...or angels. They were post call housemen who were from other wards but came to T5 ward helping around to take blood samples which due morning. I was surprised... Arent they tired of their own call?Here comes my friend. Till then bye!

I have no idea

- bismillah -Liku perjalanan yang seterusnya...
Entah bagaimana lagi liku2 sebelum bertemu dengan yang terciptaYg melapangkan hati
Yg menenangkan gelisah
Yg susun atur hidupnya dlm jagaan Tuhan
Sepenuhnya dia tabah dan taat
Ikhlas dan bermanfaat buat sekeliling
Hidup, bukan semata untuk dirinya
Yang ikhlas di dunia kerana mencari syurga di akhirat
T.T
Wujud, tp belum tentu tahu diciptakan utk siapa...Ah, pemuda cantik hanya sebenarnya al-quran yg menemani kamu hingga ke kubur! But i believe in Allah's mercy to accept our doa...and to answer them the best possible!

Kind

- bismillah -Dalam dunia ni, ada banyak jenis orang.
Dalam banyak2 orang yg baik, ada macam2 jenis baik.Benarlah janji Allah.Yang baik utk yg baik.
Yg baik sekerat jalan, rugilah dia.
Takkan habis kebaikan dlm dunia ni.
Sorang yg baik pergi, banyak lagi yg baik datang.Cuma yang Allah nk tengok ialah kita ni... Diri sendiri... Baik ke?Kalau baik, istiqamah ke?Kalau istiqamah, ikhlas ke?Jawablah sendiri...
Tak mudah nak memenuhi kehendak diri, sometimes i wonder i nak apa sebenarnya dlm hidup ni?Luckily Allah never tired to respond to my endless doa...
Merindui Tuhanku...yang sentiasa ada di sisiku...T.T emo tengah2 bulan
15/3/17Oh Allah pls grant me the best of everything in the life and hereafter. amiin.

Lessons from pharaohs' stories

- Bismillah -There was a new and latest discovery of Ramses II statue. I read the article from natgeo just now. Here in this post i just want to relate with what has been there written in the Quran:From chapter 10, verse 90:And We took the Children of Israel across the sea, and Pharaoh and his soldiers pursued them in tyranny and enmity until, when drowning overtook him, he (pharaoh) said, "I believe that there is no deity except that in whom the Children of Israel believe, and I am of the Muslims."The next verse 91 read:Now? And you had disobeyed [Him] before and were of the corrupters?And 92:So today We will save you in body that you may be to those who succeed you a sign. And indeed, many among the people, of Our signs, are heedless.Well, besides the well preserved and mummified pharaohs, i believe that those statues/clues found day by day are signs from Allah.Almost everybody in the world know about egyptian civilisation and stories about pharaohs. Because Allah has prom…

Tudung tak pakai pin

Balik msia dekat airport nampak beberapa orang pakai tudung terbang2...
Feeling agaknya...Tak ada orang sampai hati nak cakap kot?"Excuse me, your scarf looks terrible. Do u need a mirror?"Or"Excuse me, nak pin/kerongsang lebih ke?"

T_T

- bismillah -It must be dull kalau path ni takda air mata.
U aint going anywhere, u are going to Jannah, to meet Allah who is always watching you and knowing your fight."o Allah, what ever blessing that you bestow on me, or on others, are all come from You. You are the only One, never will we betray, and to You and only You we will be grateful, all praises be upon You."Kesat air mata. Semoga saya tak lupa. Semoga hari ni menjadi batu kekuatan semangat jika masa depan breakdown lagi.I have nowhere to go, but to run towards Allah. He will never left me alone.T_T esok dan lusa exam. Doakan, Allah kasih dan rahmati saya.

Bintang tiga beradik

- bismillah -Live your day with light of hope,
Dont be preoccupied with flame of fear.Look at the stars in the middle of the night,
You'll learn a lot from the burning lights.Mak, ayah,
Thank you. For everything. 😢

keep going farhana...

- bismillah -

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ يَرْتَابُوا وَجَاهَدُوا بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ The believers are only the ones who have believed in Allah and His Messenger and then doubt not but strive with their properties and their lives in the cause of Allah . It is those who are the truthful. (quran 49:15) *** hari ni saya baru buat akaun myself (utk kegunaan pihak penaja biasiswa). dalam tu ada graf, tunjuk "berapa byk dah kerajaan laburkan untuk saya?"

dari mula pengajian 2011 sampai sekarang, berbaki lebih kurang 3 bulan in shaa Allah, hampir mencecah 500k ringgit...setengah juta (ini campur duit yuran laaa..bukan total duit poket).

subhanAllah.
alhamdulillah.

tanpa rezeki Allah bagi ni, macam mana la saya dapat jalani episod2 dalam MBBS ni...

semoga saya tak sombong
semoga banyakkk saya bersyukur
dan semoga saya terus menerus pasang angan dan doa banyak2222
sebab

pemberi…

Endocrine endofweek

- bismillah -Seronok! Endocrine ni melibatkan seluruh badan. Dan semuanya dynamics, tak ada statik. Rasa otak bersambung la kalau handle kes endocrine haha.The rest, written in my diary.😇Alhamdulillah.

Bangun pagi mudah jika set dlm kepala nak bangun sendiri

- bismillah -Dulu, waktu saya mula2 dapat henfon, saya buat alarm utk kejut bangun pagi. Masa tu, tingkatan 5. Sebelum ni, mak dgn ayah lah pengkejut setia. I never woke up sendiri haha.Lps tu, ada sekali tu, my alarm bunyi, selalunya set lebih awal daripada orang lain (sebab nk buat homework hahaha). Masalahnya, tak reti nk bangun. So alarm tu berpanjangan = pada masa yg sama disturb orang lain. So mak pun tegur. Dia marah la jugak. Sejak tu, saya jenis yg bangun bila dengar bunyi alarm sendiri. Kalau malas bangun, at least snooze, sebab kalau tak buat macam tu akan mengganggu orang lain. Yes, we can continue sleeping biarpun alarm sendiri bunyi, tp ketahuilah, orang lain dengar sangat annoying!Dan sejak tu jugak saya annoyed dengar alarm orangggg...15 minit non-stop plak tu. Solat subuh, ngaji, dah settle pun alarm orang belum stop.Astaghfirullah. But i seriously hate the situation.So, belajarlah bertanggungjawab. Belajar bangun sendiri tanpa orang gerak. Belajar tidur awal. Lagi2 p…

14 jam transit abu dhabi

- bismillah -Alhamdulillah, cuti balik msia ritu saya beranikan diri utk capai target #tripsolo #solotrip... Walaupun awalnya ada suara timbulkan isu haram/makruh/harus utk perempuan travel sendiri... Hehe. Takpalah, mereka membuatkan saya membaca..Jadi begitulah. Tick satu pencapaian travel sendiri. Dulu baca satu blog kakak ni, dia travel solo ke bandung/bali something like that. Tapi bukan jenis orang yg ikut trend, upload etc, tapi dia pergi utk belajar, tambah pengalaman, mencabar diri.Begitulah. Saya kata ja sorang, tapi sebenarnya sepanjang masa Allah teman. Banyak urusan mudah, dan surpriseee pun ada. Alhamdulillah.Saya bersyukur tempat2 saya pergi semuanya tak sesak, sesak time saya nak balik dari tempat tu. Heran gak. Timing macam kena ngam ngam saja. Rupa2nya... jam saya ter-adjust sejam awal! Haha. Dekat airport waktu nak balik baru perasan sbb beza jam tangan dgn jam phone. Luls.So far, alhamdulillah, hari jumaat sangat tenang. Tempat paling heaven ialah fish market! Mema…

End of HematoOncology tagging

- bismillah -Alhamdulillah.
Hari ni hari khamis mood ke laut tenggelam timbul sebab esok start cuti panjang, sampai hospital ketika ahli group lain dah balik huhu. Doktor buat round pkul 1, jadi sempat cover patient sorang dua dan makan nasi di kafe (ini penting).Doktor sebelum2 ni pesan, kamu student cuba jadi first line, maksudnya tahu semua pasal pesakit dan paling rapat (bridge) dengan patient. Tadi bila doktor pakar tanya pasal details penyakit muka surat belakang2 (bca receptors), kadangnya doktor tak sempat tengok, tup tup ada student yg akan tlg bgtau... jadi benefit utk pesakit dan semua doktor sebab boleh urus/manage accordingly with the details known..xpayah tunggu esok.And sometimes, complaint sampingan seperti back pain, boleh refer pada ortho jika bukan bahagian kerja doktor pakar itu. Yg penting, student sampaikan (kadang patient tak bgtau ie ada hemoroid), dan cadangkan workup and let doktor buat evaluation.Hari ni saya ckp dkt doktor, this patient ada microcytic anem…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …

saturday night's reflection

- bismillah -

Alhamdulillah. Irbid sekarang sejuk, nyaman, berangin.

Alhamdulillah, saya dalam rotation terakhir untuk tahun 6, iaitu internal medicine. Tadi luangkan masa untuk baca semula catatan semasa tahun2 pra-klinikal, terasa sungguh banyak pertolongan dan bantuan yang Allah bagi.

Saya lihat semula buku2 teks saya, alhamdulillah, Allah rezekikan saya beli dan gunakan mereke. mereka~

Sebenarnya tadi jumpa blogpost lama2 pasal persiapan temuduga JPA, ada saya tuliskan harapan dan doa. Sebenarnya, saya rasa dulu saya lebih banyak berdoa.

Ah, betapa masa yang panjang berlalu telah menghakis nilai dan kualiti saya...

dan tadi kemas2 barang dalam almari, terjumpa buku catatan. rupanya, itu buku catatan perkara positif sehari-harian, semasa saya tahun 2. blessed nya hidup waktu itu! ada to-do list, ada positive vibes setiap hari. saya ingat lagi, saya buat perkara tu sebab waktu itu bulan ramadan, semester musim panas, jadi saya nak elakkan perkara negatif so saya buat semua tu.

and …

The Secret bab 1

- bismillah -Tadi baca buku the secret by rhonda byrne. Seronok! Walaupun baru bab 1...Dulu sewaktu buku ni baru diterbitkan, saya sangka buku ini sekadar tulisan fiksyen. Hoho sapa suruh tak baca sinopsis.And bila datang sini lepas habis cuti semester, ada buku tu di rak buku housemate saya.Setahun, dua tahun berlalu...Sehinggalah awal tahun ini, saya minta nak baca dari tuannya...Apa yang the secret sangat tu? Buku tu tentang apa?Alkisahnya, saya jumpa satu review kawan saya pasal buku ni. Dia kata, nak buat apa2 pun boleh dalam hidup ni, you can do everything and anything in this world, cuma religion, law and culture yang menjadi halangan.So dlm bab mukadimah (ya saya jenis orang yg baca mukadimah buku huhu), penulis sebut la pasal the secret ni. Mcm mana orang babylon boleh jadi hebat. Mcm mana leonardo da vinci power melukis, cipta macam2 rekaan, mozart dengan muziknya dll. Kenapa mereka boleh ada pencapaian yg hebat tu tapi zaman sekarang xda orang boleh tandingi?Well, penulis t…

Kefakiran di dua mata...

Berpeluang mengintai sebuah pengumpulan kajian berkenaan wanita dan perkembangan globalisasi olahan sahabat saya, yg memfokuskan cabaran serta solusi.Sesungguhnya, generasi mendatang akan berdepan dengan senario keruntuhan nilai dan penghargaan terhadap erti hidup dan hilangnya ketenangan dan kecukupan. Hidup bertahun2 bagaikan sentiasa ada lompong dan menuntut perubahan dan penambahbaikan secara persistent. Dengan masa yg berlalu semakin pantas apabila urusan antara dua benua dapat diselesaikan dalam sekelip mata, perjalanan kehidupan akan semakin hari semakin menambah tekanan.“Out of the 7,000 mothers surveyed by TODAY Moms, 42 percent experience Pinterest-related stress, dreading that they can’t compete with other posters’ skills and imagination. Most of them have stayed up till the wee hours of the morning, endlessly clicking through photo after photo of fantastic-looking desserts that they end up burning or artistic crafts they ultimately buy pre-made at the store. They balk at t…

Deteriorating iman?

HINANYA HATI YANG KERASOleh
Ustadz Abu Ahmad Said Yaiأَفَمَنْ شَرَحَ اللَّهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ فَهُوَ عَلَىٰ نُورٍ مِنْ رَبِّهِ ۚ فَوَيْلٌ لِلْقَاسِيَةِ قُلُوبُهُمْ مِنْ ذِكْرِ اللَّهِ ۚ أُولَٰئِكَ فِي ضَلَالٍ مُبِينٍMaka apakah orang-orang yang dibukakan oleh Allâh hatinya untuk (menerima) agama Islam lalu ia mendapat cahaya dari Rabb-nya (sama dengan orang yang hatinya keras)? Maka kecelakaan yang besarlah bagi mereka yang hatinya keras untuk mengingat Allâh. Mereka itu dalam kesesatan yang nyata [az-Zumar/39:22]RINGKASAN TAFSIR[1]
“Maka apakah orang-orang yang dibukakan oleh Allâh hatinya untuk (menerima) agama Islam”, yaitu dengan dipermudah untuk mengenal-Nya, bertauhid kepada-Nya, taat akan perintah-Nya dan menjadi bertambah semangat untuk mengerjakan ajaran Islam. Dan ini adalah pertanda yang baik bagi seseorang.“Lalu ia mendapat cahaya dari Rabb-nya”, yaitu cahaya kebenaran yang membuat hatinya bertambah yakin. Apakah mereka itu sama dengan orang yang hatinya keras? Tentu…