Skip to main content

Prayer for Aleppo halab muslims

- bismillah -

Today, in the news, it was said that the regime has entered Aleppo. When a regime entered a city of poor and helpless remaining civillians, you can expect the worst they can do to harm anybody within their sights. Rape, burn, massacre. Anything.

It rained from last night here in Jordan. My place i'm residing is not withing close range with aleppo, but i believe we share the same weather, climate and time. We even share the same temperature i guess. It is cold. Very cold, if you are living outside the house. Water runs along the road, with puddles and streams of rain water flow to lower areas. Everything is cold, wet and simply uncomfortable, especially when you are denied of electricity, heater, gas and what more denied from having peace.

I came home from hospital this afternoon, sitting by my side over the aisle is a syrian boy. He is the youngest in his family. His father was a doctor back then in syria. His eldest brother was about my age. His uncles and aunts are living across the world, they managed to flee the war zone. His family escaped to the neighbouring country, here. How do i know all these? Because his family is living in front of my house here.

They seems established, being able to find comfort and shelter here. But, it is an outsider judgement from me. Standing in their shoes, who can ever guess that one day we are living as refugees?

As refugees, you cannot work in the country you are getting sheltered. His doctor father, make living by other means. He cannot practice here.

Have anybody ever imagine, living a stable life as middle to upper class citizen in own's country, but in the blink of eyes everything changes?

During the whole journey back home in the bus, he just looked over the window, lost in deep thoughts that even the conductor had to tap him on his shoulder to ask for the fare.

May Allah guide him for his future as a righteous and practicing muslim.

Let us all pray for all the muslims in the world, of which Allah has make us connected through the bond of Faith Iman and Deen Islam.

Oh Allah, all these catastrophic events are signs of Your power, that You are the all-Knowing, the most merciful, have mercy on us, the living and the dead, the young and the old, grant us eternal happiness and tranquility, of which we firmly believe ever existed only in Jannah.
Oh Allah, whenever You have promised and guided us for Jannah, the world is just a brief of time where the eternal joy in Jannah isnt comparable with all the worst events combined in this world.
Oh Allah, grant us Jannah.

Amiin.

13/12/16
9.43pm
Winter - thunder showers 12°C

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …