Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2016

Good morning!

- bismillah -An ester of autumn morningsYou fell to the ground last night,
and nobody noticed.
but in the morning you were
picked up by a stranger's hand,
held gently and lovingly,
because your presence counts.
Your smell has strengthen a
weak heart that is anxious to
meet the world.And how many times that we have stumbled, lost and helpless, but Allah get us rised in the morning with hopes and forgiveness afterwards?Praise is to Allah Who gives us life after He has caused us to die and to Him is the return.
(Dua upon waking up from the sleep)Good morning farhana, rise and shine!***
I wrote the above poem when i was alone in the lecture room while waiting for the rest of students to arrive. It was still early in the morning.I came by bus to the hospital (badiah), a full crowded bus at first that some gets to stand while those who seated had to share the seats. Somehow the situation gets loose as people reached their destinations. But how harsh the condition is, the jasmine flower …

Hening.

- bismillah -Dalam doa2ku, tiba2 teringatkan rakan2 yang telah pergi dijemput ilahi.It has been a long time. How are you? Resting in taman syurga? I wonder how peaceful it is...As a friend, or more exactly an acquaintance, i can only 'reach' you through the knowledge that you have shared during our plkn.You taught us of Allah's rememberance. You lead us the prayers and zikir.
You showed us how a practising muslim lives.Thank you.
I am sorry for your family to have lose you at such a young age.
But in shaa Allah they have gain a lot from your presence when you were living with them before.I thought of you everytime when i was able to reach ramadan, healthy and alive.
I start to appreciate my 'extra' time.
Who knows, i would be able to reach your shahid level too with my 'extra' breaths given...Alfatihah.Nota:
(1)
Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu katanya,, Rasulullah SAW telah bersabda : Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga…

Maybe today is the day...

- bismillah -Jumaat beberapa bulan yang lalu, saya mendapat jawapan kepada persoalan yang saya tak ada jawapan selepas 3 tahun saya mencari. Pada tahun ke-4 saya dah abaikan persoalan itu. Hinggalah tahun ke-5 baru saya dapat jawapannya.Dan tak lama lagi, di tahun ke-6 ini, segalanya akan terjawab dan berlaku.Semoga, farhana tabah dan sabar on what ever that may happen. amiin.Jaga iman, jangan get disturbed. Jangan sedih. Pray for them who get involved, it is a prayer for you too.Sabar.Kesudahan yang baik adalah untuk orang bertaqwa.Jaga taqwa.*idiopathic tears*P/s
Maybe, today is the day...oh Allah, pls soothe me over their words.

One of a wonderful day in my student life

- bismillah -"All girls do the same thing," a lady was smiling to me when she walked passed me. I was surprised.She turned to the mirror and copied what i had just did moments before. A laughed out loud and smiled back to her.I was walking along a dark and quiet connecting corridor when i saw her coming into the sight from the front. I was on my way home after a long weekdays at the hospital. Today is Thursday, marks the end of the week's dawam. I was glad that my dawam ended with today's incidence, greeted randomly by random people, that i smiled all the way till i reached the end of the hallway.Actually, my day today began pretty good. I was late for morning report, and decided not to enter it at all. Surprisingly, when i reached the hospital compound, my friend told me that there was no morning report for it has been cancelled. Hooray!Eh, alhamdulillah...I have clinic rotation at the o&g department today. I was nervous not knowing what to do or what to expect …

Awak tahun 4 ke?

- bismillah -Awak tahun 4 ke?
Tak, tahun 5. EH TAK saya tahun 6.Apa punya respons la farhana...Such a simple thing that can make me happy. Smiling widely dari tangga sampai surau.Astagfirullah.But, i cant deny that i feel good about it.
Maybe this is what people say,
It is small thing that counts.
Benda besar kadang kita tak pernah nak hargai pun.<3Hihi.

Wadi rum escape

- bismillah -Alhamdulillah. Bercuti ke wadi rum, desert camp, tidur sini di padang pasir.Bangun pagi, pukul 5 jam saya bunyi, kawan saya keluar pergi toilet utk siap utk solat subuh. Saya sambung pejam mata hehe sebab tak solat. Tiba2, ada suara yang melantunkan azan. Azan subuh di tengah padang pasir. Sayup, bergema. Ah, sungguh saya merasakan indahnya sebaran islam. Allah, islam tersebar ke muka bumi gersang ini berkat usaha Nabi Muhammad dan para sahabat! (Semoga Allah merahmati mereka). Usai azan, kedengaran azan lagi sekali dilaungkan, dari kem yang terletak tidak jauh dari sini. Allah. Allah. Mereka yg melaungkan azan, adalah mereka yg sama yg menari (huhu) pada malam hari di bawah lampu warna warni dan muzik rancak lagi kuat. Clubbing, ialah budaya arab, tp tak ada la arak dan percampuran lelaki perempuan. Kami orang melayu dan tourist ni, malam semalam lari naik bukit pasir utk melihat bintang dan bulan 14.Indah. Alhamdulillah. Malamnya, dan subuhnya. Aku merasakan jiwaku sega…

Pengalaman

- bismillah -Dah lama saya tak buat gimik. Hehe. Besar-besaran pulak tu.Kemarin, lambat keluar rumah. Lambat juga dapat bas. Tunggu punya tunggu, sebuah bas yang sarat penumpang pun sampai. Saya melangkah naik. Walaupun nampak penuh yg berdiri.Waktu saya berdiri di tangga,
"Hei benet, ma fi makan...(wahai budak perempuan, tak ada tempat ni)" pak cik driver bas laung dari tempat pemandu. Geleng kepala isyarat suruh saya turun."Aadi lau anak waggif?" Saya tanya okay tak kalau saya diri je, tak duduk tak apa. Walhal budaya di negeri separa konservatif ini, orang perempuan wajib duduk dalam bas, tak boleh diri, aib katanya. Pakcik tu berkeras suruh turun juga. Di sinilah kekuatan wanita. Hahahaha. Saya cakap la, saya ada dawam (office hour)."Oh enti musta3jilin? (awak tengah nak cepat ke?) Yallah (ok)" pak cik driver bersimpati pada budak sengal ni.Tu tak cukup gimik lagi. In fact, the gimmick hasnt even started!Jeng jeng."Oh, dia nak masuk dawam (office…

pancuran emosi

- bismillah -

aku dengar dari dia,
kau menangis wahai saudariku,
apabila ditanya tentang cinta hatimu.
kenapa?
rindukah kamu padanya?
atau, air mata itu ialah imbasan episod kesusahan
yang kadang tiada siapa pernah bertanyakan...?

luahkan, jangan simpan
aku mendengar dari sini, walau jauh.
malah mereka yang lain juga ada sedia 
walau kadang mataku kerlipnya bosan
walau kadang tawa kami bagai takkan kehabisan

percayalah,
dlm tawa, ada tangis
dalam riuh, ada sunyi
jangan kamu rasa hanya kamu alami
segala kesedihan yang ada di dunia ini

kongsi,
sekadarnya.
kuatlah,
jangan lemah.
kamu gadis terpilih.

selamat juang sahabatku,
semoga hatimu sentiasa terpujuk.

1153pm, irbid, jo