Skip to main content

buah tin

- bismillah -

Hari ni, di wad kanak2 di sebuah hospital di luar bandar. hospital khas kanak2.

Situasi biasa, pagi2, nurse akan ketuk2 pintu bilik wad, jerit suruh semua mak2 get ready sebab doktor nak masuk. yg tidur pun zupp bangun, yang tak pakai tudung terus zupppp siap bertelekung. haha. shawl pun belit in 3 seconds. arab-style. haha.

waktu ward round dengan doktor in my group pun, doktor akan suruh pelajar perempuan pergi cek tengok makcik2 tu ready ke tak ready utk doktor dan student laki masuk. kadang, riuh juga mereka makcik2 jerit, doktor senyum je gelak2. mak cik...mak cik...hehe

hari ni, ada sorang mak cik, masuk je dalam bilik tu nampak muka dia awal2. senyum. very radiant. bukan muka ja tapi macam satu jasad mak cik tu bercahaya. huhu. dia senyum pada semua orang. nak ambil history dari dia, tapi dah ada sorang student/post graduate yang tengah interview. tak pa lah, saya ambik patient katil sebelah.

habis student postgrad tu, datang kawan saya ambik history dengan mak cik tu. boleh dengar, mak cik respon sangat lembut, welcoming, siap doa2 lagi bila kawan saya dah nak habis. lepas tu datang pula group lain 2-3 orang, still mak cik tu layannnn orang interview dia. padahal sepuluh kali kot jawab soalan sama. kali ni siap si ayah budak tu datang dan jawab2 soalan students lelaki tu.

ikutkan situasi yg saya pernah jumpa, boleh je mereka nak menolak. tak larat kot jawab soalan sama 2-3 kali.

but they, remain welcoming and supportive as ever...

sesi petang, after habis ward round, saya masuk lagi ke bilik tu untuk buat physical exam pada anak2 bertuah haha. jadi mangsa la jugak. then, something MAGIC happened.....

anak mak cik tadi (patient la), datang from bed to bed bawa sebekas buah tin yang bersinar2 (baca:sudah dibasuh).
- mendoakan semoga Allah sembuhkan penyakitnya (pancytopenia for investigation) dan diberi kebahagiaan dalam keluarga mereka amiin -

he offered me buah tin! of which saya tak pernah makan sebab takut tak sedap kalau beli. tengok je. tunggu orang belikan. haha.

ambik la sebijik. makan dalam bas on the way balik.

SEDAP. i never know fresh figs are delicious! lemak, manis. macam kumboi nyok! hikhik

sambil dalam bas, senyum2 sorang2....
dah tahun akhir, baru merasa...
dah 'rugi' 5 musim buah tin pada 5 tahun lepas hehe

dan, saya mengaku,
buah tin ni, special..
sebab tu ada tempat dalam quran
ada la signifikannya
Allah yang tahu
buat i must admit, saya akui, buah ini ISTIMEWA

bye for now. doakan saya dah nak exam. minggu ni minggu terakhir di wad kanak2 in shaa Allah.
semoga kita semua berolah pengakhiran yang baik dalam urusan hidup dan mati.
amiin.

- miss jakun, 6th year medicine student, irbid :D

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …