Tuesday, August 23, 2016

buah tin

- bismillah -

Hari ni, di wad kanak2 di sebuah hospital di luar bandar. hospital khas kanak2.

Situasi biasa, pagi2, nurse akan ketuk2 pintu bilik wad, jerit suruh semua mak2 get ready sebab doktor nak masuk. yg tidur pun zupp bangun, yang tak pakai tudung terus zupppp siap bertelekung. haha. shawl pun belit in 3 seconds. arab-style. haha.

waktu ward round dengan doktor in my group pun, doktor akan suruh pelajar perempuan pergi cek tengok makcik2 tu ready ke tak ready utk doktor dan student laki masuk. kadang, riuh juga mereka makcik2 jerit, doktor senyum je gelak2. mak cik...mak cik...hehe

hari ni, ada sorang mak cik, masuk je dalam bilik tu nampak muka dia awal2. senyum. very radiant. bukan muka ja tapi macam satu jasad mak cik tu bercahaya. huhu. dia senyum pada semua orang. nak ambil history dari dia, tapi dah ada sorang student/post graduate yang tengah interview. tak pa lah, saya ambik patient katil sebelah.

habis student postgrad tu, datang kawan saya ambik history dengan mak cik tu. boleh dengar, mak cik respon sangat lembut, welcoming, siap doa2 lagi bila kawan saya dah nak habis. lepas tu datang pula group lain 2-3 orang, still mak cik tu layannnn orang interview dia. padahal sepuluh kali kot jawab soalan sama. kali ni siap si ayah budak tu datang dan jawab2 soalan students lelaki tu.

ikutkan situasi yg saya pernah jumpa, boleh je mereka nak menolak. tak larat kot jawab soalan sama 2-3 kali.

but they, remain welcoming and supportive as ever...

sesi petang, after habis ward round, saya masuk lagi ke bilik tu untuk buat physical exam pada anak2 bertuah haha. jadi mangsa la jugak. then, something MAGIC happened.....

anak mak cik tadi (patient la), datang from bed to bed bawa sebekas buah tin yang bersinar2 (baca:sudah dibasuh).
- mendoakan semoga Allah sembuhkan penyakitnya (pancytopenia for investigation) dan diberi kebahagiaan dalam keluarga mereka amiin -

he offered me buah tin! of which saya tak pernah makan sebab takut tak sedap kalau beli. tengok je. tunggu orang belikan. haha.

ambik la sebijik. makan dalam bas on the way balik.

SEDAP. i never know fresh figs are delicious! lemak, manis. macam kumboi nyok! hikhik

sambil dalam bas, senyum2 sorang2....
dah tahun akhir, baru merasa...
dah 'rugi' 5 musim buah tin pada 5 tahun lepas hehe

dan, saya mengaku,
buah tin ni, special..
sebab tu ada tempat dalam quran
ada la signifikannya
Allah yang tahu
buat i must admit, saya akui, buah ini ISTIMEWA

bye for now. doakan saya dah nak exam. minggu ni minggu terakhir di wad kanak2 in shaa Allah.
semoga kita semua berolah pengakhiran yang baik dalam urusan hidup dan mati.
amiin.

- miss jakun, 6th year medicine student, irbid :D

No comments:

Post a Comment

A day to remember

- bismillah - Alhamdulillah. Lps grad, bermula lah urusan nak mohon kerja. Mula2 kena isi borang SPA, lapor diri dengan penaja, kemudian i...