Skip to main content

Baik kpd manusia, Allah yg akan balas

- bismillah -

Today did a small 'presentation' in the middle of hallway of a busy paediatric ward, about congenital lung malformations. There are 13 types of them, alhamdulillah doctor chose only 4 (bronchiogenic cyst, pulmonary hypoplasia, pulmonary AVM, congenital lobar emphysema). He (dr DY) listened attentively, alhamdulillah, which i appreciate his efforts to make sure others to give attention as well. Sebab the specialist lagi humble dan respect students daripada resident beliau... sob sob.
***
Pagi, nak tengok komputer, orang penuh. Beranikan diri, minta nak tengok kejap je, nak tgk nama new admission. Dr yg tgh guna angguk ok, bangun terus, i pull the chair tup tup eh doktor lain (dia baru dtg, muka kalut2, tangan pegang kertas byk2) mai duduk. I was ... ... ... 5 saat ... takpa, takda kebaikan pun utk org yg tak buat baik.. tak ada. So pujuk diri, takpa.. kerja dia memang la lagi penting. And fikir how to overcome this situation, boleh je, pergi tengok vitals setiap katil setiap bilik utk cari new patient... easy peasy i can do that!
tapi AKHLAK tu boleh score kasih sayang Tuhan, kerja siap tak kena marah dengan bos tapi you lose mannerism buat apa kan...nauzubillah perangai mcm ni.
***
So that guy in dr DY team resident. I make no effort to acknowledge his presence.  It was hard to even look at his face. Bai doktot..bai.
***
Semalam tidur awal. Bangun tgh malam buka nelson, takda tajuk yg kena bentang tu. Buka buku embryo before we are born (dulu masa tahun pertama rasa maklumat dlm buku tu banyak sangat), ada pulmonary hypoplasia ja. Ingatkan tu ja. Haha. Sambung tido. Bangun pagi rasa nak tgk medscape. Ada 13 malformations semuanya! So, 2 of them tulis nota dalam bas sob sob, baki tulis lepas ambik history dan siap documentation. PE tak lama sebab mak budak tu tak bagi. Apa2 ja lah makcik... i respect your choice of decision. again, i repeat mantra pujuk hati 'takda kebaikan utk orang yg tak buat baik'. Maka, hikmah nya alhamdulillah banyak la masa nak cover the rest of various lung malformations tu.
***
Lately saya banyak tak sabar. Dan alhamdulillah lately byk juga Allah bagi rasa event supaya latih diri bersabar dan tunggu janji Tuhan. Semoga Tuhan terus mengasihi saya dan memperkuat saya yg byk kelemahan ini.
Kemarin dah menangis atas tangga depan pintu rumah sebab kunci tak boleh buka, baru balik dari hospital dan terlalu penat berjalan tengah panas.
Hari ni boleh masuk rumah, tapi still menangis depan kipas no 3. Tak ada sebab, am just too tired. Lepas seminit, lega lah. Alhamdulillah. Tulis ni pun terapi untuk flashback goodness yg jadi hari ini. Alhamdulillah. Allah saves me today in various occasions.
***
Pagi tadi masuk morning report pukul 8, dr WH dah tunggu. Hihi. What a relieved! Sbb sempat masuk dan duk depan.
Balik petang pukul 3, panasnya macam pukul 12. Sambil jalan balik sorang2, fikir, apa aku dapat dari susah payah sekarang ini? Pergi awal pagi, balik berpanas, kejar masa, dan lain2. 'cari sebab paling kukuh utk terus bertahan!'

Dan yg kekal hanyalah Allah, apa yg ada di langit dan di bumi akan musnah.
Harapan dan ayunan langkah ini, tempat sandarnya hanya pada Dia, Allah tuhanku, yg maha dekat, yg tahu masa lalu dan masa depanku.

Semoga dia mengurniakan kebaikan hidup dan kebaikan alam selepasnya. Amiin.

Segala puji hanya bagi Allah.

😃
Semoga farhana taat dan rajin solat rajin baca quran.
Selamat menjadi hamba Allah yg doktor!

#finalyear #medicalstudent #paedkauh

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …