Monday, August 1, 2016

Baik kpd manusia, Allah yg akan balas

- bismillah -

Today did a small 'presentation' in the middle of hallway of a busy paediatric ward, about congenital lung malformations. There are 13 types of them, alhamdulillah doctor chose only 4 (bronchiogenic cyst, pulmonary hypoplasia, pulmonary AVM, congenital lobar emphysema). He (dr DY) listened attentively, alhamdulillah, which i appreciate his efforts to make sure others to give attention as well. Sebab the specialist lagi humble dan respect students daripada resident beliau... sob sob.
***
Pagi, nak tengok komputer, orang penuh. Beranikan diri, minta nak tengok kejap je, nak tgk nama new admission. Dr yg tgh guna angguk ok, bangun terus, i pull the chair tup tup eh doktor lain (dia baru dtg, muka kalut2, tangan pegang kertas byk2) mai duduk. I was ... ... ... 5 saat ... takpa, takda kebaikan pun utk org yg tak buat baik.. tak ada. So pujuk diri, takpa.. kerja dia memang la lagi penting. And fikir how to overcome this situation, boleh je, pergi tengok vitals setiap katil setiap bilik utk cari new patient... easy peasy i can do that!
tapi AKHLAK tu boleh score kasih sayang Tuhan, kerja siap tak kena marah dengan bos tapi you lose mannerism buat apa kan...nauzubillah perangai mcm ni.
***
So that guy in dr DY team resident. I make no effort to acknowledge his presence.  It was hard to even look at his face. Bai doktot..bai.
***
Semalam tidur awal. Bangun tgh malam buka nelson, takda tajuk yg kena bentang tu. Buka buku embryo before we are born (dulu masa tahun pertama rasa maklumat dlm buku tu banyak sangat), ada pulmonary hypoplasia ja. Ingatkan tu ja. Haha. Sambung tido. Bangun pagi rasa nak tgk medscape. Ada 13 malformations semuanya! So, 2 of them tulis nota dalam bas sob sob, baki tulis lepas ambik history dan siap documentation. PE tak lama sebab mak budak tu tak bagi. Apa2 ja lah makcik... i respect your choice of decision. again, i repeat mantra pujuk hati 'takda kebaikan utk orang yg tak buat baik'. Maka, hikmah nya alhamdulillah banyak la masa nak cover the rest of various lung malformations tu.
***
Lately saya banyak tak sabar. Dan alhamdulillah lately byk juga Allah bagi rasa event supaya latih diri bersabar dan tunggu janji Tuhan. Semoga Tuhan terus mengasihi saya dan memperkuat saya yg byk kelemahan ini.
Kemarin dah menangis atas tangga depan pintu rumah sebab kunci tak boleh buka, baru balik dari hospital dan terlalu penat berjalan tengah panas.
Hari ni boleh masuk rumah, tapi still menangis depan kipas no 3. Tak ada sebab, am just too tired. Lepas seminit, lega lah. Alhamdulillah. Tulis ni pun terapi untuk flashback goodness yg jadi hari ini. Alhamdulillah. Allah saves me today in various occasions.
***
Pagi tadi masuk morning report pukul 8, dr WH dah tunggu. Hihi. What a relieved! Sbb sempat masuk dan duk depan.
Balik petang pukul 3, panasnya macam pukul 12. Sambil jalan balik sorang2, fikir, apa aku dapat dari susah payah sekarang ini? Pergi awal pagi, balik berpanas, kejar masa, dan lain2. 'cari sebab paling kukuh utk terus bertahan!'

Dan yg kekal hanyalah Allah, apa yg ada di langit dan di bumi akan musnah.
Harapan dan ayunan langkah ini, tempat sandarnya hanya pada Dia, Allah tuhanku, yg maha dekat, yg tahu masa lalu dan masa depanku.

Semoga dia mengurniakan kebaikan hidup dan kebaikan alam selepasnya. Amiin.

Segala puji hanya bagi Allah.

😃
Semoga farhana taat dan rajin solat rajin baca quran.
Selamat menjadi hamba Allah yg doktor!

#finalyear #medicalstudent #paedkauh

No comments:

Post a Comment

A day to remember

- bismillah - Alhamdulillah. Lps grad, bermula lah urusan nak mohon kerja. Mula2 kena isi borang SPA, lapor diri dengan penaja, kemudian i...