Skip to main content

Alam realiti

- bismillah -

Appreciate nilai iman yang ada.
Rasa tak senang duduk apabila melihat kehidupan gemerlap di bawah neon,
Celebrations dan events yang kau takut andai akhir nyawa adalah di situ,
Pakaian yang kau tahu kau takkan pernah pakai andai kau hidup di mata rakyat afrika, syria, myanmar,

Minta lindung daripada diuji seperti mereka.
Yg memperlihatkan, yang melihat.
Yang terlalu mewah dan yang terlalu fakir.

Kita hanya manusia yg diasuh melalui ujian.
Bukanlah yg terbaik itu yg ujub bangga melepasi ujian,
Tapi Allah mencari jiwa hamba yang bersyukur diberi petunjuk berdepan ujian,
Dan yang berusaha menunjuk jalan kepada yang lain pula selepasnya berjayanya dia melepasi ujian.

Bukan yang mengaku aku adalah lebih baik daripada mereka,
Kerana itu terang-terangan sifat syaitan yang sesat dan menyesatkan.

Semoga, tidak diuji dengan dunia gemerlapan yang tak ke mana pun, dan semoga hati ini terus menerus melihat segala make up, pakaian, gaya hidup itu adalah kepalsuan sebuah kisah dunia.

Semoga, sensitiviti ini tidak hilang.

/Been to airport dubai, i feel suffocated.
/Scroll ig tgk gaya hidup orang yg popular, i never wish to be in their place!
/Takdak gaya hidup org soleh solehah nak diintai di dlm alam maya haha. Kena cari di alam realiti. Luls.
/Social media, akan menimbulkan rasa kosong dan tak perlukannya, bila iman sedang memuncak. Aduh.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …