Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2016

great lesson from exams

- bismillah -

اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّيْ ، لَا إِلٰـهَ إِلاَّ أَنْتَ خَلَقْتَنِيْ وَأَنَا عَبْدُكَ ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ ، أَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ ، أَبُوْءُ لَكَ بِنِعْمتِكَ عَلَيَّ ، وَأَبُوْءُ بِذَنْبِيْ فَاغْفِرْ لِيْ ، فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ

(Ya Allâh, Engkau adalah Rabbku, tidak ada Ilah yang berhak diibadahi dengan benar selain Engkau. Engkau yang menciptakan aku dan aku adalah hamba-Mu. Aku menetapi perjanjian-Mu dan janji-Mu sesuai dengan kemampuanku. Aku berlindung kepada-Mu dari keburukan perbuatanku, aku mengakui nikmat-Mu kepadaku dan aku mengakui dosaku kepada-Mu, maka ampunilah aku. Sebab tidak ada yang dapat mengampuni dosa selain Engkau).

***
Saya masih ingat, petang itu, saya tak senang hati. Ada risau. Ada resah. Di atas kerusi biru di luar pejabat mak, saya duduk sambil berkali2 menatap ayat di atas dalam buku ma'thurat. Itu kali pertama saya rasa terlalu 'kena' dengan ayat-ayat itu. It…

buah tin

- bismillah -

Hari ni, di wad kanak2 di sebuah hospital di luar bandar. hospital khas kanak2.

Situasi biasa, pagi2, nurse akan ketuk2 pintu bilik wad, jerit suruh semua mak2 get ready sebab doktor nak masuk. yg tidur pun zupp bangun, yang tak pakai tudung terus zupppp siap bertelekung. haha. shawl pun belit in 3 seconds. arab-style. haha.

waktu ward round dengan doktor in my group pun, doktor akan suruh pelajar perempuan pergi cek tengok makcik2 tu ready ke tak ready utk doktor dan student laki masuk. kadang, riuh juga mereka makcik2 jerit, doktor senyum je gelak2. mak cik...mak cik...hehe

hari ni, ada sorang mak cik, masuk je dalam bilik tu nampak muka dia awal2. senyum. very radiant. bukan muka ja tapi macam satu jasad mak cik tu bercahaya. huhu. dia senyum pada semua orang. nak ambil history dari dia, tapi dah ada sorang student/post graduate yang tengah interview. tak pa lah, saya ambik patient katil sebelah.

habis student postgrad tu, datang kawan saya ambik history dengan mak c…

Alam realiti

- bismillah -Appreciate nilai iman yang ada.
Rasa tak senang duduk apabila melihat kehidupan gemerlap di bawah neon,
Celebrations dan events yang kau takut andai akhir nyawa adalah di situ,
Pakaian yang kau tahu kau takkan pernah pakai andai kau hidup di mata rakyat afrika, syria, myanmar,Minta lindung daripada diuji seperti mereka.
Yg memperlihatkan, yang melihat.
Yang terlalu mewah dan yang terlalu fakir.Kita hanya manusia yg diasuh melalui ujian.
Bukanlah yg terbaik itu yg ujub bangga melepasi ujian,
Tapi Allah mencari jiwa hamba yang bersyukur diberi petunjuk berdepan ujian,
Dan yang berusaha menunjuk jalan kepada yang lain pula selepasnya berjayanya dia melepasi ujian.Bukan yang mengaku aku adalah lebih baik daripada mereka,
Kerana itu terang-terangan sifat syaitan yang sesat dan menyesatkan.Semoga, tidak diuji dengan dunia gemerlapan yang tak ke mana pun, dan semoga hati ini terus menerus melihat segala make up, pakaian, gaya hidup itu adalah kepalsuan sebuah kisah dunia.Semoga,…

unexpected things

- bismillah -

(facebook)
15 January In this journey of life, we will be going through a lot of circumstances. Some events are planned, while some are unexpected. But above all, they are tailored and chartered for those going through them, at the best time, in the best condition. To be hurt emotionally, or physically, when we are in our best shape is better than to be in double pain. To still be able to breath manually is better than to be in vegetative state. In every hardness, there are rewards that awaited us in akhirat. It just a matter of time. Nobody lives up to thousand years (ummat muhammad), it is worths to remain positive with preseverence for a couple of years for all those gloomy days to pass.

Paediatrics: emosi dan tugas rasmi

- bismillah -Hari ini, pagi pergi masuk wad kanak2 di hospital princess rahmah, masuk satu2 bilik. Sebelum ini, suka hati saya ja nak masuk mana.Masuk bilik satu, katil satu. Tanya mak dia, boleh ke nak ambik history? Tanya anak sakit apa, bila masuk... rupa2nya dah lama masuk, ok takpa, cari patient lain. Tapi, sebelum berpisah, kenalah cakap selamat tinggal pada mak tu dulu, ucap get well soon pada adik tu. Pergi ke next room, cari patient yang besar sikit. Tapi nampak seorang ibu ni senyum, anak dia baby. Mak cik ni nampak baik, welcoming, nak pergi tegurlah! Hehe. So tanya2, anak dia pun dah lama masuk. Alaa, baru mula cakap, takkan dah nak blah. So tanya macam ambik history, tapi tak tulis. Rasa lebih manusia. Dapat rasa dan tengok ekspresi muka ibunya bila cakap chief complaint, cerita apa jadi pada anaknya, semua itu lebih real. Sebab, sebelum ni, fokus ialah pada isi2 cerita ibu untuk ditulis dan di analisis, tak pernah menilai dari sudut emosi. Sebelum ini tanya apa test dan …

Heal the heart: the cures to worldly needs

- bismillah -Life is aprroaching early adulthood.
And our mindset and thinking are changing too.To be immersed in nikmat in childhood, to always get what i wanted,
Or to be satisfied with the replace,
And to be strong headed to achieve what i dreamt for.As for now, sometimes i lost the strong willpower.
I got lost when i'm in pain physically, emotionally.
I surrendered early before reaching the final point.
I put negative thoughts ahead of positive doa.
Sometimes.When we started this journey on the same point on the road,
Now upon reaching the end, we have been on different paths.
Some get married, some are making income, some are actively making dakwah.
They are progressing with their life.
They, are advancing.I have a friend,
That i looked high on her but she puts me on higher state in her thought.
It's not that she always has what i have been wanted,
But i have always want what she has had.
That is what i realised today.It is not that she has what i thought is my dream,
Bu…

TQ my doc

- bismillah -Jangan mencari dunia lebih daripada akhirat, kelak bagaikan kehausan di padang pasir yang tiada penghujung. "Kamu semua kena berfikir seperti doktor, tak semua orang boleh belajar medik, dari awal kamu semua sudah mencapai keputusan akademik yang baik, kamu bukan sebarangan orang, segala puji hanya bagi Allah tuhan sekelian alam...(doktor sebut full alhamdulillahi-rabbil-alamin)" panjang doktor resident MH berkata2 pagi itu, bagai hanya satu nafas. Beliau, bijak dan serius orangnya. Kerjanya bukan main-main. Sepanjang dua minggu ini, tak nampak lagi beliau tersenyum apatah lagi ketawa.Pagi tadi saya sudah keluar dari dewan kerana doktor masih belum sampai setelah 15 minit menunggu. Hari ahad lalu, kami menunggu selama 30 minit sebelum keluar kerana doktor tak muncul2. Yang lawaknya hari ini, ketika sampai di muka pintu, tiba2 ada satu figura yang sedang bergegas masuk ke dewan. "Mari, mari masuk!" Katanya sambil memegang secawan kopi di tangan. Muka se…

Marriage advices

- bismillah -This is a good video for both men and women, married or not-yet-married..3 self improvements in women:
1) emotional stability 'having control over yourself, dont cry or yell w/out reason, no drama queen'
2) being secured 'dont feel intimidated with other females, be it in-laws, friends. build self-esteem'
3) grow intellectual capacity 'so that you and your spouse wont grow apart that even having a conversation becomes hard (aside from talking about children)'3 self improvements in men:
1) having self-control 'not being abusive physically, verbally and emotionally, no matter how annoyed you are'
2) being expressive 'learn and grow on emotional level, adopt ideal islamic personality from our prophet'
3) become appealing to your spouse 'find out what your spouse likes and dislikes, what makes them feel loved, attitude-wise, stop negative behaviors that your spouse dont like, then start loving acts'https://youtu.be/6UXWLIHFIjE

T

- bismillah -Saat kaca berita menghebohkan satu
rahsia, wajah mulus itu tersenyum redha,
telah tertulis janji setia hingga beberapa
purnama menjelma. Demi ganjaran yg lebih tinggi, aku
memilih syurga daripada masa depan
ciptaan anganku. Korban, tapi tak siapa di
langit di bumi yang tahu, melainkan
Tuhan yang satu. Korban, tapi entah taqwa itu wujudkah
untuk dipersembah pada Tuhan?Ruang angan kecil yang dulu samar, kini
merebak membesar, tapi mengikis,
menghancur, satu per satu, bagai paru
yang diserang bubuk kecil TB.
Sakit di dalam, melarat, merebak...
Oh Tuhan hilangkan resah ini!Di simpang perjalanan ini, terlalu banyak
tinggalan duka. Walaupun pelangi
seakan tidak pernah hilang, kadang
kabus ini menyesak kerongkong hingga
aku tak mampu untuk bernafas lagi. Aku
buta di bawah pelangi. Hingga di akhir
jalan, matahari sudah malap cahayanya.
Pergi.

Nasi arab siyadi

- bismillah -Hari ni Rabu, makan tengah hari di kafe (pekerja) hospital. Pergi seorang sebab kawan2 dah balik awal.Menu hari rabu, nasi dengan ikan. (Kat sini tak ada macam di malaysia, tak ada tray nasi campur lauk beraneka jenis, tak ada order nasi goreng usa bagai2...tak ada. Ada sejenis dua set makanan saja, menu ikut hari. Tapi puas hati la makan nasi arab beraneka jenis setiap hari beza, kenyang sampai malam kalorinya)Dah beli nasi, nampak sorang makcik duduk di meja berdekatan. Hahaha. Rajinkan mulut pergi tanya dia, nak duduk sini boleh? 😂😂😂 Selalu buat personaliti test akan ada soalan gini, akan makan sorang di meja atau akan angkat tray pergi duduk dengan orang lain...first time rasa nak buat gini. Lagipun rasa bosan dan loser la jugak makan sensorang. Er. Sebelum2 ni, makan sambil tengok phone sebab sembang dengan mak sambil makan. Betapa saya tak reti makan sorang2...haha.So. Duk depan makcik tu, rajin la tanya dia kerja sini ke? Bahagian mana? Lepas tak faham dia kerja…

Baik kpd manusia, Allah yg akan balas

- bismillah -Today did a small 'presentation' in the middle of hallway of a busy paediatric ward, about congenital lung malformations. There are 13 types of them, alhamdulillah doctor chose only 4 (bronchiogenic cyst, pulmonary hypoplasia, pulmonary AVM, congenital lobar emphysema). He (dr DY) listened attentively, alhamdulillah, which i appreciate his efforts to make sure others to give attention as well. Sebab the specialist lagi humble dan respect students daripada resident beliau... sob sob.
***
Pagi, nak tengok komputer, orang penuh. Beranikan diri, minta nak tengok kejap je, nak tgk nama new admission. Dr yg tgh guna angguk ok, bangun terus, i pull the chair tup tup eh doktor lain (dia baru dtg, muka kalut2, tangan pegang kertas byk2) mai duduk. I was ... ... ... 5 saat ... takpa, takda kebaikan pun utk org yg tak buat baik.. tak ada. So pujuk diri, takpa.. kerja dia memang la lagi penting. And fikir how to overcome this situation, boleh je, pergi tengok vitals setiap ka…