Thursday, July 28, 2016

Paediatric round in Eidun hospital

- bismillah -

Alhamdulillah. Berakhir round di hospital eidun hari ini (paediatric).

Datang pkul 8 pagi, lepas daftar dan bagai2, pkul 8.45am baru jejak ke wad. Pukul 9 doktor mula ward round. Murah rezeki, 15 minit tu sempat ambik case dan buat physical exam dan summary, pop boleh present depan doktor.

Kalau malas, boleh lepak atau study. Tapi rugilah. Inilah peluangnya nak jumpa pesakit sebenar.

Habis round pukul 11 pagi.

Again, boleh guna peluang utk ambik case dan physical exam. Sambung kes pagi tadi. Jumpa patient baru. Atau stay back study ke.

Atau pilih utk balik awal dan zzz di rumah.

Hidup ini, kita pilih, dan maintain dengan pilihan itu.

Alhamdulillah, hari ini sempat minta doktor discuss pasal approach to child with fever and oral thrush selepas tamat round. Dan sempat palpate cervical LN seorang budak inf mono. Malangnya tak rasa. Takpalah. Lupa pulak nk palpate spleen.

Semalam teragak2 juga nak jumpa pesakit, tapi i just move my feet and enter the respective room. Smile and greet everyone there, cakap nak cek anak mereka. Paksa diri. Lawan malas. Lawan malu. Lawan segan.

وما توفيقي الّا بالله عليه توكلت واليه انيب

Semoga Allah terus buka jalan2 menuju kecemerlangan dunia dan akhirat.
Semoga beroleh kesudahan yg terbaik.

No comments:

Post a Comment

Selamat hari raya aidilfitri 1438H

- bismillah - Alhamdulillah. Tahun ni beraya di kampung halaman dengan mak dan ayah. Bertiga sahaja. Hehe. Ok lah kadar kemeriahannya wala...