Saturday, July 9, 2016

Kasih ayah ibu

- bismillah -

Dulu2, kecik2, saya kerap demam pada malam hari. Badan akan panas, tidur pun susah, lenguh2. Mak dan ayah akan berjaga malam. Jaram tuala basah atas dahi. Lap badan kalau panas sangat. Kejut saya bangun untuk makan ubat. Tapi sbelum makan ubat, kenalah makan untuk alas perut. Demam, pastilah tak ada selera makan. Mak dan ayah buat milo panas, cecah dengan biskut.

Apabila kejut anak tengah tidur, pastilah ada drama2 tak menarik. Anak jerit2. Susah bangun. Tapi 'paksaan' dan 'gangguan' mereka terhadap anak2 adalah untuk kebaikan anak2 juga.

Setelah meningkat usia, barulah anak sedar dan menghargai usaha dan thought mereka.

Hikmahnya apabila saya terlalu kerap demam pada waktu malam pada masa dulu, baru saya sedar bahawa itu ialah peluang Allah bagi kepada saya, utk spend dengan mak ayah, utk merasa kasih sayang mereka.

Mak ayah tak pernah perlukan wang ringgit melebihi dari mereka mengharapkan kehadiran dan peruntukan masa dari anak2 untuk bersama2 dengan mereka.

Mereka, ibu bapa kita sudah buat yang terbaik untuk anak2 mereka. Walaupun apa yg mereka buat tu kadang membuatkan kita tak suka.
Tapi bila kita sedar kedudukan mereka sangatlah mulia dan tinggi, maka kekurangan mereka menjadi kebanggaan kita bahawa itu mereka yg sebenar.
Dengan kedudukan dan kemuliaan diri mereka, kita takkan malu mengaku mereka ibu ayah kita walaupun dari sisi kekurangan yg ada pada mereka.

Anak yang celik hati, takkan malu mengaku ayah ibunya begitu begini sifat/peel mereka, biar apa orang kata.

Semoga Allah kurniakan mereka, semua ibu bapa yang mulia, dengan syurga. Amiin.

No comments:

Post a Comment

Takpalah, jaga berkat

Dr tanya kenapa xda ldh, xda amylase... I can just make up the values... High value and get the diagnosis straight away. But i wont lie, ...