Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2016

Paediatric round in Eidun hospital

- bismillah -Alhamdulillah. Berakhir round di hospital eidun hari ini (paediatric).Datang pkul 8 pagi, lepas daftar dan bagai2, pkul 8.45am baru jejak ke wad. Pukul 9 doktor mula ward round. Murah rezeki, 15 minit tu sempat ambik case dan buat physical exam dan summary, pop boleh present depan doktor.Kalau malas, boleh lepak atau study. Tapi rugilah. Inilah peluangnya nak jumpa pesakit sebenar.Habis round pukul 11 pagi. Again, boleh guna peluang utk ambik case dan physical exam. Sambung kes pagi tadi. Jumpa patient baru. Atau stay back study ke.Atau pilih utk balik awal dan zzz di rumah.Hidup ini, kita pilih, dan maintain dengan pilihan itu. Alhamdulillah, hari ini sempat minta doktor discuss pasal approach to child with fever and oral thrush selepas tamat round. Dan sempat palpate cervical LN seorang budak inf mono. Malangnya tak rasa. Takpalah. Lupa pulak nk palpate spleen.Semalam teragak2 juga nak jumpa pesakit, tapi i just move my feet and enter the respective room. Smile and gree…

Kata ayah

- bismillah -Ayah kata dalam panggilan telefon sebentar tadi,
- supaya aku terus menjaga diri, berdikari. Bangun pagi sendiri (ayat ayah), itu kualiti dan tanda aras hidup yg mencecah dewasa (ini ayat aku).
Aku rasa aku banyak kelemahan dalam hidup, tak banyak kualiti, tapi bila ayah notice hal ini, aku terharu.
- kalau malaikat kejutkan tengah malam, kalau tak bangun buat amalan, susahla lepas2 tu nak terjaga pulak sbb kita dah tolak.
- aku mengadu banyak nak kena study. Aku ada main2. Tgk drama.
- ayah kata buat jadual, tengok apa yang dah dilalui dalam kehidupan, and dengan happynya aku cakap pada ayah aku dah siap tampal kalendar planner dekat dinding! Ayah kata sat saja hidup ni.
- 72 bulan pengajian aku. 60 bulan sudah berlalu. ayah ingatkan aku fakta ini. supaya aku bersyukur. dan yakin. Sebab perjalanan hidup aku ini semua bawah aturan Allah. Aku kata dlm tempoh kurang 12 bulan ni, aku kata aku akan usaha jaga berkat. dan jaga niat. Sebab kalau niat lari, aku hanya dpt kerta…

Sabar

- bismillah -Hidup ini kena banyak sabar, farhana. Sabar dengan apa yang berlaku, apa yang tak berlaku.
Semoga dengan sabar, akan terpadam percikan api marah, tersiram bara cemburu, tertimbus putus asa dan terungkai rasa tidak percaya.Sabarlah, kesudahan yang baik hanya bagi orang bertaqwa. Percaya itu. Jaga taqwa. Jaga amalan dan detikan hati. Biarlah cucuran air mata datang dan pergi, biarlah hati sesak sendiri, pasti pertolongan datang mengiringi saat perlunya nanti. Sabar, dan jangan larikan diri, hadapilah. Kesusahan lalu jugalah yang membina dirimu hari ini. Atas keyakinan bahawa semua yang berlaku bukanlah kerana Tuhan menganiayamu, maka ketahuilah perkara itu menjadi pasak kedudukanmu hari ini. Yakinlah, dan terus percaya. Kesudahannya pasti baik bagi orang yang bertaqwa.Sabarlah dalam memupuk taqwa.
Bertaqwalah untuk membina sabar.

jemaah pekerja kedai sayur

- bismillah -Petang itu, perkarangan depan pasaraya zam-zam sibuk seperti biasa dengan kenderaan lalu lalang. Pasaraya zam2 ialah tempat beli belah segala barang makanan dan toileteries, especially bebudak melayu yang beli ala kadar (kalau beli borong pergi tempat lain ie carrefour, atau pasar di hujung bandar nama kawasannya balad.) Kiri kanan pasaraya ada bermacam2 kedai lain, kedai baju, kedai telefon, kedai ayam beku, kedai daging fresh, kedai sayur dan buah. Pada hari raya aidiladha, ruang depan kedai daging akan jadi kandang sementara untuk kambing dan biri2 comel sebelum jadi binatang korban. Baunya 3 depa radius. Lepas tu, jalan dibersihkan daripada ada apa2 sisa, kembali bersih seperti sedia kala. Itulah specialnya butcher shops di negara ini.Sekali sekala saya intro kawasan tempat tinggal di sini.Saya melangkah masuk ke kedai sayur. Kelihatan ramai pekerja petang itu, 3 orang atau lebih kerana selalunya hanya ada seorang pada satu2 masa. Si A sedang menyusun tomato. Si B sed…

Paediatrics

- bismillah -Farhana, have faith in Allah. Do this for the sake of Allah.
Bila ikhlas, akan mudah.Amanah menuntut ilmu ini terlalu besar. Less than 20% of journey lagi tapi saya sedar, medicine is life long.And i enjoy it.Semoga Allah aturkan perjalanan tahun akhir yang terbaik.😭😭😭

Kesejahteraan itu

- bismillah -Alhamdulillah. Allah selamatkan saya.Hari ini, saya cuba mengatur kehidupan agar lebih cemerlang daripada semalam. Saya makan tengah hari di cafe hospital, pergi juga walaupun berseorangan, dan sambung study di surau hospital. Hari2 lain, saya skip makan sebab saya tak nak makan sorang2. Haha. Maka, jadilah hari ni hari ke-4 yang saya baru jumpa nasi @ eat proper meal. 4 hari sebelum ni, hanya makan biskut dan roti. Minum susu.Dan saya pulang hanya selepas azan asar. Semalam punya cerita, saya pulang tengah hari pukul 1, perut lapar dan sakit kepala. Sampai rumah, panas badan dan demam tinggi. Ketiduran sampai pukul 2 pagi. Jadi hari ini, saya pulang ke rumah hanya selepas matahari redup. (Rupa2nya selepas asar itu pun belum redup lagi.)Saya turun bas di stesen bas, supaya dapat ke kedai buku membeli set pakej tahun 6. Pada hari lain, saya akan turun bas di tepi jalan yg lebih dekat dengan rumah. Dengan tenaga hari ini, saya mampu berjalan agak jauh dari biasa.Saya masuk …

Of being a final year student

- bismillah -It is the second day of being a 6th year medical student.And i cried the first thing in the morning. I wondered where has my spirit gone? Why am i not interested in studying medicine, out of sudden? And the most important question is, where is my passion?I ignored all the thoughts, and keep on applying my make up sambil kesat air mata. Applying foundation and wearing one of my best attire help to boost my confidence and spirit. Haha.So, i read some mathurat.
Drank a glass of milk.
Eat a packet of oatcrunch biscuit.
And i am ready to go to the class.Alhamdulillah.
The weather was fine although a bit windy.
My fever has gone but with runny nose a bit.
Met a junior along the way, greeted her and told her it's okay to be a bit in low mood because of homesick (she has just arrived from malaysia last night).
I cheered her and i laughed as if i didnt cried at all this morning.And i am still searching for study booster.
But with a happy stable mind.The point is, penuhkan per…

Kasih ayah ibu

- bismillah -Dulu2, kecik2, saya kerap demam pada malam hari. Badan akan panas, tidur pun susah, lenguh2. Mak dan ayah akan berjaga malam. Jaram tuala basah atas dahi. Lap badan kalau panas sangat. Kejut saya bangun untuk makan ubat. Tapi sbelum makan ubat, kenalah makan untuk alas perut. Demam, pastilah tak ada selera makan. Mak dan ayah buat milo panas, cecah dengan biskut.Apabila kejut anak tengah tidur, pastilah ada drama2 tak menarik. Anak jerit2. Susah bangun. Tapi 'paksaan' dan 'gangguan' mereka terhadap anak2 adalah untuk kebaikan anak2 juga. Setelah meningkat usia, barulah anak sedar dan menghargai usaha dan thought mereka.Hikmahnya apabila saya terlalu kerap demam pada waktu malam pada masa dulu, baru saya sedar bahawa itu ialah peluang Allah bagi kepada saya, utk spend dengan mak ayah, utk merasa kasih sayang mereka.Mak ayah tak pernah perlukan wang ringgit melebihi dari mereka mengharapkan kehadiran dan peruntukan masa dari anak2 untuk bersama2 dengan merek…

Delayed

- bismillah -Sedang menunggu flight ke amman.
Sedang memori masih di kampung halaman.Susahnya bersabar.
Susahnya menunggu.Dekatnya Allah dengan kita.
Dekatnya hati dengan berdoa.Mengantuknya mata.C1 gate KLIA
0040 hours
9/7/16

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…