Skip to main content

terasing di tanah sendiri

- bismillah -

alienation-disorder, tribal living vs individualistic of modern society, kebersamaan
my doktor (psychiatry) di hosp askari cakap, orang2 dekat jordan tak ramai kes ptsd sbb mereka betul2 angkat pejuang/tentera/polis yg terkorban/cedera sebagai hero, kebanggaan.. jika meninggal, mereka percaya mati syahid itu adalah kebaikan (islam), raja pun turun sekali utk majlis pengebumian. korek tanah.
in this video, dia kata, dlm military: kebersamaan dlm servis tentera, makan sama, aktiviti sama2, susah senang sama2, tapi lps perang, balik semula ke rumah hidup dlm masyarakat, hidup2 sendiri2..itu yg menjadi tekanan dan stress kpd veteran yg pulang dari peperangan. rasa alien (terasing) di tanah sendiri.
semakin maju bandar dan masyarakatnya, semakin byk org depressed (murung), bunuh diri,
berbanding di masyarakat pedalaman/ kampung/ nilai kekeluargaan yg besar dan tinggi.. mcm di jordan, adalah masyarakat hidup dlm kabilah2 yg besar, ada 4 nama (nama sendiri, ayah, datuk, nama keluarga), mereka sentiasa rasa terikat satu sama lain, jadi satu keturunan family yg pasti akan pertahan anak2 keturunan generasi nya jika ada apa2 masalah
(sbb tu laaa depa berani cari pasai dgn foreigner huhu)
sbb tu, lebih lapang dan selesa hidup sebagai minoriti di negara orang, semua malaysian kita kenal, boleh senyum, boleh harap, berbanding hidup di negara sendiri...
dont blame me, but we all feel it. alienated in own's native land...
:')


p/s living overseas, as young after-school students, we live in a small community where everyone support each other, rely on each other, we make sure nobody left out from important info like the thefts, shootings, police/law cases... but then, i know the border of warmth of living overseas: when we met fellow malaysians at airport (returning home) and they dont reply our smiles/gestures. that is when, oh, i have return to my homeland. a sad truth.
bila saya kata dekat mak nk forever living in luar negara, bukan makna nya saya mengejar kemajuan sesuatu negara, kerana malaysia punya facilities pun sudah cukup bagus di peringkat antrabangsa, tapi, hari ni baru saya sedar, kita manusia sentiasa akan cari tempat yg kita boleh hidup dan bernafas...dengan penerimaan dan kemesraan orang sekeliling.

mungkinkah, ini teori HO yg alami tekanan? alienation disorder...berubah dari satu tempat yg best, kawan2 rapat, kepada satu masyarakat hospital yg pesakit pun tak boleh support dia, kawan2 kerja pun hanya boleh bantu diri sendiri...?

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …