Skip to main content

Catatan Ramadan 1437H #3 Qanaah

- bismillah -

Alhamdulillah. Segala puji hanya bagi Allah.

Pada waktu malam, dari bilik saya boleh dengar bunyi cengkerik, waktu subuh dengar kicauan burung. Sedangkan rumah sewa di tempat pengajian, dengar kereta lalu-lalang kerana rumah terletak berhadapan simpang T, kadang dengar jiran2 bersembang di bawah langit terbuka. Mengeteh agaknya.

Jadi, jika saya balik malaysia, saya benar2 balik kampung. :) Sesuatu yang saya selalu idamkan sejak kecil, sebab saya tak pernah ada pengalaman balik kampung. Siapa sangka, lepas sekolah baru merasa.

Suasana di kampung berbeza, suasana di jordan juga berbeza. Begitu jugalah aspek lain. Di sana saya sebagai farhana khalid, di rumah saya sebagai adik, anak, maksu. Di sana saya tahu menguruskan hidup, di sini semua benda tak reti. Saya tak pandai bawa diri di rumah sendiri, tapi boleh atur hidup dan masuk dalam masyarakat di perantauan, ajaibkan?

Sehingga hari ini, abang tanya, apa ja yang saya tahu buat dalam hidup ni?
Kakak tak cakap saya bukan tak tahu buat kerja rumah/kuih raya/kek, tapi pemalas. And malam ni, ayah yang siapkan bedding sebab beli tilam baru. Mak yang minta ayah buatkan, sebab mereka tahu anak ini takkan buat dan lebih rela tidur di ruang tamu semata2 sebab katil tak siap.

Finally, at some part of my life, i feel useless.

Tapi itulah definition adik mereka yg satu2nya ini, itulah anak mereka yg bongsu ni. *Kesat air mata*

Saya bersyukur, sebab my family tak pernah expect saya perfect. My family tak pernah bagi tekanan untuk jadi certain2 orang. Dan alhamdulillah, ambik medik bukan atas paksaan sesiapa.

Well, i only work under pressure, so without pressure i am nobody. Haha. Tapi time terlebih stress, i fell sick physically (immune surpressed, got shingles at age of 20's )

Saya mengharapkan saya berfungsi dalam rumah sendiri. I cooked hundreds of dishes for my friends, but i never exceed ten cookings for my family. I vacuum up my room and living room in irbid for about every two weeks, but i never did the same in my own room. I even got a robot vacuum here in kampung.

*Pitiful*

Well, kalau nak banding, my cousins, my school friends and my siblings lagi far more berjaya than me. Maybe not in terms of academic, but in terms of living. Boleh drive kereta, jauh plak tu, boleh buat air sedap, boleh kahwin dapat anak (haha), etc...

But then, i never felt inferior nor feeling anybody inferior than me. Because the rule of a healthy mind (psychologically) is, we have to feel that we are all equal.

Yes, i have to ask patients in history taking about how do they feel about their lives, is it on par or not? If they are being superior from others, it's manic. If feeling inferior than other people, it's depression. Having both? Bipolar. Haha.

So, sorang ustaz pernah cakap (i forgot who was it), kalau tambah tolak darab bahagi semua nikmat dan ujian, kelebihan dan kekurangan dlm hidup, semua orang sama saja Tuhan bagi.

So, kelemahan dlm hidup, kita baiki.
Kelebihan, kita syukuri. Jika tak pernah tahu ada kelemahan, ada kelebihan, maka tak cukup kenal diri lagi. Jika kenal diri, akan kenal Pencipta juga.

Mari, bersyukur dengan keadaan kita.
Mari, baiki keadaan kita.
Mari, rasa cukup dengan hidup berTuhan.

Qanaah, ialah kunci kau tak pernah kalah.

G'night.
Selamat berpuasa dgn iman yg tinggi pada Allah.

Doakan saya super rajin dan bermanfaat utk keluarga sendiri :')

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …