Thursday, June 30, 2016

Practice makes perfect

- bismillah -

practice makes perfect

saying › said to encourage someone to continue to do something many times, so that they will learn to do it very well
(Oxford advanced learner's dictionary)

During my elective, i did IV cannulation more than 10x, with 1x menjadi.

Hihi.

Doktor kata, nanti masuk kerja, akan ambik darah beribu patients. Mana ada 100% menjadi.

So saya nak pesan pada diri, nak jadi doktor ni, kena banyak sabar, kena banyak syukur. Tu je lah cara kau nak survive jadi doktor beriman. Lebih tepat, sebagai manusia beriman. Yg masih hidup.

Medicine ni unik, medicine field itself is a life-long lesson, and what more the lesson of lives from our patients.

Semoga Allah jadikan saya hamba yang bersyukur, dan bersabar.

Amiin.

Sunday, June 26, 2016

Buku #1

- bismillah -

Alhamdulillah. Finally i published my first book. 😎😎😎
What i mean by publish is simply making a product out it to another form. Bukan jual lahh. Just for my own use in the future.

My simple basic O&G notes.
The original one is colourful, the new copy is just plain b&w.
Hand-written la tapi.
:)
Photocopied. Binded. Pink pulak covernya.

Happy! I just publish my own mini textbook. 😂

Next plan: buku tazkirah yg padat

Motif: sebab dakwat tulisan pen akan kembang dek zaman, jadi kalau nak guna berdekad2 kenalah dalam bentuk yg tahan lama. Kalau saya ada masa, saya dah taip, tapi, macam sama plak dengan buku2 di pasaran (haha angkat bakul).

My jotter book is one that accompany me to the class everyday, that one thing which witness every moment of discovery and self-reflect during the learning session. If the book has a pair of eyes, it will see my facial expressions when i got flattered just to know how beautiful Allah created the field of obstetric and gynecology is.

:)

Saturday, June 25, 2016

Elektif!

- bismillah -

Alhamdulillah. Berkesempatan mengerjakan elektif di sebuah pusat perubatan berjarak 6 kilometer dari rumah. Kerana tempat belajar jaraknya 8000km. Huhu.

Dlm tulisan ini, semuanya adalah bawah syarat 'in my setting', dalam situasi saya, jadi mungkin berbeza dengan situasi/setting kalian.

So, what to expect, and what not to expect during elective? 😂

1. Smile, meet & greet
- di dalam ward, ada doctors, medical assistant, nurses, ada students, ppk, attendan. Ada pharmacist dtg skali sekala. Doctors ada boss, mo, ho, specialist, doktor dari ward lain yg datang tengok case. Nurses ada matron, sister, jm, nurses. Students ada nursing students, med assistants, medical. MA ada yg baju hijau, putih. Kesimpulannya: ada raaamaiiii umat manusia dlm sesuatu ward walaupun jumlah sikit. Hehs.
- semua orang akan tertanya2, siapa kita ni, dari mana, buat apa, selama mana di sini? And why are you here...etc
Jadi, every single new face (baca: semua orang yg bekerja di ward/department itu) yang kita jumpa dan berdiri jarak radius sedepa, pergi meet and greet.
Hello, good morning/afternoon doctor... / bagi salam if muslim, i am new medical student here, doing elective.
- some doctors will ask us directly - they talk to us, to identify ourselves. Some will give non verbal expression, answer their glance with the above script. and silap haribulan some will directly 'scold' - ni siapa kenapa tak bagitau saya awak siapa? - in this case, smile, minta maaf, and identify yourself. Hehe. Hati sado. Remember, whoever in charge yang ada within sedepa radius kena meet and greet.
- benefitnya kenapa kena identify ourselves??? Sebab bila dah tahu kita ni student, some doctors sangat passionate nak mengajar. Adik, mai dengar ronchi. Ok, ni bladder dalam ultrasound. and some of the doctors yg tahu kita ni student akan sembang2 pasal our background. Perkenalkan diri juga kepada staf selain doctors, sebab MA pun akan rajin mengajar ambik darah dan suture pada medical student yang tahu greet orang. And above all, greeting others is a sign of respect. :) Nobody gets hurt.

2. Learn, and ask
- study di rumah, then baru kita tahu apa yang kita tak tahu. Bila tahu apa yang kita tak tahu, barulah terhasil soalan. Kadang, we said that we dont have any question padahal we dont know what to ask.
- ada buku nota, buat review day to day basis. Kalau malas, buat weekly review. Tulis apa yg kita buat, penyakit yang kita jumpa/discuss, any new discoveries/ clinical findings, semua yang dipelajari. Warning: jangan tulis perkara personal like curhat etc sebab nanti some doctors rajin nak menjenguknya...kantoi la.
- buat table atau checklist, segala basic skills yang patut ada pada seorang doktor. Tulis di tempat yang hari2 nampak, kulit buku pun boleh. Hehehe. Kebaikannya, 1) untuk kita tahu arah hala tuju apa nak capai, 2) untuk motivasi diri, tick yang dah observe, bintang besar-besar yang dah buat, dan 3) untuk jawab soalan doctors/nurses/others yang tanya why are you here?? Hehe. Simply jawab, i made some list, here they are. And the rest is history.
- in emergency, tgk balik ATOM-FC, CABCDE, ECG, ECG, ECG, ECG...etc

3. Law of attraction
- apa yang ada pada kita, yang tu lah datang. Kita bukan angel yang turun dari langit dan melawat ward, tapi at least, try to be one yang positive. Jgn fikir takut jumpa doktor garang, takut itu takut ini, jangan fikir langsung 'oh today gonna be a hard day'. Sebab nanti tak memasal jadi betul2. Segalanya rasa tak best hari tu. So pepagi, pasang your guard (baca: pertahanan diri, mathurat, ayat2 quran), and tawakal. Minta doa dapat hari yang baik, pesakit2 yang baik, minta jumpa penyakit yang kita boleh learn and tak bawa mudarat, minta ilmu yang baik, and minta diri kita ni yang baik. Moga tak salah cucuk orang huhu.
So, law of attraction is simply doa yang baik2, in shaa Allah akan datang benda2 yg baik juga.

4. Work out dan rehat
- semua pesakit, doctors and staf ada tempat duduk. Ada yang duduk lama, ada yang duduk sekejap. Kecuali this elective student yang tak ada tempat duduk. So untuk 2-3 hari pertama, i stand 95% of the time. Berdiri, berjalan, dan berdiri lagi. Lepas2 tu, dah boleh luaskan jaringan pergi sembang dengan staf time rehat sambil duduk2, take time waktu patient tak ada untuk duduk di sofa empuk tempat pesakit selalu duduk, and guna masa tak ada orang tu utk tulis review dlm buku nota. (selalu pukul 1 orang rehat). Sebab balik rumah nanti dah boleh rehat.
- so prolong standing, berdiri lama, perlukan daya tahan otot. Stamina. Saya sempat la kayuh basikal 10 minit 2-3 hari sebelum mula elektif, selang2 hari ikut kelapangan. Bila masuk minggu ke dua elektif, kaki dah kurang lenguh dan sengsara sebagaimana hari2 di minggu pertama.
- cukup work out, cukup rest, in shaa Allah takkan lenguh2 bila berdiri 8am-5pm di ward.
- other exercise utk daya tahan otot: berdiri iron baju banyak2, something yang low energy tapi takes longer time to finish

5. Make new friends, and sambung ikatan lama
- boleh jadi, ada kawan2 dulu2 yang ada di situ, sebagai staf, sebagai pesakit, sebagai waris pesakit. Tegur, dan sambung ikatan yg terputus itu. Jgn dok buat do-no, jgn buat tak tau.
- make as many eye contacts as you can. (Dont kill me because of this advice.)

6. Ikhtilated tu, i dont have many tips. Jampi la doa banyak2. Mak pesan, jadi sopan santun. Marah ka, seronok ka, nak gelak ke, benci ke, do it in sopan santun way. Jangan sampai org kata kita sombong. Jangan plak lebih2 gegediks. Paling selamat, treat semua orang in formal way, guna kata panggilan yang sesuai, bangun bila bercakap dengan orang yang sedang berdiri, dan jika ada orang yang biasa dalam hidup dia sentuh2, pandai-pandailah berdiri di tempat yang selamat. Just do everything yang akan buatkan you happy nak datang lagi tempat tu sampai habis elektif. Benda yg tak best, ingatlah, habis elektif dah takkan jumpa dah hehe.

Ada kata2 anda ialah apa yg anda makan, tukar, anda ialah apa yg anda DOA.
Sesungguhnya, Allah bagi more than what we can imagine. So, jangan pernah rasa doa itu bukan elemen utama utk berdepan hari2 mendatang.

Semoga Allah ampunkan saya.
Semoga beroleh ramadan terbaik.
Amiin.

Friday, June 24, 2016

Hari ini dalam sejarah

- bismillah -

Alhamdulillah. Allah izin saya suture luka hari ini. Rezeki. Moga MA yang baik hati itu dipermudahkan urusan kebaikannya.

Sebelum tu dekat 5 strips saya error bila buat glucocheck. Padahal di jordan rasa mcm dah pakar sebab selalu join miniclinic sesama budak melayu. Sejak tahun 1 lagi. Haha. Hari ni, rupanya error sbb longgar. Luls. Cuba lagi farhana.

About the suture, saya dengan curiosity tahap kucing mintak la permission dekat MA tu nak observe. Lepas tu dia ringan hati nak buat saham akhirat, dia ajar la ilmu yang bermanfaat itu. Hihi. Terkial-kial. Pertama kali buat time program dengan student arab dua tahun lalu, kali ni pertama kali buat atas real skin.

Moga Allah beri kesembuhan kpd adik tu.

Doa. Gantung pada Allah. Segala sesuatu. Sungguh kita tak pernah berdaya, melainkan segalanya bawah kuasa Allah.

Semoga hari2 mendatang lebih baik.
Dan semoga hari bertemu Tuhanku adalah hari yang terbaik.

Thank you.

Alhamdulillah.

ربّ إنّي لما أنزلت إليّ من خير فقير
ربّ أوزعني ان اشكر نعمتك الّتي انعمت عليّ وعلى والديّ وان اعمل صالحا ترضاه
وادخلني برحمتك في عبادك الصالحين

😃😃😃
Khamis 23/6/16

Wednesday, June 22, 2016

Cuti naik tahun

- bismillah -

Alhamdulillah. Hari ini cuti hari nuzul quran. So, tak ke hospital.

Minggu ini dah minggu ke-2 saya bust elektif di hospital negeri ini. Minimum 3 minggu, so berbaki 7 hari lagi oh yeahh. Sabtu ahad tak pergi sebab..urm..kan tengah cuti?

Sebenarnya sekarang cuti semester utk naik tahun. Alhamdulillah, bulan july lepas raya nanti saya mula tahun 6 pengajian perubatan. In shaa Allah. So, di kesempatan cuti 5 minggu ini, saya pun isi lah borang utk buat elektif di hospital di malaysia, lebih tepat, di kampung halaman. Saja2 ambik pengalaman.

Objektif yg saya boleh fikir,
- nak dapatkan gambaran awal bagaimana hospital kerajaan di malaysia, how is the environment, how is the people and their culture of living/working/surviving!
- nak belajar la buat beberapa procedures dan basic skills seorang doktor
- nak kenal clinical presentations. Sbb dekat universiti, saya jumpa patients yang dah admitted ke ward, doktor dah tulis diagnosis. So kali ini, start afresh. Mula dari hospital's frontline, emergency dept.
- nak tengok life-saving drama! (Bukan drama la..kisah benar)
Dan sampingan...
- nak belajar berkawan. Huhu. Serius, saya serius. So, mungkin, ini practice nak berkawan 😂😂 . Baca: improving social skill
- nak tengok macam mana doktor2 junior bawa diri
- nak spend ramadan dengan baik 😃 ziarah pesakit, tolong apa yg patut, may every deed tu ialah charity..daripada zzz/browsing internet pagi2 baik saya keluar rumah kann hehe

So far, ada hari naik turun semangat saya. memandangkan saya elektif sorang diri, so, kecekalan tu perlu diasah dan ditanam bagai kabel elektrik. Haha. Tak lapuk dek hujan tak lekang dek panassss. Hati kena sado. Walaupun sakit perut gelabah setiap pagi, feeling nak nangis tanpa sebab dan banyaakk lagi drama2. Nantilah, lepas tamat elektif, boleh la saya wrap up buat konklusi. Sekarang, hehe too early to judge.

Semoga esok dan hari seterusnya lebih baik dari semalam.

Amiin.



Wednesday, June 15, 2016

Catatan Ramadan 1437H #5 Quran is Quran

- bismillah -

Nowadays, Quran dah menjadi mangsa konsumerisme.

Konsumerisme ialah bila sesuatu barang dibeli sebab dia lawa, latest in market, lain daripada yg sedia ada, something new, something attractive...something that has been upgraded.

Ada saja benda dekat Quran yg nak di upgrade.
Quran warna warni.
Quran satu kaler.
Quran cover.
Felt. Jean. Butang. Ribbon.

Kekalkan ketinggian nilainya, lebih dari kita menilai sebuah buku yg perlukan balutan seperti diary yang disayangi. Jaga izzah nya.

A holy script. Nak pegangnya bukan kena basuh tangan, tapi kena angkat hadas kecil.

Sesungguhnya, Allah yg menurunkan al-Quran, dan Allah lah yg menjaga-Nya.

Jom kita ambik ibrah signifikannya ketinggian kedudukan Quran, ada satu version saja dekat dunia ni, dan sudah satu abad Nabi tinggalkan umatnya. Quran ialah satu2nya yang takda siapa dpt tiru@hasilkan sendiri, melainkan semua itu ialah kalam Allah.

Unique.

Tuesday, June 14, 2016

Hari ini dlm sejarah

- bismillah -

Alhamdulillah. dengan izin Allah, hari ni saya buat iv cannulation (venepuncture) and urinary cathether insertion!

Byk pahala doktor2, medical assistants, nurses, students, yg ajar saya dan support saya.
Moga Allah guide them always.
Today i learnt a lot from malay, chinese and indian doctors. Cool kan malaysia kita?
Alhamdulillah.

Semoga esok lebih baik. Amiin.

Sunday, June 12, 2016

terasing di tanah sendiri

- bismillah -

alienation-disorder, tribal living vs individualistic of modern society, kebersamaan
my doktor (psychiatry) di hosp askari cakap, orang2 dekat jordan tak ramai kes ptsd sbb mereka betul2 angkat pejuang/tentera/polis yg terkorban/cedera sebagai hero, kebanggaan.. jika meninggal, mereka percaya mati syahid itu adalah kebaikan (islam), raja pun turun sekali utk majlis pengebumian. korek tanah.
in this video, dia kata, dlm military: kebersamaan dlm servis tentera, makan sama, aktiviti sama2, susah senang sama2, tapi lps perang, balik semula ke rumah hidup dlm masyarakat, hidup2 sendiri2..itu yg menjadi tekanan dan stress kpd veteran yg pulang dari peperangan. rasa alien (terasing) di tanah sendiri.
semakin maju bandar dan masyarakatnya, semakin byk org depressed (murung), bunuh diri,
berbanding di masyarakat pedalaman/ kampung/ nilai kekeluargaan yg besar dan tinggi.. mcm di jordan, adalah masyarakat hidup dlm kabilah2 yg besar, ada 4 nama (nama sendiri, ayah, datuk, nama keluarga), mereka sentiasa rasa terikat satu sama lain, jadi satu keturunan family yg pasti akan pertahan anak2 keturunan generasi nya jika ada apa2 masalah
(sbb tu laaa depa berani cari pasai dgn foreigner huhu)
sbb tu, lebih lapang dan selesa hidup sebagai minoriti di negara orang, semua malaysian kita kenal, boleh senyum, boleh harap, berbanding hidup di negara sendiri...
dont blame me, but we all feel it. alienated in own's native land...
:')


p/s living overseas, as young after-school students, we live in a small community where everyone support each other, rely on each other, we make sure nobody left out from important info like the thefts, shootings, police/law cases... but then, i know the border of warmth of living overseas: when we met fellow malaysians at airport (returning home) and they dont reply our smiles/gestures. that is when, oh, i have return to my homeland. a sad truth.
bila saya kata dekat mak nk forever living in luar negara, bukan makna nya saya mengejar kemajuan sesuatu negara, kerana malaysia punya facilities pun sudah cukup bagus di peringkat antrabangsa, tapi, hari ni baru saya sedar, kita manusia sentiasa akan cari tempat yg kita boleh hidup dan bernafas...dengan penerimaan dan kemesraan orang sekeliling.

mungkinkah, ini teori HO yg alami tekanan? alienation disorder...berubah dari satu tempat yg best, kawan2 rapat, kepada satu masyarakat hospital yg pesakit pun tak boleh support dia, kawan2 kerja pun hanya boleh bantu diri sendiri...?

Saturday, June 11, 2016

Catatan Ramadan 1437H #4 Children

- bismilah -

Anak2, suci. Anak2, ialah rezeki.

Mungkin, seawal lahirnya, ibu ayah berjaga malam.
Tapi, siapa tahu, 40 tahun kemudian, si anak pula berjaga malam untuk ibu dan ayah.

Semua itu rezeki.
Mendapat anak yg baik, menjadi ibu bapa yg baik, adalah rezeki.

Mendidik anak2 ialah amanah, kerana akan disoal oleh Allah. Bukan kerana mahu mereka menjaga kita semasa tua. Ibu bapa menjaga anak dgn ikhlas, agar diberi balasan oleh Allah. Allah permudahkan lagi dengan menitipkan rasa fitrah berkasih sayang dlm keluarga.

Menjaga anak ialah amanah, dan dijaga anak, ialah persoalan rezeki.

Berapa ramai ibu bapa yg hidup susah ketika anak2 masih kecil, ke hulu ke hilir menguruskan anak2, tapi di akhir usia/ hari tua mereka, dapat bersenang-senang kerana anak2 sudah berjaya dan membalas bakti.

رَبِّ لا تَذَرْنِي فَرْدًا وَأَنتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ
- هذه الدعوة الطيبة المباركة الثانية لزكريا عليه السلام

هنالك دعا زكريا ربه قال رَبِّ هَبْ لِيمِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً اِنَّكَ سَمِيْعُ الدُّعَاء

Antara doa2 Nabi Zakaria kepada Allah ketika memohon dikurniakan waris  generasi (anak).

Moga Allah izin kita beroleh rezeki yg baik, utk diri dan keluarga juga. Amiin.

Friday, June 10, 2016

Catatan Ramadan 1437H #3 Qanaah

- bismillah -

Alhamdulillah. Segala puji hanya bagi Allah.

Pada waktu malam, dari bilik saya boleh dengar bunyi cengkerik, waktu subuh dengar kicauan burung. Sedangkan rumah sewa di tempat pengajian, dengar kereta lalu-lalang kerana rumah terletak berhadapan simpang T, kadang dengar jiran2 bersembang di bawah langit terbuka. Mengeteh agaknya.

Jadi, jika saya balik malaysia, saya benar2 balik kampung. :) Sesuatu yang saya selalu idamkan sejak kecil, sebab saya tak pernah ada pengalaman balik kampung. Siapa sangka, lepas sekolah baru merasa.

Suasana di kampung berbeza, suasana di jordan juga berbeza. Begitu jugalah aspek lain. Di sana saya sebagai farhana khalid, di rumah saya sebagai adik, anak, maksu. Di sana saya tahu menguruskan hidup, di sini semua benda tak reti. Saya tak pandai bawa diri di rumah sendiri, tapi boleh atur hidup dan masuk dalam masyarakat di perantauan, ajaibkan?

Sehingga hari ini, abang tanya, apa ja yang saya tahu buat dalam hidup ni?
Kakak tak cakap saya bukan tak tahu buat kerja rumah/kuih raya/kek, tapi pemalas. And malam ni, ayah yang siapkan bedding sebab beli tilam baru. Mak yang minta ayah buatkan, sebab mereka tahu anak ini takkan buat dan lebih rela tidur di ruang tamu semata2 sebab katil tak siap.

Finally, at some part of my life, i feel useless.

Tapi itulah definition adik mereka yg satu2nya ini, itulah anak mereka yg bongsu ni. *Kesat air mata*

Saya bersyukur, sebab my family tak pernah expect saya perfect. My family tak pernah bagi tekanan untuk jadi certain2 orang. Dan alhamdulillah, ambik medik bukan atas paksaan sesiapa.

Well, i only work under pressure, so without pressure i am nobody. Haha. Tapi time terlebih stress, i fell sick physically (immune surpressed, got shingles at age of 20's )

Saya mengharapkan saya berfungsi dalam rumah sendiri. I cooked hundreds of dishes for my friends, but i never exceed ten cookings for my family. I vacuum up my room and living room in irbid for about every two weeks, but i never did the same in my own room. I even got a robot vacuum here in kampung.

*Pitiful*

Well, kalau nak banding, my cousins, my school friends and my siblings lagi far more berjaya than me. Maybe not in terms of academic, but in terms of living. Boleh drive kereta, jauh plak tu, boleh buat air sedap, boleh kahwin dapat anak (haha), etc...

But then, i never felt inferior nor feeling anybody inferior than me. Because the rule of a healthy mind (psychologically) is, we have to feel that we are all equal.

Yes, i have to ask patients in history taking about how do they feel about their lives, is it on par or not? If they are being superior from others, it's manic. If feeling inferior than other people, it's depression. Having both? Bipolar. Haha.

So, sorang ustaz pernah cakap (i forgot who was it), kalau tambah tolak darab bahagi semua nikmat dan ujian, kelebihan dan kekurangan dlm hidup, semua orang sama saja Tuhan bagi.

So, kelemahan dlm hidup, kita baiki.
Kelebihan, kita syukuri. Jika tak pernah tahu ada kelemahan, ada kelebihan, maka tak cukup kenal diri lagi. Jika kenal diri, akan kenal Pencipta juga.

Mari, bersyukur dengan keadaan kita.
Mari, baiki keadaan kita.
Mari, rasa cukup dengan hidup berTuhan.

Qanaah, ialah kunci kau tak pernah kalah.

G'night.
Selamat berpuasa dgn iman yg tinggi pada Allah.

Doakan saya super rajin dan bermanfaat utk keluarga sendiri :')

Tuesday, June 7, 2016

Catatan Ramadan 1437H #2 Quran

- bismillah -

Alhamdulillah. Menjejak siang yang ke 3 esok in shaa Allah.

Apabila membaca catatan2 doktor pelatih dan tips2 mereka, tiba2 rasa gementar kerana saya membaca istilah2 yang 'pernah dengar' tapi tak dapat memproses dengan baik maklumat itu. Tadi baca berkaitan CTG, reactive, deceleration dan adik beradiknya. Rasa baru sangat ulang baca ketika final exam hari tu, kenapa sekarang rasa blur2 untuk keluarkan output memory?

Dan kemudian saya mula memeriksa, apakah waktu study dulu tak jaga niat dengan baik? Apakah yang menjadi lompong2 yang  menyebabkan ketirisan keberkatan?

Saya rasa, segalanya kembali kepada Quran. Jika quran yang sacred, suci, paling tinggi darjat ilmunya tidak dijaga, tidak diulang, dilupakan, maka pasti lebih mudah ilmu2 lain juga utk hilang keluar dari ingatan.

Kerana menjaga quran dan ilmunya, ialah kunci menjaga keberkatan hidup dan ilmu2 lain selepasnya.

Jadi, di mana harus dibaiki jika ada kelompongan dalam amal? Baikilah urusanmu yang melibatkan al-Quran.

Contoh. Jika tidak berupaya menguasai sesuatu ilmu walau sudah bersusah payah hingga tak tahu apa tak kena tapi masih tak dapat catch up ilmu itu, maka cek lah, ilmu apa berkaitan quran yang tak pernah rasa nak belajar pun sebelum ni. Mungkin, selepas meluangkan masa mempelajari tajwid, tiba2 sesi pembelajaran berikutnya menjadi mudah faham dan dpt menguasai ilmu tadi.

Kerana mempelajari ilmu tajwid itu wajib, maka prioritinya lebih atas. Ibaratnya apabila kunci paling utama sudah dibuka, kunci peti2 berikutnya in shaa Allah akan mudah pula. Apabila diutamakan perkara yang utama, perkara sampingan akan menjadi lebih lancar.

Semoga, dengan keberkatan hafazan, maka ilmu2 lain yg dipelajari juga tidak mudah hilang dari ingatan.

Ramadan, adalah bulan bonus untuk para penghafaz quran mengulang bacaan. Peluang kepada yang tiada asas untuk belajar membaca quran. Peluang kepada semua, untuk menambah baik apa yang ada sebelumnya.

Semoga diberkati detik masa ramadan kita.

Selamat menjaga iman dan amal! Pesan kepada diri.

(قَالَ كَذَٰلِكَ أَتَتْكَ آيَاتُنَا فَنَسِيتَهَا ۖ وَكَذَٰلِكَ الْيَوْمَ تُنْسَىٰ)
[Surat Ta-Ha 126]

via @QuranAndroid

Ini ayat yang sentiasa meruntun jiwa. Semoga Allah syafaatkan kita dengan Quran.

Monday, June 6, 2016

Catatan Ramadan 1437H #1 Keluarga

- bismillah -

Alhamdulillah.

Pulang ke malaysia, dengan izin Allah segalanya lancar. Turbulance atas kapal terbang pun tak banyak, tak seperti pengalaman sebelum2 ini. Pulang juga sekapal dengan jemaah umrah, of which rasa bersemangat untuk usaha jaga solat atas kapal terbang sebab tengok pak cik2 ada yang dipapah untuk bersolat. Kita yg sihat kaki tangan ni, bagaimana?

Buat pertama kali, satu family jemput di KLIA. Alhamdulillah, lengkap semua. Ada mak, ayah, kakak, abang arif, abang, kak nadia, alyaa, wafa and hannah. Mak su happy sangat sebab depa greeted maksu cheerfully, maknanya depa ingat lagi maksu. Hehe.

My mom dah pakai tongkat bila berjalan. Ayah masih maintain mcm dulu. Alhamdulillah. He has healthy BMI, but mom has a bit higher index. Anyway, we pray for our health and happiness to be blessed from Allah, more than what the bmi can predict. (Kami test mesin yg ukur bmi pakai coins 40sen di mall)

My brothers and sisters, alhamdulillah they are all doing fine. Allah is the most powerful. Allah berkuasa menyembuhkan, memberi kesihatan dan kebahagiaan kepada siapa saja yg Dia kehendaki. Semoga Allah sentiasa limpahkan kesabaran kepada kami.

Kakak dgn abg arif bawak shopping. Teringat zaman intec 5 tahun lalu, alya dalam stroller macam hannah sekarang, and we went to almost every mall yg ada dekat selangor masa tu.

Abang dengan kak nadia mcm biasa, swimming dekat pool dengan wafa and alya. Sehari sebelum ramadan. Hehe.

Me? Mendoakan ramadan yang terbaik. Menyesuaikan diri dengan cuaca dan suasana di malaysia. Jika di tempat orang segalanya buat sendiri, di sini pergi toilet pun ayah turun kereta untuk teman tunggu kat luar. Terharu. Itu jagaan manusia. Rupanya ketika di luar, i can only depend on Allah. Jagaan Allah pastinya lebih membuatkan kita terharu kalau kita nampak. Allah has always been there for His servants after all.

Ramadan kali ini, banyak kali sangat menerima berita kematian. Betapa, beruntungnya kita yang masih hidup ini. Beruntung juga saya yg masih sihat dan bujang. Kehkeh. Semua orang beruntung dalam situasi masing2, yang paling mulia ialah yang paling bertaqwa, dengan kemampuan dan keupayaan masing2.

Semoga Allah sentiasa titipkan rasa bersyukur dalam diri kami.
Segala nikmat di dunia ini adalah milik Allah, semoga segalanya kembali kepada Allah dalam keadaan yg Allah redha.

Amiin.

Check in, kampung halaman. Alhamdulillah. :)
9 jam Amman - Kl
6 jam Kl - perlis.

Sunday, June 5, 2016

Percaya

- bismillah -

Kalau tak boleh nak percayakan manusia, at least kita sentiasa boleh letak sepenuh kepercayaan kita pada Allah kan?

Alhamdulillah.

Catatan ramadan 1438H #4

- bismillah - So, right there in front of the kaabah i was standing as a poor girl. No phone, no money, nothing. I only had a bottle of zam...