Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2016

Practice makes perfect

- bismillah -practice makes perfectsaying › said to encourage someone to continue to do something many times, so that they will learn to do it very well
(Oxford advanced learner's dictionary)During my elective, i did IV cannulation more than 10x, with 1x menjadi.Hihi.Doktor kata, nanti masuk kerja, akan ambik darah beribu patients. Mana ada 100% menjadi. So saya nak pesan pada diri, nak jadi doktor ni, kena banyak sabar, kena banyak syukur. Tu je lah cara kau nak survive jadi doktor beriman. Lebih tepat, sebagai manusia beriman. Yg masih hidup.Medicine ni unik, medicine field itself is a life-long lesson, and what more the lesson of lives from our patients.Semoga Allah jadikan saya hamba yang bersyukur, dan bersabar.Amiin.

Buku #1

- bismillah -Alhamdulillah. Finally i published my first book. 😎😎😎
What i mean by publish is simply making a product out it to another form. Bukan jual lahh. Just for my own use in the future.My simple basic O&G notes.
The original one is colourful, the new copy is just plain b&w.
Hand-written la tapi.
:)
Photocopied. Binded. Pink pulak covernya.Happy! I just publish my own mini textbook. 😂Next plan: buku tazkirah yg padatMotif: sebab dakwat tulisan pen akan kembang dek zaman, jadi kalau nak guna berdekad2 kenalah dalam bentuk yg tahan lama. Kalau saya ada masa, saya dah taip, tapi, macam sama plak dengan buku2 di pasaran (haha angkat bakul).My jotter book is one that accompany me to the class everyday, that one thing which witness every moment of discovery and self-reflect during the learning session. If the book has a pair of eyes, it will see my facial expressions when i got flattered just to know how beautiful Allah created the field of obstetric and gynecology is.:)

Elektif!

- bismillah -Alhamdulillah. Berkesempatan mengerjakan elektif di sebuah pusat perubatan berjarak 6 kilometer dari rumah. Kerana tempat belajar jaraknya 8000km. Huhu.Dlm tulisan ini, semuanya adalah bawah syarat 'in my setting', dalam situasi saya, jadi mungkin berbeza dengan situasi/setting kalian.So, what to expect, and what not to expect during elective? 😂1. Smile, meet & greet
- di dalam ward, ada doctors, medical assistant, nurses, ada students, ppk, attendan. Ada pharmacist dtg skali sekala. Doctors ada boss, mo, ho, specialist, doktor dari ward lain yg datang tengok case. Nurses ada matron, sister, jm, nurses. Students ada nursing students, med assistants, medical. MA ada yg baju hijau, putih. Kesimpulannya: ada raaamaiiii umat manusia dlm sesuatu ward walaupun jumlah sikit. Hehs.
- semua orang akan tertanya2, siapa kita ni, dari mana, buat apa, selama mana di sini? And why are you here...etc
Jadi, every single new face (baca: semua orang yg bekerja di ward/departme…

Hari ini dalam sejarah

- bismillah -Alhamdulillah. Allah izin saya suture luka hari ini. Rezeki. Moga MA yang baik hati itu dipermudahkan urusan kebaikannya. Sebelum tu dekat 5 strips saya error bila buat glucocheck. Padahal di jordan rasa mcm dah pakar sebab selalu join miniclinic sesama budak melayu. Sejak tahun 1 lagi. Haha. Hari ni, rupanya error sbb longgar. Luls. Cuba lagi farhana.About the suture, saya dengan curiosity tahap kucing mintak la permission dekat MA tu nak observe. Lepas tu dia ringan hati nak buat saham akhirat, dia ajar la ilmu yang bermanfaat itu. Hihi. Terkial-kial. Pertama kali buat time program dengan student arab dua tahun lalu, kali ni pertama kali buat atas real skin.Moga Allah beri kesembuhan kpd adik tu.Doa. Gantung pada Allah. Segala sesuatu. Sungguh kita tak pernah berdaya, melainkan segalanya bawah kuasa Allah.Semoga hari2 mendatang lebih baik.
Dan semoga hari bertemu Tuhanku adalah hari yang terbaik.Thank you.Alhamdulillah.ربّ إنّي لما أنزلت إليّ من خير فقير
ربّ أوزعني ان ا…

Cuti naik tahun

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ini cuti hari nuzul quran. So, tak ke hospital.Minggu ini dah minggu ke-2 saya bust elektif di hospital negeri ini. Minimum 3 minggu, so berbaki 7 hari lagi oh yeahh. Sabtu ahad tak pergi sebab..urm..kan tengah cuti?Sebenarnya sekarang cuti semester utk naik tahun. Alhamdulillah, bulan july lepas raya nanti saya mula tahun 6 pengajian perubatan. In shaa Allah. So, di kesempatan cuti 5 minggu ini, saya pun isi lah borang utk buat elektif di hospital di malaysia, lebih tepat, di kampung halaman. Saja2 ambik pengalaman.Objektif yg saya boleh fikir,
- nak dapatkan gambaran awal bagaimana hospital kerajaan di malaysia, how is the environment, how is the people and their culture of living/working/surviving!
- nak belajar la buat beberapa procedures dan basic skills seorang doktor
- nak kenal clinical presentations. Sbb dekat universiti, saya jumpa patients yang dah admitted ke ward, doktor dah tulis diagnosis. So kali ini, start afresh. Mula dari hospital…

Catatan Ramadan 1437H #5 Quran is Quran

- bismillah -Nowadays, Quran dah menjadi mangsa konsumerisme.Konsumerisme ialah bila sesuatu barang dibeli sebab dia lawa, latest in market, lain daripada yg sedia ada, something new, something attractive...something that has been upgraded.

Ada saja benda dekat Quran yg nak di upgrade.
Quran warna warni.
Quran satu kaler.
Quran cover.
Felt. Jean. Butang. Ribbon.Kekalkan ketinggian nilainya, lebih dari kita menilai sebuah buku yg perlukan balutan seperti diary yang disayangi. Jaga izzah nya. A holy script. Nak pegangnya bukan kena basuh tangan, tapi kena angkat hadas kecil. Sesungguhnya, Allah yg menurunkan al-Quran, dan Allah lah yg menjaga-Nya.Jom kita ambik ibrah signifikannya ketinggian kedudukan Quran, ada satu version saja dekat dunia ni, dan sudah satu abad Nabi tinggalkan umatnya. Quran ialah satu2nya yang takda siapa dpt tiru@hasilkan sendiri, melainkan semua itu ialah kalam Allah.Unique.

Hari ini dlm sejarah

- bismillah -Alhamdulillah. dengan izin Allah, hari ni saya buat iv cannulation (venepuncture) and urinary cathether insertion!Byk pahala doktor2, medical assistants, nurses, students, yg ajar saya dan support saya.
Moga Allah guide them always.
Today i learnt a lot from malay, chinese and indian doctors. Cool kan malaysia kita?
Alhamdulillah.Semoga esok lebih baik. Amiin.

terasing di tanah sendiri

- bismillah -

alienation-disorder, tribal living vs individualistic of modern society, kebersamaan
my doktor (psychiatry) di hosp askari cakap, orang2 dekat jordan tak ramai kes ptsd sbb mereka betul2 angkat pejuang/tentera/polis yg terkorban/cedera sebagai hero, kebanggaan.. jika meninggal, mereka percaya mati syahid itu adalah kebaikan (islam), raja pun turun sekali utk majlis pengebumian. korek tanah.
in this video, dia kata, dlm military: kebersamaan dlm servis tentera, makan sama, aktiviti sama2, susah senang sama2, tapi lps perang, balik semula ke rumah hidup dlm masyarakat, hidup2 sendiri2..itu yg menjadi tekanan dan stress kpd veteran yg pulang dari peperangan. rasa alien (terasing) di tanah sendiri. semakin maju bandar dan masyarakatnya, semakin byk org depressed (murung), bunuh diri,
berbanding di masyarakat pedalaman/ kampung/ nilai kekeluargaan yg besar dan tinggi.. mcm di jordan, adalah masyarakat hidup dlm kabilah2 yg besar, ada 4 nama (nama sendiri, ayah, datuk, nama kelua…

Catatan Ramadan 1437H #4 Children

- bismilah -Anak2, suci. Anak2, ialah rezeki.Mungkin, seawal lahirnya, ibu ayah berjaga malam.
Tapi, siapa tahu, 40 tahun kemudian, si anak pula berjaga malam untuk ibu dan ayah.Semua itu rezeki.
Mendapat anak yg baik, menjadi ibu bapa yg baik, adalah rezeki.Mendidik anak2 ialah amanah, kerana akan disoal oleh Allah. Bukan kerana mahu mereka menjaga kita semasa tua. Ibu bapa menjaga anak dgn ikhlas, agar diberi balasan oleh Allah. Allah permudahkan lagi dengan menitipkan rasa fitrah berkasih sayang dlm keluarga.Menjaga anak ialah amanah, dan dijaga anak, ialah persoalan rezeki.Berapa ramai ibu bapa yg hidup susah ketika anak2 masih kecil, ke hulu ke hilir menguruskan anak2, tapi di akhir usia/ hari tua mereka, dapat bersenang-senang kerana anak2 sudah berjaya dan membalas bakti.رَبِّ لا تَذَرْنِي فَرْدًا وَأَنتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ
- هذه الدعوة الطيبة المباركة الثانية لزكريا عليه السلامهنالك دعا زكريا ربه قال رَبِّ هَبْ لِيمِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً اِنَّكَ سَمِيْعُ الدُّعَاء…

Catatan Ramadan 1437H #3 Qanaah

- bismillah -Alhamdulillah. Segala puji hanya bagi Allah. Pada waktu malam, dari bilik saya boleh dengar bunyi cengkerik, waktu subuh dengar kicauan burung. Sedangkan rumah sewa di tempat pengajian, dengar kereta lalu-lalang kerana rumah terletak berhadapan simpang T, kadang dengar jiran2 bersembang di bawah langit terbuka. Mengeteh agaknya.Jadi, jika saya balik malaysia, saya benar2 balik kampung. :) Sesuatu yang saya selalu idamkan sejak kecil, sebab saya tak pernah ada pengalaman balik kampung. Siapa sangka, lepas sekolah baru merasa. Suasana di kampung berbeza, suasana di jordan juga berbeza. Begitu jugalah aspek lain. Di sana saya sebagai farhana khalid, di rumah saya sebagai adik, anak, maksu. Di sana saya tahu menguruskan hidup, di sini semua benda tak reti. Saya tak pandai bawa diri di rumah sendiri, tapi boleh atur hidup dan masuk dalam masyarakat di perantauan, ajaibkan? Sehingga hari ini, abang tanya, apa ja yang saya tahu buat dalam hidup ni?
Kakak tak cakap saya bukan ta…

Catatan Ramadan 1437H #2 Quran

- bismillah -Alhamdulillah. Menjejak siang yang ke 3 esok in shaa Allah.Apabila membaca catatan2 doktor pelatih dan tips2 mereka, tiba2 rasa gementar kerana saya membaca istilah2 yang 'pernah dengar' tapi tak dapat memproses dengan baik maklumat itu. Tadi baca berkaitan CTG, reactive, deceleration dan adik beradiknya. Rasa baru sangat ulang baca ketika final exam hari tu, kenapa sekarang rasa blur2 untuk keluarkan output memory? Dan kemudian saya mula memeriksa, apakah waktu study dulu tak jaga niat dengan baik? Apakah yang menjadi lompong2 yang  menyebabkan ketirisan keberkatan? Saya rasa, segalanya kembali kepada Quran. Jika quran yang sacred, suci, paling tinggi darjat ilmunya tidak dijaga, tidak diulang, dilupakan, maka pasti lebih mudah ilmu2 lain juga utk hilang keluar dari ingatan.Kerana menjaga quran dan ilmunya, ialah kunci menjaga keberkatan hidup dan ilmu2 lain selepasnya.Jadi, di mana harus dibaiki jika ada kelompongan dalam amal? Baikilah urusanmu yang melibatkan …

Catatan Ramadan 1437H #1 Keluarga

- bismillah -Alhamdulillah. Pulang ke malaysia, dengan izin Allah segalanya lancar. Turbulance atas kapal terbang pun tak banyak, tak seperti pengalaman sebelum2 ini. Pulang juga sekapal dengan jemaah umrah, of which rasa bersemangat untuk usaha jaga solat atas kapal terbang sebab tengok pak cik2 ada yang dipapah untuk bersolat. Kita yg sihat kaki tangan ni, bagaimana?Buat pertama kali, satu family jemput di KLIA. Alhamdulillah, lengkap semua. Ada mak, ayah, kakak, abang arif, abang, kak nadia, alyaa, wafa and hannah. Mak su happy sangat sebab depa greeted maksu cheerfully, maknanya depa ingat lagi maksu. Hehe.My mom dah pakai tongkat bila berjalan. Ayah masih maintain mcm dulu. Alhamdulillah. He has healthy BMI, but mom has a bit higher index. Anyway, we pray for our health and happiness to be blessed from Allah, more than what the bmi can predict. (Kami test mesin yg ukur bmi pakai coins 40sen di mall)My brothers and sisters, alhamdulillah they are all doing fine. Allah is the most …

Percaya

- bismillah -Kalau tak boleh nak percayakan manusia, at least kita sentiasa boleh letak sepenuh kepercayaan kita pada Allah kan? Alhamdulillah.