Wednesday, May 25, 2016

That 1 ringgit worth

- bismillah -

Alhamdulillah. Final exam sudah berlalu 6 daripada 11 papers. Berbaki 5!

Mak pesan, sila sabar.
Ayah pesan, sila rajin.

Cinta. Tanpa cinta, kita tak akan mampu bangun dari katil.

😍😍😍

Semoga Allah izin penutup tahun 5 yang terbaik.
Semoga farhana terus lurus niat dan semangat!
LILLAH TAALA
KERANA ALLAH

kerana setiap perbuatan yang dimulakan  menyebut nama Allah dan selawat ke atas Nabi, in shaa Allah menjadi ibadah.

Tadi saya bukak fb. Ada jumpa keratan paper minta derma untuk penubuhan UKM. it has been about 60 years now, dan ada penderma2 time tu masih hidup lagi sekarang. Boleh bayang tak how blessed it is menjadi orang yang pahala berpanjangan tak putus2 all this while? Such a big investment! He cut down duit belanja separuh, 10 hari dapat 1 ringgit jadi dia derma 1 ringgit. Kalau kita gaji 2000 nak cut down 1000 rasa tercekik ooo. So that 1 ringgit was actually worth 50% of his daily income for 10 days (he was a student at that time with 20cents daily as pocket money).

So jom lah medical student ni buat kebaikan untuk orang lain. Bukan payah ikat perut pun. just study supaya pahala berpanjangan bila boleh sembuhkan penyakit orang nanti. amiiin.

Moga Allah terima amal kita semua. Amiin.

P/s jadikan kisah ini salah satu daripada tanda bahawa Allah tak pernah sia2kan amal perbuatan hamba-Nya. Buat baik buat buruk, semua ada tempat di sisi Tuhan. Allah tahu semua. So kepada penderma2 lain dan waris2nya, kalau kerajaan dunia tak highlight berita anda pernah menderma juga, sabarlah. Kat akhirat Allah bagi darjat juga utk semua yg Dia kehendaki.

Semoga pak cik Nordin di berkati hayatnya. Amiin.

2 comments:

Random dreams

- bismillah - Alhamdulillah. Allah izin masuk ke tahun baru hijrah. To cut short, here is my list of dreams yang worth dreaming...nak capa...