Skip to main content

That 1 ringgit worth

- bismillah -

Alhamdulillah. Final exam sudah berlalu 6 daripada 11 papers. Berbaki 5!

Mak pesan, sila sabar.
Ayah pesan, sila rajin.

Cinta. Tanpa cinta, kita tak akan mampu bangun dari katil.

😍😍😍

Semoga Allah izin penutup tahun 5 yang terbaik.
Semoga farhana terus lurus niat dan semangat!
LILLAH TAALA
KERANA ALLAH

kerana setiap perbuatan yang dimulakan  menyebut nama Allah dan selawat ke atas Nabi, in shaa Allah menjadi ibadah.

Tadi saya bukak fb. Ada jumpa keratan paper minta derma untuk penubuhan UKM. it has been about 60 years now, dan ada penderma2 time tu masih hidup lagi sekarang. Boleh bayang tak how blessed it is menjadi orang yang pahala berpanjangan tak putus2 all this while? Such a big investment! He cut down duit belanja separuh, 10 hari dapat 1 ringgit jadi dia derma 1 ringgit. Kalau kita gaji 2000 nak cut down 1000 rasa tercekik ooo. So that 1 ringgit was actually worth 50% of his daily income for 10 days (he was a student at that time with 20cents daily as pocket money).

So jom lah medical student ni buat kebaikan untuk orang lain. Bukan payah ikat perut pun. just study supaya pahala berpanjangan bila boleh sembuhkan penyakit orang nanti. amiiin.

Moga Allah terima amal kita semua. Amiin.

P/s jadikan kisah ini salah satu daripada tanda bahawa Allah tak pernah sia2kan amal perbuatan hamba-Nya. Buat baik buat buruk, semua ada tempat di sisi Tuhan. Allah tahu semua. So kepada penderma2 lain dan waris2nya, kalau kerajaan dunia tak highlight berita anda pernah menderma juga, sabarlah. Kat akhirat Allah bagi darjat juga utk semua yg Dia kehendaki.

Semoga pak cik Nordin di berkati hayatnya. Amiin.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …