Skip to main content

Full days

- bismillah -

Alhamdulillah. Hari ni pagi2 pergi Health Centre aka klinik kesihatan, wearing my 'best' among favourite baju kurung, the turqoise suit with light yellow polka dots. Why? Sebab hari ni ada presentation...hehehe.

Alhamdulillah. Sempat LINE chat dengan family, minta mereka doakan.
Alhamdulillah, they responded fast and send me warm wishes before the seminar started.

The morning was so positive! alhamdulillah.

I met a good pak cik teksi, able to pay the taxi fare with lapang hati, haha, sebab kadang dapat yang buatkan kita tak ikhlas nak bayar. Huhu. And i am so adrenaline-rush, high cortisol maybe, that i met a makcik cleaner sweeping the floor and greeted her with my best smile and salam!

Actually, semalam ada program dengan adik2 juniors. I am so eager to do something to the communities, give them my time and bebel, in short, i loveddd meeting new peoples!, that i wont turn down the offer to volunteer as a facilitator. Helping others is helping oneself you know. And motivating adik2 is actually motivating me :)

Basically we just sit there in small groups, talking, chatting, sharing advices... for about two hours. Omo. I talked for two hours! Luckily nobody dozed off. I let them talk 25% of the session ;) ok la tu tak cakap sorang.

Alhamdulillah. Amazingly, amazingly, i was so happy yesterday that i dont feel period pain like what i used to. Hehe.
Maybe it was related to many factors. I walked to the clinics from my house everyday (except today and some other day because i was late haha) for the past three weeks.

So maybe, those walking exercise and stable moods with social involvement help to decrease the monthly pain.

Later at night, i went to usrah after the program. Went home feeling full with pizza and shawarma, as for breakfast and dinner. My bad for not eating the whole day because i was so worried preparing what to share with the juniors. Huhu.

At 10pm I went to bed, with 3 checklist to do the next morning when i wake up:
[ ]print my portfolio to submit
[ ]study the slide to present on seminar
[ ]dont forget the pendrive!

Alhamdulillah. Managed to do them all the next morning (today), and present to the class with Allah's will.

Masa.
Kadang, bila masa sempit, barulah saya rasa hidup ini full. Sebab saya ada program dengan adik2 petang, maka paginya saya dah siapkan case report. (Kalau sebelum ni, pagi nak hantar tu boleh dok taip lagi). Ohh haha. Astaghfirullah.
Dan bila saya tahu jika saya penat kerana aktiviti yang baik, maka tidur saya cukup dan puas. Kalau saya buat aktiviti yg tak baik dan tak bermanfaat, tidur saya tak best dan bangun pagi takkan mampu buat to-do list.

Jika kepenatan kita berpunca dari sebab yang baik, maka in shaa Allah tidak membebankan tuan badan. Bangun pagi lepas 3 jam tidur sebab study/buat laporan/kerja, tak sama perasaannya dengan bangun pagi lps 3 jam tidur sebab tgk movie/game/novel.

Moga Allah memberkati kehidupan saya.
Moga dianugerahkan masa yang berkat.

Semuanya berlaku, atas redha Allah.
Thank you Allah, despite my weakness because of proscastinating, yet you know how well those time spent. You know how happy i am despite my tired body. I am happy with full-day activities more than a long day laying lazily on bed.

Hijrah umm qays. Tahun 1 dulu saya banyak ingatkan orang. Sekarang saya akan ingat balik kata2 tu kepada diri sendiri. Jangan buat sesuatu sebab manusia! Walaupun mereka itu motivasi kita, tapi jangan pernah lupa, bahawa Allah paling utama untuk menjadi sebab segala sesuatu yg kita buat.

Bertemu kerana Allah, berpisah kerana Allah, pasti tiada mudarat kerana bertemu, tiada mudarat kerana berpisah.

Bismillahi allazi la yadhurru ma3a ismihi syaii2...

:)

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …