Skip to main content

Psychopath husband who abuses his wife

- bismillah -

Personality disorder, antisocial or psychopath. The people who belong to this group can be very charming, at the first time they meet new people. These people, are who people would easily fell for, from their good character.

But the good vibes we see are just superficial. They dont turn to be bad, but instead they become evil when their prey has fell to the trap.

As what i can relate when i read articles about marriage abuse. The husband is on trial at the court, smiling and standing firm on his feet that the wife is the one who has problem, or created the problem, his actions of kicking and hurting her are just - what he called as - reactions. So in his point of view, if the wife was good in the first place, there will be no such acts.

This is exactly how antisocial personality think, believe, and act! They do violate rules, cheating, dont care about right of others, have no pity on others, lack of empathy, and no sense of REMORSE over things they did.

Huh. Sociopaths are living with us, giving services, smiling, as charming as ever...to people who knows nothing about their true face. He/she may be married, single, our colleagues, the boss, the exec, the doctor, the patient...they can be anybody.

"It is all depend on your luck!" said Dr Ali.

Pray.

May our already-written spouse are among those who are blessed with good characters AND good mental health, inside and out, the faith servants of Allah with no OCD, and the list goes on...

P/s
Psychiatry is making me crazy-kan orang haha.
Nak tahu cerita orang alim yang OCD?
Sumpah lebih kurang sama scary dengan sociopath yg bermuka2...
Next post after exam. In shaa Allah.

Comments

  1. Penah jugak terbayang klau dapat husband yang ada masalah pyschopath ni. nak tanya, orang yang ada masalah macam ni, bley sembuh kan? and mcm mna kita nak detect yg someone tu ada masalah pyscopath ni?

    x sabaq nak baca the next entry. moga Allah permudah sis untuk jawab exam. n moga dapat result yang cemerlang :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …