Saturday, March 12, 2016

Perubatan global vs perubatan setempat

- bismillah -

Saya percaya islam adalah optimum utk seluruh bangsa dan tempat dan budaya. So melayu ada perubatan akar kayu, cina ada akupuntur, arab ada minyak zaitun, mat saleh ada chemicals (?) haha. Pendek kata, perubatan ni hasil cuba jaya dan keyakinan si pengamal, selalunya tertumpu pada hasil/sumber semulajadi yg ada di kawasan setempat. Apa saja perubatan yg selamat, tak syirik ( masih percaya bahawa Allah yg berkuasa menyembuhkan), adalah perubatan yg diiktiraf islam. Kerana islam adalah rahmatan lil alamin, a blessing to the universe.
Medicine course yg saya tgh belajar skrang adalah salah satu bentuk perubatan yg didokumentasikan, ditambah baik, dikaji dan direkod, ditulis buku, disebar ke seluruh dunia. Cuba kalau perubatan melayu/setempat diadaptasi kaedah yg sama. :)

Contoh kayap
Melayu guna daun2 utk mandi, sapu, supaya sejuk. Pantang makanan bersifat panas. Virus yg menyebabkan kayap akan dilawan sendiri oleh sistem badan. Ubatan yg digunakan bersifat sejuk. Kerana kesan kayap dapat dikurangkan jika badan sejuk. Kurang inflammation, kurang development.

Masalahnya takdak daun pokok tropika di tanah gurun ni/tanah salji sana. Jadi adakah kayap hanya ada satu penyelesaian (ubat daun saja)? Di mana peranan islam utk selesaikan masalah ini?

Kemudian ada ciptaan bernama acyclovir. Bunuh virus penyebab kepada kayap dengan cepat. Sifatnya panas. Sekali makan tinggi dosnya. Sebab akan terkumpul di buah pinggang, jika badan tak cukup air maka buah pinggang akan rosak. Itulah yg dikatakan ubatan moden bersifat panas.

Natijahnya, kayap pun lega. Cepat atau lambat, kesan sampingan ada atau tiada.

Islam mengiktiraf segala bentuk perubatan yang tak membatalkan iman dan aqidah, yg selamat dan tidak memudaratkan.
Itulah konsep rahmat kepada seluruh alam.
Islam tak belong hanya pada satu tempat, bukan hanya pada satu bangsa, bukan hanya pada satu budaya.

No comments:

Post a Comment

Takpalah, jaga berkat

Dr tanya kenapa xda ldh, xda amylase... I can just make up the values... High value and get the diagnosis straight away. But i wont lie, ...