Skip to main content

Perubatan global vs perubatan setempat

- bismillah -

Saya percaya islam adalah optimum utk seluruh bangsa dan tempat dan budaya. So melayu ada perubatan akar kayu, cina ada akupuntur, arab ada minyak zaitun, mat saleh ada chemicals (?) haha. Pendek kata, perubatan ni hasil cuba jaya dan keyakinan si pengamal, selalunya tertumpu pada hasil/sumber semulajadi yg ada di kawasan setempat. Apa saja perubatan yg selamat, tak syirik ( masih percaya bahawa Allah yg berkuasa menyembuhkan), adalah perubatan yg diiktiraf islam. Kerana islam adalah rahmatan lil alamin, a blessing to the universe.
Medicine course yg saya tgh belajar skrang adalah salah satu bentuk perubatan yg didokumentasikan, ditambah baik, dikaji dan direkod, ditulis buku, disebar ke seluruh dunia. Cuba kalau perubatan melayu/setempat diadaptasi kaedah yg sama. :)

Contoh kayap
Melayu guna daun2 utk mandi, sapu, supaya sejuk. Pantang makanan bersifat panas. Virus yg menyebabkan kayap akan dilawan sendiri oleh sistem badan. Ubatan yg digunakan bersifat sejuk. Kerana kesan kayap dapat dikurangkan jika badan sejuk. Kurang inflammation, kurang development.

Masalahnya takdak daun pokok tropika di tanah gurun ni/tanah salji sana. Jadi adakah kayap hanya ada satu penyelesaian (ubat daun saja)? Di mana peranan islam utk selesaikan masalah ini?

Kemudian ada ciptaan bernama acyclovir. Bunuh virus penyebab kepada kayap dengan cepat. Sifatnya panas. Sekali makan tinggi dosnya. Sebab akan terkumpul di buah pinggang, jika badan tak cukup air maka buah pinggang akan rosak. Itulah yg dikatakan ubatan moden bersifat panas.

Natijahnya, kayap pun lega. Cepat atau lambat, kesan sampingan ada atau tiada.

Islam mengiktiraf segala bentuk perubatan yang tak membatalkan iman dan aqidah, yg selamat dan tidak memudaratkan.
Itulah konsep rahmat kepada seluruh alam.
Islam tak belong hanya pada satu tempat, bukan hanya pada satu bangsa, bukan hanya pada satu budaya.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …