Skip to main content

Getting married: Tempoh bertunang > New perspective (2)

- bismillah -

sambungan kepada previous post pasal tajuk sama (here)

Semalam dalam diskusi ilmiah (baca: usrah), kawan2 dentists cerita pasal kesihatan gigi dan kehamilan.

Situasi yang selalu terjadi, ibu-ibu akan hilang gigi (longgar, lalu gugur) bila dah mengandung ramai anak.
Ada juga yang anak pertama pun hadapi masalah gigi.

dan banyak la yang mereka cerita apa yang terjadi SEMASA hamil.

Cuma saya nak sentuh bab SEBELUM hamil.

Kawan2 dentist saya pesan, 3 bulan sebelum kahwin/hamil, silalah pergi buat dental check up.

Dalam post yang lepas, saya recommend kalian - bakal berkahwin/bakal ibu bapa - untuk pergi check darah, apa status hemoglobin, cukup ke Iron dalam badan, B12, folic acid, dan semua2 Full Blood Count. Sebab untuk nak top up kekurangan zat dalam badan, ambil masa lebih kurang 3 bulan. dan banyak lagi sebab kenapa 3 bulan at least kena start dah ambil supplement.

Jika ada dan tiada simptom pun. Jangan tunggu anemic pucat lesi baru nak pergi cek darah. Lagipun iron supplement sungguh lah men-senak-kan perut dan angin2 huhu.

So, kembali kepada cerita bab gigi.

Jika gigi elok dari awal, nanti semasa hamil dah tak perlu sakit2 gigi huhu.
Gusi bengkak, gigi sakit, tu masalah common waktu mengandung.
Tak ada masalah pun untuk jumpa dentist waktu mengandung, jika ada rawatan yang bahaya - xray etc, your doctor akan buat keputusan. but first, we have to see him/her first.

bacaan tambahan untuk kesihatan gigi sebelum, semasa dan selepas hamil/mengandung:
(http://www.webmd.com/oral-health/dental-care-pregnancy)

as for doctors, we concern about after pregnancy too. ketika menyusu, calcium dan vit D ibu juga disedekahkan kepada anak. so, mak mestilah cukup zat, tak nak osteoporosis cepat di usia tua lepas menopause nanti. supplement waktu menyusu adakalanya lebih tinggi berbanding semasa mengandung.

so jangan diet tak sihat semasa bujang. eat, plan your meals for yourself first sebab nanti nak kena plan meal untuk keluarga :) 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …