Saturday, March 19, 2016

Getting married: Tempoh bertunang > New perspective (2)

- bismillah -

sambungan kepada previous post pasal tajuk sama (here)

Semalam dalam diskusi ilmiah (baca: usrah), kawan2 dentists cerita pasal kesihatan gigi dan kehamilan.

Situasi yang selalu terjadi, ibu-ibu akan hilang gigi (longgar, lalu gugur) bila dah mengandung ramai anak.
Ada juga yang anak pertama pun hadapi masalah gigi.

dan banyak la yang mereka cerita apa yang terjadi SEMASA hamil.

Cuma saya nak sentuh bab SEBELUM hamil.

Kawan2 dentist saya pesan, 3 bulan sebelum kahwin/hamil, silalah pergi buat dental check up.

Dalam post yang lepas, saya recommend kalian - bakal berkahwin/bakal ibu bapa - untuk pergi check darah, apa status hemoglobin, cukup ke Iron dalam badan, B12, folic acid, dan semua2 Full Blood Count. Sebab untuk nak top up kekurangan zat dalam badan, ambil masa lebih kurang 3 bulan. dan banyak lagi sebab kenapa 3 bulan at least kena start dah ambil supplement.

Jika ada dan tiada simptom pun. Jangan tunggu anemic pucat lesi baru nak pergi cek darah. Lagipun iron supplement sungguh lah men-senak-kan perut dan angin2 huhu.

So, kembali kepada cerita bab gigi.

Jika gigi elok dari awal, nanti semasa hamil dah tak perlu sakit2 gigi huhu.
Gusi bengkak, gigi sakit, tu masalah common waktu mengandung.
Tak ada masalah pun untuk jumpa dentist waktu mengandung, jika ada rawatan yang bahaya - xray etc, your doctor akan buat keputusan. but first, we have to see him/her first.

bacaan tambahan untuk kesihatan gigi sebelum, semasa dan selepas hamil/mengandung:
(http://www.webmd.com/oral-health/dental-care-pregnancy)

as for doctors, we concern about after pregnancy too. ketika menyusu, calcium dan vit D ibu juga disedekahkan kepada anak. so, mak mestilah cukup zat, tak nak osteoporosis cepat di usia tua lepas menopause nanti. supplement waktu menyusu adakalanya lebih tinggi berbanding semasa mengandung.

so jangan diet tak sihat semasa bujang. eat, plan your meals for yourself first sebab nanti nak kena plan meal untuk keluarga :) 

No comments:

Post a Comment

Catatan ramadan 1438H #4

- bismillah - So, right there in front of the kaabah i was standing as a poor girl. No phone, no money, nothing. I only had a bottle of zam...