Skip to main content

Apabila tak dapat apa yang hendak

- bismillah -

Alhamdulillah.

Hidup ni tak boleh putus asa untuk percaya yang segalanya elok terletak di tempatnya.

Things could have been worse than what had happened.

وما تشآءون إلّا أن يشآء الله

Each time i told ayah about my disappointment when i couldnt get what i want, ayah will always remind me of this verse from surah al-Insan.

We will only obtain what Allah wants us to have.

So chill. No matter i feel badly want to be brilliant in medicine, i know i cant have than what Allah has destined for me. So that is why we need doa, prayers and supplications, that may Allah grants us all the good things from what we want to achieve.

And so about jodoh. I told ayah, ayah kata ayat yang sama. No matter how i do i feel, what do i do, my intentions, my knowledge about that matter, things are all up to Allah for them to happen.

I just have to do my part. And even the energy and taufiq to play my part are from Allah.

Solely we all belong to Him.

So when an adik junior said she hasnt yet found her jodoh that a guy didnt choose her, i told her that thing could have been worse if that person chose her and they become syarie-illegal couple. When that person and you are not destined for each other, to not be a couple at all is better than to be in love for a short moment and involve in dosa.

So chill if the one with good characters/pious chose another person than us. To not have any relationship with him/her is much way better than to be involved in haram relationship.

So see thst how much Allah has protected you when He didnt allow an event/relationship to take place?

Alhamdulillah. There is some time left to pray, to always pray, before we finally return to Him, where that Day when we will realise that it doesnt matter anymore if we get that particular worldly dream or not.

Because all that matter is that we want to meet Him in a peaceful state, qalbun salim..

Aminn.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …