Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2016

Kharbatu - miserable

- bismillah -Sometimes, things didnt go as well as what we expected. And we often quickly took some steps to 'fix' the situations...but still, things still went wrong. And we asked ourselves, what was happening? Where did it goes wrong? What went wrong actually?Until we realise, there is nothing left to be fixed. It is just that, the faith, the belief in Allah that everything happened for good, and always in its place, that has to be firm and polished.Redha.
Senyum.
Kunci-kunci syukur.

Grown up

- bismillah -Alhamdulillah. Bukan senang nak bina personaliti diri yang baik dan teratur. Semuanya berbalik pada minda dan juga pengaruh sekeliling.Bila berpeluang bergaul dengan orang2 yang ada visi misi prinsip hidup, heh baru sedar yang saya ni masih berjalan lenggang kangkung.Kawan2 dah ada perancangan nak guna savings untuk apa.
(Haha bukan saya xda saving, but I do have savings tapi tak ada plan apa2 pun)
Kawan2 nak plan umur2 sekian ada anak berapa
Dah start beli aset
Dah plan macam2.............Of which, i think i am their junior that dont belong to their age group.Saya masih huhuhuhuhu.  Abdullah Ibnu Mas’ud Radliyallaahu ‘anhu berkata: Rasulullah Shallallaahu ‘alaihi wa Sallam bersabda pada kami: “Wahai generasi muda, barangsiapa di antara kamu telah mampu berkeluarga hendaknya ia kahwin, kerana ia dapat menundukkan pandangan dan memelihara kemaluan. Barangsiapa belum mampu hendaknya berpuasa, sebab ia dapat mengendalikanmu.”
Muttafaqun Alaihi.Doakan saya berjaya didik diri.

Exam neuro

- bismillah -Suatu masa dulu, segala event saya berjaya kaitkan dengan campur tangan Tuhan. Kenapa sekarang rasa makin renggang? Lupa untuk relatekan kasih sayang Tuhan dalam setiap apa yang berlaku.Dulu saya suka sibuk. Saya suka banyak kerja. Saya suka hidup tak ada rehat.Sekarang physiology badan pun seakan berubah. Bila banyak kerja, akan mudah jatuh sakit. Atau hati saya yang tak kuat sebenarnya?Boleh dikatakan segalanya mcm fragile dan tunggu masa untuk meletup.Saya belum suka belajar psikiatri, sebab saya tak nak rasa saya ada apa2 simptom. Alhamdulillah. Allah tolong banyak dah for my exam. Without His help and love, i am nothing. Allah temankan saya the whole journey. Alone, but not lonely. He placed me dekat tempat terbaik. Everything is just alright.Siapa yang beriman, buat amal soleh, maka Allah akan hidupkan dia dengan hayatan thaiyabatan, kehidupan yang baik. Moga Allah izinkan saya dengan kehidupan dan kematian yang terbaik.Alhamdulillah tamat neuro. Semoga Allah izin j…

Psychiatry

- bismillah -"Awak ada dengar tak... suara apa2 panggil awak?"
"Ada, dia kata pada saya...awak gila, (tapi) awak akan masuk syurga, (tapi) syurga tu tak pernah ada orang nampak."Aku terkedu. Dia yang banyak cakap sejak tadi pun diam, lama. Bipolar disorder penyakitnya.Soalan2 sebelum ni semuanya aku rasakan pesakit ini merapu jawapannya. Tapi, ada perasaan aneh bila aku dengar jawapan dari mulutnya itu tadi.Kalau apa yang dicakapkan oleh pesakit tu benar, bagaimana?Kasih dan rahmat Tuhan luas, tak pernah ada yang teraniaya. Pesakit tu tak minta untuk menjadi pesakit di hospital jiwa. Takdir dia begitu, pasti melimpah juga kurniaan Allah kepadanya, walaupun nampak dia seakan kekurangan 'nikmat' hidup.Pesakit mental, adalah bukan insan mukallaf (tak tanggung dosa). Siapa kita nak judge bahawa mereka itu bukan siapa2...bahawa kita lebih baik dari mereka? Hanya apabila kita bersyukur dan memanfaatkan nikmat akal dan kesihatan, maka situasi itu barulah lebih bai…

Demam

It was a hard, sad, tiring day. It almost made my principle shaken, my motivation went down.Because i was having fever, but i have no paracetamol. My friend had it, but she made a remark in the morning that i should get it from the pharmachy myself.So, in the end of the day, it was me all alone.
Sick, but alive. Gone to markaz sihhi. And whoever asked panadol from me afterwards, i swear i will make effort to ease their fever by giving them until the last tablet!Banyak sabar kuat semangat jangan sedih, this is what my parent told me.Oh Allah, forgive me.

Hari ini dalam sejarah farhana

- bismillah -Huu. Bas besar universiti datang ambik saya tengah2 roundabout.Each time saya rasa tak semangat pagi2 nak pergi ward/clinic/hospital, mesti ada gimik yang berlaku, menyebabkan adrenaline rush >> terus jadi semangat.Hari tu klinik ent kena kejar dengan org x betul.Hari ni nak pergi hospital psikiatri di amman. Sumpah rasa tak best dan tak semangat.Tengah jalan nak naik bas universiti, eh eh bas jalan! Ah sudah... Lintas jalas, lps tu tengok ja bas tu huhu. Rasa nak lambai lompat2. But i didnt.Eh, dia pusing roundabout, and coming towards me! Hehehehehe.Lps tu bas berhenti tengah simpang roundabout, buka pintu dan cik puteri ni naik.Mintak maaf la kepada yang marah.Saya tengah ambik iron supplement, so perut saya tak pernah sihat. Tak sedar terlama dalam toilet. Isk isk.Above all, moga Allah tak marah dengan saya. Tahun 5
Sekolah perubatan.

Getting married: Tempoh bertunang > New perspective (2)

- bismillah -

sambungan kepada previous post pasal tajuk sama (here)

Semalam dalam diskusi ilmiah (baca: usrah), kawan2 dentists cerita pasal kesihatan gigi dan kehamilan.

Situasi yang selalu terjadi, ibu-ibu akan hilang gigi (longgar, lalu gugur) bila dah mengandung ramai anak.
Ada juga yang anak pertama pun hadapi masalah gigi.

dan banyak la yang mereka cerita apa yang terjadi SEMASA hamil.

Cuma saya nak sentuh bab SEBELUM hamil.

Kawan2 dentist saya pesan, 3 bulan sebelum kahwin/hamil, silalah pergi buat dental check up.

Dalam post yang lepas, saya recommend kalian - bakal berkahwin/bakal ibu bapa - untuk pergi check darah, apa status hemoglobin, cukup ke Iron dalam badan, B12, folic acid, dan semua2 Full Blood Count. Sebab untuk nak top up kekurangan zat dalam badan, ambil masa lebih kurang 3 bulan. dan banyak lagi sebab kenapa 3 bulan at least kena start dah ambil supplement.

Jika ada dan tiada simptom pun. Jangan tunggu anemic pucat lesi baru nak pergi cek darah. Lagipun iron suppl…

Bonding and attachment

- bismillah -Sejarah / mechanism bantal busukBabies need milk, and opioids are nature's reward to them for obtaining it, especially during the initial attempts. The first few episodes of sucking organize nerve pathways in the newborn's brain, conditioning her to continue this activity. This is the reason that breastfed babies sometimes have trouble if they are given bottles in the newborn nursery-early exposure to bottles creates a confusing association of pleasure with both bottle nipples and the mother's breast.In fact, any incidental sensations experienced during rocking, touching, and eating that aren't noxious can become part of a child's attachment and will provide comfort. It could be the warmth of mother's body, father's furry chest, grandma's gentle lullaby, a blanket, or the wood-slatted side of a crib.What the World Needs NowInfants universally cry when laid down alone. If we allow ourselves to listen, our neurons and hormones encourage us in…

Simple act of iman

- bismillah -Doktor palingkan muka ke kiri, aku hairan kenapa? Rupa2nya menanti pesakit di depannya membuka selendang yang menutup kepala. Selepas beberapa ketika, apabila pesakit sudah bersedia, barulah doktor memeriksa telinga pesakit itu dengan otoscope.Klinik ENT KAUH.
#doktorsikah
#doktormuslim
SIKAH
Simple acts of Iman, Kindness, Attitude, and Humbleness

Perubatan global vs perubatan setempat

- bismillah -Saya percaya islam adalah optimum utk seluruh bangsa dan tempat dan budaya. So melayu ada perubatan akar kayu, cina ada akupuntur, arab ada minyak zaitun, mat saleh ada chemicals (?) haha. Pendek kata, perubatan ni hasil cuba jaya dan keyakinan si pengamal, selalunya tertumpu pada hasil/sumber semulajadi yg ada di kawasan setempat. Apa saja perubatan yg selamat, tak syirik ( masih percaya bahawa Allah yg berkuasa menyembuhkan), adalah perubatan yg diiktiraf islam. Kerana islam adalah rahmatan lil alamin, a blessing to the universe.
Medicine course yg saya tgh belajar skrang adalah salah satu bentuk perubatan yg didokumentasikan, ditambah baik, dikaji dan direkod, ditulis buku, disebar ke seluruh dunia. Cuba kalau perubatan melayu/setempat diadaptasi kaedah yg sama. :) Contoh kayap
Melayu guna daun2 utk mandi, sapu, supaya sejuk. Pantang makanan bersifat panas. Virus yg menyebabkan kayap akan dilawan sendiri oleh sistem badan. Ubatan yg digunakan bersifat sejuk. Kerana ke…

Apabila tak dapat apa yang hendak

- bismillah -Alhamdulillah.Hidup ni tak boleh putus asa untuk percaya yang segalanya elok terletak di tempatnya.Things could have been worse than what had happened.وما تشآءون إلّا أن يشآء اللهEach time i told ayah about my disappointment when i couldnt get what i want, ayah will always remind me of this verse from surah al-Insan.We will only obtain what Allah wants us to have. So chill. No matter i feel badly want to be brilliant in medicine, i know i cant have than what Allah has destined for me. So that is why we need doa, prayers and supplications, that may Allah grants us all the good things from what we want to achieve.And so about jodoh. I told ayah, ayah kata ayat yang sama. No matter how i do i feel, what do i do, my intentions, my knowledge about that matter, things are all up to Allah for them to happen.I just have to do my part. And even the energy and taufiq to play my part are from Allah.Solely we all belong to Him.So when an adik junior said she hasnt yet found her jodoh…

Epic ENT

- bismillah -Tahun 5 pengajian bakal tamat 2 bulan lebih lagi. In shaa Allah. Tapi. I am suffering from a serious lack of motivation to study.Pagi tadi pergi klinik, macam biasa, tak ada perasaan. Ikut flow ja, bas berhenti, naik dan duduk. Bad sampai depan klinik. Turun bas. Jalan ke pagar klinik.Tiba2, Ada orang jalan dekat dari belakang.Saya fikir, dia memang nak rush, mungkin pelajar juga. So malas nak biar dia jalan depan sbb me myself pun nak cepat.Jalan sesak dan sempit sebab kena berselisih dengan kereta. So langkah macam terbehenti. Sedar2 that guy dah berdiri di sebelah, sama2 berhenti. Dah lepas kereta lalu, teruskan langkah. Dia pun sama. Sampai di berada di sebelah, seiring. Bukan sifat sayalah nak jalan sama2 sebelah2 dengan lelaki. So slowkan langkah, biar dia jalan dulu.Eh, dia pun slow tiba2. I stopped. He stopped! Tengok muka dia, muka pelik. I ran and jerit "ah, pervert!!!" Lari ke arah kereta yang simpang siur sebab jalan sempit. Dia masih pandang dan ber…

Kos yang kita minat

- bismillah -Sesungguhnya, jeles dengan orang yang ada bakat dalam seni. Tapi lebih jeles dengan cara berfikir begini:
"Saya belajar syariah dulu sebelum buat benda lain."Dan sekarang kawan saya tu enrol di sekolah kulinari - masak2 - selepas bergelar graduan syariah. Cool.Seronokkan belajar sebab nak ilmu tu part of diri kita? Bukan semata2 nak sijil dan apply kerja.In shaa Allah. Cita2 saya ialah supaya my children boleh sambung belajar dalam bidang yang dia minat untuk hidup dia, bukan untuk memenuhi skrip kehidupan orang lain. Maybe akan 'paksa' dia ambik certain degree dulu baru benarkan involve dlm bidang yang diminati. Dalam kata lain, ada 'jaminan' utk survival hidup - ada kerja/skill/ada income - tapi masih ada ruang utk nikmati and define hidup. Dan mcm kes kawan saya, degree in syariah tu dekat dunia laku, dekat akhirat pun in shaa Allah laku. Cuma, cabaran anak muda masa depan ialah, distractions / tarikan luar hingga timbul malas untuk belajar.

MLM pahala

- bismillah -مَنْ دَعَا إِلَى هُدًى، كَانَ لَهُ مِنَ اْلأَجْرِ مِثْلُ أُجُوْرِ مَنْ تَبِعَهُ، لاَ يَنْقُصُ ذلِكَ مِنْ أُجُوْرِهِمْ شَيْئًا. وَمَنْ دَعَا إِلَى ضَلاَلَةٍ، كَانَ عَلَيْهِ مِنَ اْلإِثْمِ مِثْلُ آثَامِ مَنْ تَبِعَهُ، لاَ يَنْقُصُ ذلِكَ مِنْ آثَامِهِمْ شَيْئًا."Barangsiapa yang mengajak kepada suatu petunjuk, maka dia memperoleh pahala seperti pahala orang yang mengikutinya, tanpa mengurangi sedikit pun dari pahala-pahala mereka. Dan barangsiapa yang mengajak kepada kesesatan maka dia memperoleh dosa semisal dosa orang yang mengikutinya tanpa mengurangi sedikit pun dari dosa-dosa mereka."Hadis riwayat Muslim

Wanita yang dirindukan syurga

Beruntunglah si teruna atau si dara yang menjaga waktu bujangnya dalam ketaatan kepada Allah. Di kala teman-teman seusianya, sibuk berhibur, sibuk berpacaran, si teruna ini menggunakan waktu mudanya untuk menuntut ilmu dan berkhidmat kepada masyarakat. Di samping menjaga dirinya sedaya upaya daripada melakukan maksiat, berpacaran dan bergaul bebas. Walaupun sukar, dia tetap bertahan, kerana dia sedar besar ganjarannya bagi pemuda yang mewaqafkan usia mudanya dlm ketaatan kepada Allah swt.Sumber: Aku Bukan Superman fb pageSementara tajuk entri ialah tajuk buku yang saya nak cari.