Skip to main content

Spending time with kids again

- bismillah -

Sunday's memory.

Sunday is the first working day here in Jordan. Ahad - arabic word for Sunday - is indeed signifies that it is counted as one - first count.

I went to Basmah Clinics this morning for dermatology round. The doctor is young, amiable except that he didnt interact much with those who dont answer his questions. Besides, it is not his fault that we - non arabians - takes time to answer the questions because we have certain seconds of delay for interpretation and searching for answer...
Did i mention that at such a young age he has become a specialist? I smiled forcefully to myself, get up on my feet and approach him to see what exactly was he showing to the rest of groupmates... Muka harus tak malu walaupun hati makin kecik.

Then at 12 i went to my university to attend a lecture at 12.30pm by the university bus. We reached there at almost 12.30 or so, walked from thd basement to the ground floor, missed the last lift which closed in front of my friend's face - and waited for another 5 lifts to descend to the G floor, and upon reaching the lecture room, it has already started. It is okay, i took the most front seat facing the doctor. Oh yeah when life gives you lemons make lemonade...

The lecture finished at 2pm, i went to Mr Nuemi - a clinical students coordinator - asking for letter of recommendation from the Dean for my elective posting. After a series of (hardwork) efforts to make him understand me - of my broken arabic and english languages, meeting the very busy Dean - he was talking over the phones - yes, two phones - for the signature and his endorsement, i finally have the letter ready. Took bus home and reached home few minutes past 3pm.

I have my quran class at 5pm, of which i have about 2 hours gap so i decided to rest and lay lazily on my bed. Had a nap for 10 minutes and woke up getting ready to go to the class. I have no idea how can i feel energized and tak terlajak tidur. Alhamdulillah.

The quran class ended at 7pm. But i didnt go home yet. I went to a friend's house for simple light dinner - makan2. It was meant for another occasion, but yes sincerely saying since i went there a bit late because i need to attend my quran class, so my presence there is merely to eat.

There were some friends with their kids.

The dinner, which i supposed to have, contains certain element that will cause me food allergy. Thus i decided not to have any meal because it will flare rashes on my skin.

So, i took care of the kids while their moms eating. I drew some simple objects for Umar 6y/o and Ulya 4y/o. Asiah 2y/o toddler came once in a while and sat on my lap. I have the boy on my right, listening to a daily prayers from a tab he was holding, while my eyes watching the cheeky girl drawing. Whenever there were at times i paid extra attention to any of them, the other will scream loud for attention! Hahaha.
Ya...acik ada 2 telinga, 2 mata...acik tengok, acik dengar..........

And tiba2 the little toddler came and sat on my lap.

Ma shaa Allah! What a blessed feeling to hold them all three together in my big hug.

Alhamdulillah.

A blessed ending of a long Sunday.

- dulu, sebab saya nak jadi pediatrician ialah saya nak main dengan anak orang - if, in case saya tak ada anak sendiri. Haha. Apalah fikir macam tu kan...lololol.

But then, the visualised idea has come true today. It is earlier than i thought.

:)

Pray may Allah grant me, my friends and families, the spouses and offsprings as joys of the eyes and as the leaders among the righteous. Amiin.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …