Skip to main content

Bday story

- bismillah -

I
Cake dan birthday.

Mak dengan ayah never failed to celebrate our birthday. On my birthday, akan pakai gaun lawa2 dan potong kek. Minum air oren. Ambik gambar. Waktu petang, time mak ayah balik kerja. Pernah pergi potong kek di rumah tok (birthday abang). Birthday kakak tak ingat sebab kakak selalu akan celebrate dengan kawan2 sekolah.

One day, kereta rosak. Hari hujan. Saya bangun tidur waktu hampir senja, dengar motor di luar rumah. I peeked through the bedroom's window. Mak kelek kotak kek, bonceng motor dengan ayah. And it was raining. I saw it and i remember it.

The cake has a yellow tweety icing on top of it. For my birthday.

Oh Allah, please bless my parents with Jannah. Amiin.

II
Plkn dan birthday.

I celebrated my 18th birthday at the national service program - plkn. I still remember, it was Friday, and for the first time i 'play' with the m16, a real gun. The greatest birthday surprise ever. Alhamdulillah. I fasted on that day, by maghrib pakai baju kurung songket because it was my special day walaupun nobody knew. Buka puasa. Then ada talk kot, bila dah bersurai perhimpunan malam tu, well almost bersurai, penghuluwati kumpulkan semua pelajar perempuan saja. And they wished me a very happy birthday. :)

III
23rd dan birthday

Birthday saya hari ni. Khamis. Alhamdulillah. Puasa ganti. Truthfully, no celebration. Saya celebrate dengan puasa. Lagipun hari ni exam. Everybody tak ada masa. Lagu tu la kot suami isteri bergaduh sebab tak sambut birthday...because it hurts to take birthday as just another ordinary day.

Tapi Allah still bagi saya cake :')
Seorang tetamu datang rumah, dan dia bawa buah tangan, a small packet of donut-size cake. Alhamdulillah.

And cake will always remind me of my parents love and effort for their children.
May Allah bless them. Amiin.

And friends who wished me depan2, privately, directly, they really made my day. Paling awal are my more-than-7-years friends, sis7ers! May Allah bless them too.

IV
Umur 23 dan pertama kali rasa alone lonely begini.

Mungkin saya lupa, berapa juta manusia di dunia ini yang tak pernah lalui kehidupan 'normal' manusia lain? Bukan setakat birthday, hari biasa pun mungkin mereka tidak dihiraukan. Tiada makan. Apatah lagi kek.

Alhamdulillah. Baru saya sedar, bersyukur lah hidup ini masih 'sempurna'. Sempurna dengan cara ini. Mungkin orang lain dipilih untuk berasa 'lonely waktu birthday' dengan keluarga sendiri.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Saya berdoa moga Allah ikat saya dengan ikatan keluarga dan rakan2 yang penyayang...yang sayang saya dan sanggup make effort for their love. Anything for their family, anything for the love. Tak berkira.

Sebab lama sangat tak celebrate birthday di rumah, mak ayah pernah beli kek untuk sambut birthday bulan islam time saya balik cuti. Allah. How i missed them and my family very much right now!

Hehe tak leh kawen lagi kan kalau mentaliti macam ni? Nak menerima ja...

Erti hidup pada memberi.
Jangan pernah meminta, terutama daripada makhluk.

Tiba-tiba syahdu. What can i give to my parents? How do i make effort to show them my love for them?

T_T

I wish i know how to love and to express my love.

Ikatan keluarga, ialah anugerah terindah pinjaman buat semua manusia. Moga bersambung ke syurga. Amiin.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …