Tuesday, February 16, 2016

A man, his wife and a doctor

- bismillah -

Kesian tengok wife yang takut2 dengan suami.
Mungkin saya tak berada dalam situasi tu jadi saya tak faham.
Tapi sungguh, rasa simpati.

She can have her opinions on making certain decision, apatah lagi about her own self.

Si isteri patut diberi ruang dan peluang, to present herself in public, tak semestinya crowds of people, but at least give the wife chances to make people realise she exists!

As a doctor, kita kena bincang dengan orang yang kita rawat. Bukan wakil2, walaupun ahli keluarga patut tahu. Bahkan kalau patient tak nak orang lain tahu pun, itu hak dia! Grrrrr.

Serius lah. Tanda sayang, kita bawa dapatkan rawatan. Tapi bukan sekadar ubat!

Doctor kena check, assess severity, cerita pasal macam mana sakit tu jadi, cerita rawatan, ubat tu kesan dia apa etc etc

Paling penting doktor kena cakap dengan patient laaaaaaaa bukan orang lain yang nak jadi barisan depan. Cakap dengan bini pun tak boleh T-T dah kenapa

Male-chauvinist in seeking health treatment and in health procedures.....

No comments:

Post a Comment

Bila kita akan kembali

Hanya pada Allah tempat kita bergantung. Jika ditakdirkan kita hilang segalanya dalam dunia ini, atau kita yang menghilang, maka harta duni...