Thursday, February 25, 2016

Getting married: Tempoh bertunang > New perspective

- bismillah -

Post ni bukan pasal saya nak buat pengumuman atau apa2.

Sekarang dalam rotation saraf (neurology). Ada satu tajuk, penyakit2 saraf sejak lahir (congenital neuro defects).

Dalam rotation2 yang lalu, sakit puan (O&G), kanak2 (paediatrics), juga ditekankan penyakit2 saraf yang terjadi sejak lahir.

Otak dan saraf tunjang kita, tercipta sejak awal kehamilan. Berbeza dengan perpisahan jari jemari dan fungsi paru2, di akhir2 kehamilan barulah terjadi.

Neural tube ialah laluan saraf yang utama menempatkan saraf otak dan saraf tunjang. Terbuka pada awalnya, lalu dibalut lapisan-lapisan tisu dan kulit, pendek kata ialah tercipta dengan cara tertutup dari tengah. Analogi sebuah zip, dari tengah menghala ke dua penghujung atas dan bawah. (Neural tube closure)

Paling tengah, ketika usia janin ialah 25 hari. Kemudian barulah bahagian bawah tertutup. Jika berlaku apa2 kekurangan dalam tempoh ini, maka akan berlaku 'kecacatan' pada bayi. Contoh, jika bahagian atas - otak kecik/ kepala kecik, bahagian bawah - spina bifida, meningocele/ myelomeningocele (saraf tunjang tidak berada di tempatnya dekat tulang belakang dan dapat dilihat di bahagian pinggang bayi)

Tempoh masa 25-28 hari, selepas itu sudah tiada apa2 dapat dilakukan kerana tempoh menutup neural tube telah tamat. Jika seseorang ibu kekurangan Folic Acid, maka proses penutupan laluan saraf ini akan terjejas - tak tertutup dengan sempurna. Ada kes, tiada apa2 ketumbuhan/ perkara yang jelas di belakang badan bayi sewaktu lahir, tapi apabila dewasa akan menunjukkan simptom saraf apabila sarafnya 'cekang' (tethered cord syndrome) (spina bifida oculta).

Lazimnya, seorang ibu yang pertama kali mengandung (dan tidak tahu status dirinya apa yang kurang) hanya akan pergi berjumpa doktor selepas sebulan tidak datang haid dan mengesyaki mengandung. Lebih serius ialah ibu2 yang tidak mempunyai haid teratur setiap bulan dan lewat mengetahui dirinya mengandung. Kerana, apabila berjumpa doktor selepas sebulan, vitamin dan supplement yang diberi sudah tidak dapat membantu mereversekan kejadian kecacatan yang telah terjadi. (Tapi dapat membantu perkembangan seterusnya).
Sementara ibu2 yang sudah mempunyai anak2, sudah boleh agak bila mereka mengandung dan tahu status kesihatan diri, jadi mereka mungkin akan berjumpa doktor selepas 3 bulan.

Doktor menerangkan, kejadian kecacatan saraf ini dapat dielakkan dengan cara ibu diberi kesedaran untuk menjaga kesihatan dirinya. Pastikan tahap Hb berada 10 ke atas, B12 dan FA juga perlu diperiksa. Dalam kajian epidemiology, insiden kecacatan saraf ini dikaitkan dengan tahap sosioekonomi yang rendah, iaitu berkait dengan zat makanan dan diet ibu, serta tahap celik ilmu dan kesedaran. Doktor menceritakan bahawa ibu bapa yang berpendidikan dan berkemampuan akan tahu untuk berjumpa doktor sebelum mengandung lagi, untuk membincangkan dan mendapatkan konsultasi pra-kehamilan.

Saya tak pasti bagaimana dan di mana untuk berjumpa dengan doktor untuk konsultasi pra-hamil, tapi saya percaya, klinik2 desa, klinik2 kesihatan awam, apatah lagi klinik doktor pakar sakit puan dan keluarga, pasti ada ruang untuk kita pergi berjumpa dan meminta konsultasi. Ambil darah dan cek kesihatan secara menyeluruh. Dalam masa 3 bulan terapi zat2 yang kurang, anda sudah ready untuk mengandungkan zuriat yang in shaa Allah dapat dielakkan komplikasi.

-Hb atas 10
-Fa dan B12 normal
-Jantung okay (congenital heart defect paling banyak dikesan waktu hamil huhu sebab jantung kena kerja lebih barulah tahu dia ada lubang etc)
-Tekanan darah terkawal
-Gula dalam darah terkawal
-Thyroid
-Dan lain2 yg berkaitan (tak ada penyakit warisan, penyakit berjangkit)

Buang stigma hanya orang mandul perlukan peperiksaan sebelum mengandung!

So. Waktu bertunang, sudah perlu fikir untuk tahu status kesihatan diri. Selain prepare fizikal hari nikah, fizikal kesihatan diri juga perlu dipersediakan. Apatah lagi persiapan ilmu dan mental. Pengalaman akan menyusul.

*Jika anemia, waktu bersalin akan rasa kesannya jika berlaku bleeding...nauzubillah.

Ini sekadar usaha2 mengurangkan penyakit yang boleh dielakkan. Tahu dan baiki status kesihatan ibu dari awal sebelum hamil. Banyak komplikasi boleh terjadi pada bayi jika ibu tidak menjaga kesihatan. Jika ibu terlebih gula (diabetes yang tidak dikawal), maka bayi juga akan merasa kesannya. Bayi akan bersaiz besar (boleh cedera ibu dan bayi ketika bersalin), mintak simpang terencat akal. Dan banyak lagi kesan lain.

Penafian: tulisan ini tidak boleh dijadikan hujah rasmi untuk rujukan dan sandaran. kerana ini hanya kumpulan ilmu yang saya dapat dan diringkaskan tanpa penerangan yang paling detail, mungkin berlaku salah faham atau tidak sampai maksud.

Apa saya nak cakap ialah, do pre-conception consultation. Jika anda suami, bawa isteri cek darah. Jika nak anak awal, huhu cek la awal2 sebelum kahwin. 3 bulan terapi, dah boleh get ready dan bertawakal.

Kerana nabi berbangga dengan generasi umat beliau yang ramai, dan anak2 yang sihat akan membantu menjadi orang yang memberi manfaat pada masyarakat dan mempertahankan agama. Ibu mana nak tengok anak hidup susah/ dibuli/ tidak terurus dan perlu bergantung pada orang sekeliling.

Apa2pun, jika takdir telah tertulis, anak2 yang 'kekurangan' ialah anugerah syurga buat ibu bapa yang sabar. Asalkan tidak cuai menjaga kesihatan diri sbelum mengandung lagi, kalau tak itu balasan. Lagipun, jika sudah berusaha melahirkan anak2 yang sihat, usaha itu in shaa Allah mendapat pahala walaupun anak2 lahir 'kurang sihat'.

Allah tahu.
Dan apabila diberi ilmu pengetahuan untuk mengelakkan masalah masa depan, bukankah perlu bersyukur dan ambil peluang amalkan?

So. Jika ada mentaliti dan kesedaran tanggungjawab melahirkan zuriat sihat dan berkemampuan untuk menegakkan kalimah Allah di muka bumi, jangan berhubungan seks sebelum masanya... (Nauzubillah daripada zina sebelum kahwin)

Moga Allah lindungi kita daripada ujian tak tertanggung.

Renung2kan dan selamat beramal ^^

So, kalau nak bertunang, minta tempoh bukan saja sebab nak prepare duit haha..'si fulanah minta tempoh 3 bulan supaya dapat habiskan ubat tambah darah/ vitamin sekian2..' Lol nganga bakal mak mertua dengar menantu bersemangat waja.

P.s Ajaibnya, 'mereka' dan 'bayi mereka' sihat. Kuasa Tuhan yang memberi peluang dan ruang memohon keampunan kepada setiap hamba-Nya.

Tuesday, February 23, 2016

Neuro rotation

- bismillah -

It is my first week of neuro rotation. This is both a very mind-tearing and tiring rotation. O&G was tiring physically because one of the hospital is quite far and the lecture started at 1pm (we finished round at around 11.30am but the bus came at 12), while neuro rotation is only in one hospital but we finished ward round with consultant at 11.30am and lecture started immediately afterwards with the same doctor. No break for both students and the doctors for that particular day. Well, today is extra tiresome because that 11.30am lecture ended at 1pm and continued with another lecture by other doctor until 3pm. I was very tired to even tolerate with the crowds and what more to wait longer for bus for home. Aggrasive type A mode activated. I want to go home fast!!!

To sit and reflect the whole day inside the bus while going home, i asked my own self. For today's hardship and tiredness, what do i really expect in return in the future? A secured job with big income? No it is not enough. I have to straighten my intention, studying medicine for the sake of my Creator. For Allah to bless me and reward me in the hereafter too. Amiin. Islam teaches her believer to not take the world as everything, but expand the hopes and expectations of Life to the hereafter too. We believe that an eternal life is not on this world, everything will eventually come to its end but the afterworld is the start of real life of eternal blessing. So those who mix their intentions with wanting rewards from just the world and the human beings, they are actually comprimising their faith and sole hope with Allah. SubhanAllah. We seek refuge from associating Allah with His creations in any kind of thoughts nor actions.

Today, the consultant doctor is very busy. He answered more than 5 important phone calls, all are about patients' consultations from junior doctors assigned, without failing to forget at which point does the lecture interupted. In the afternoon session, there are several times that the callers ask the doctor to come and review the patients inmediately, but the doctor keep repeating the same reply, "i am sorry, i am with the students, i will attend the patients after certain minutes (until the lecture end)". He was a  specialised surgeon in head trauma, so any department requiring neurological consultations will phone him today. I heard him prescribing tx and mx for emergency dept. And when he received more and more phone calls from various dept, he asked for all those patients to be presented to the emergency dept because he will go there straightly after the lecture.

Phew.

A very dedicated doctor in teaching and managing his patients. May Allah bless him amiin.

May Allah ease my way to becoming a safe, dedicated and competent doctor too. Amiin.

P.s.
Future throwback
8.30 to 9.30am - headache lecture
10.15 - 11.30am - approach to head trauma lecture
11.30am - 1pm - congenital anomalies of nervous system lecture
1pm to 3pm - subarachnoid hemorhage + neurovascular malformations lectures

Laa hawla wa la quwwata illa billah.

Bought some bread during the 9.30 short break, had hot chocolate with. And by time going to the last lecture, i ate the leftover bread in the lift.
The rule is to eat while you can!

P.s.2
I cried for real while writing this. Too tired. Today is my turn to cook, alhamdulillah i managed to call for meal delivery service. It is 5.16pm now, at 6pm i have to attend an event at azzikr. Can i just say no like what i just did to my cooking commitment?

T.T

Once a friend advised me not to be a people pleaser.

I hate making decision. I hate refusing invitations and closing chances and opportunities.

Monday, February 22, 2016

Manusia

- bismillah -

وجعلنا بعضكم لبعض فتنة أتصبرون

Dan sesungguhnya kami menjadikan sebahagian daripada kamu sebagai ujian kepada sebahagian yang lain, mengapa kamu tidak bersabar?

***
Sabarlah. Demi Tuhanmu maka bersabarlah.

Saturday, February 20, 2016

Kopi dan kek

- bismillah -

Kopi itu rindu.
Kek itu cinta.

Aroma kopi panas memenuhi ruang dapur, mengingatkan pada memori ketika berada di kampung. Aku tersenyum sendirian, akhirnya, malam ini aku dapat minum kopi melayu! Bagai bulan jatuh ke riba, bagai yang ditunggu sudah tiba. Aku bercadang untuk menghabiskan masa di dapur saja, menghayati kenangan sambil menghirup kopi panas.

Seketika lampu terpadam. Gelap. Sunyi.

Aku keluar dari dapur ke ruang tamu, sambil membuka torch di handphone, aku lihat ahli rumah sudah berkumpul sambil memegang kek. Mereka serentak menyanyikan lagu Selamat Hari Jadi. Suasana hangat, dan lampu kembali menyala. Ah, kejutan untukku rupa-rupanya!

Aku berterima kasih kepada Tuhan kerana menghadiahkan mereka. Susah payah dan penat lelah, cerita lucu sepanjang menjayakan kejutan hari ini. Walaupun lewat 2 hari tapi mereka masih mengusahakan. Sungguh, minggu ini adalah hari yang sibuk untuk kami semua. Tapi, alhamdulillah untuk kelapangan hari ini :)

Rinduku yang sudah lama, terbalas hari ini.
Penantian cintaku, terjawab hari ini.

Segalanya atas izin Allah.
Semoga Dia reda.

P/s kopi tu kirim orang balik malaysia. Hehe.

Thursday, February 18, 2016

Bday story

- bismillah -

I
Cake dan birthday.

Mak dengan ayah never failed to celebrate our birthday. On my birthday, akan pakai gaun lawa2 dan potong kek. Minum air oren. Ambik gambar. Waktu petang, time mak ayah balik kerja. Pernah pergi potong kek di rumah tok (birthday abang). Birthday kakak tak ingat sebab kakak selalu akan celebrate dengan kawan2 sekolah.

One day, kereta rosak. Hari hujan. Saya bangun tidur waktu hampir senja, dengar motor di luar rumah. I peeked through the bedroom's window. Mak kelek kotak kek, bonceng motor dengan ayah. And it was raining. I saw it and i remember it.

The cake has a yellow tweety icing on top of it. For my birthday.

Oh Allah, please bless my parents with Jannah. Amiin.

II
Plkn dan birthday.

I celebrated my 18th birthday at the national service program - plkn. I still remember, it was Friday, and for the first time i 'play' with the m16, a real gun. The greatest birthday surprise ever. Alhamdulillah. I fasted on that day, by maghrib pakai baju kurung songket because it was my special day walaupun nobody knew. Buka puasa. Then ada talk kot, bila dah bersurai perhimpunan malam tu, well almost bersurai, penghuluwati kumpulkan semua pelajar perempuan saja. And they wished me a very happy birthday. :)

III
23rd dan birthday

Birthday saya hari ni. Khamis. Alhamdulillah. Puasa ganti. Truthfully, no celebration. Saya celebrate dengan puasa. Lagipun hari ni exam. Everybody tak ada masa. Lagu tu la kot suami isteri bergaduh sebab tak sambut birthday...because it hurts to take birthday as just another ordinary day.

Tapi Allah still bagi saya cake :')
Seorang tetamu datang rumah, dan dia bawa buah tangan, a small packet of donut-size cake. Alhamdulillah.

And cake will always remind me of my parents love and effort for their children.
May Allah bless them. Amiin.

And friends who wished me depan2, privately, directly, they really made my day. Paling awal are my more-than-7-years friends, sis7ers! May Allah bless them too.

IV
Umur 23 dan pertama kali rasa alone lonely begini.

Mungkin saya lupa, berapa juta manusia di dunia ini yang tak pernah lalui kehidupan 'normal' manusia lain? Bukan setakat birthday, hari biasa pun mungkin mereka tidak dihiraukan. Tiada makan. Apatah lagi kek.

Alhamdulillah. Baru saya sedar, bersyukur lah hidup ini masih 'sempurna'. Sempurna dengan cara ini. Mungkin orang lain dipilih untuk berasa 'lonely waktu birthday' dengan keluarga sendiri.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Saya berdoa moga Allah ikat saya dengan ikatan keluarga dan rakan2 yang penyayang...yang sayang saya dan sanggup make effort for their love. Anything for their family, anything for the love. Tak berkira.

Sebab lama sangat tak celebrate birthday di rumah, mak ayah pernah beli kek untuk sambut birthday bulan islam time saya balik cuti. Allah. How i missed them and my family very much right now!

Hehe tak leh kawen lagi kan kalau mentaliti macam ni? Nak menerima ja...

Erti hidup pada memberi.
Jangan pernah meminta, terutama daripada makhluk.

Tiba-tiba syahdu. What can i give to my parents? How do i make effort to show them my love for them?

T_T

I wish i know how to love and to express my love.

Ikatan keluarga, ialah anugerah terindah pinjaman buat semua manusia. Moga bersambung ke syurga. Amiin.

Tuesday, February 16, 2016

A man, his wife and a doctor

- bismillah -

Kesian tengok wife yang takut2 dengan suami.
Mungkin saya tak berada dalam situasi tu jadi saya tak faham.
Tapi sungguh, rasa simpati.

She can have her opinions on making certain decision, apatah lagi about her own self.

Si isteri patut diberi ruang dan peluang, to present herself in public, tak semestinya crowds of people, but at least give the wife chances to make people realise she exists!

As a doctor, kita kena bincang dengan orang yang kita rawat. Bukan wakil2, walaupun ahli keluarga patut tahu. Bahkan kalau patient tak nak orang lain tahu pun, itu hak dia! Grrrrr.

Serius lah. Tanda sayang, kita bawa dapatkan rawatan. Tapi bukan sekadar ubat!

Doctor kena check, assess severity, cerita pasal macam mana sakit tu jadi, cerita rawatan, ubat tu kesan dia apa etc etc

Paling penting doktor kena cakap dengan patient laaaaaaaa bukan orang lain yang nak jadi barisan depan. Cakap dengan bini pun tak boleh T-T dah kenapa

Male-chauvinist in seeking health treatment and in health procedures.....

Sunday, February 14, 2016

Spending time with kids again

- bismillah -

Sunday's memory.

Sunday is the first working day here in Jordan. Ahad - arabic word for Sunday - is indeed signifies that it is counted as one - first count.

I went to Basmah Clinics this morning for dermatology round. The doctor is young, amiable except that he didnt interact much with those who dont answer his questions. Besides, it is not his fault that we - non arabians - takes time to answer the questions because we have certain seconds of delay for interpretation and searching for answer...
Did i mention that at such a young age he has become a specialist? I smiled forcefully to myself, get up on my feet and approach him to see what exactly was he showing to the rest of groupmates... Muka harus tak malu walaupun hati makin kecik.

Then at 12 i went to my university to attend a lecture at 12.30pm by the university bus. We reached there at almost 12.30 or so, walked from thd basement to the ground floor, missed the last lift which closed in front of my friend's face - and waited for another 5 lifts to descend to the G floor, and upon reaching the lecture room, it has already started. It is okay, i took the most front seat facing the doctor. Oh yeah when life gives you lemons make lemonade...

The lecture finished at 2pm, i went to Mr Nuemi - a clinical students coordinator - asking for letter of recommendation from the Dean for my elective posting. After a series of (hardwork) efforts to make him understand me - of my broken arabic and english languages, meeting the very busy Dean - he was talking over the phones - yes, two phones - for the signature and his endorsement, i finally have the letter ready. Took bus home and reached home few minutes past 3pm.

I have my quran class at 5pm, of which i have about 2 hours gap so i decided to rest and lay lazily on my bed. Had a nap for 10 minutes and woke up getting ready to go to the class. I have no idea how can i feel energized and tak terlajak tidur. Alhamdulillah.

The quran class ended at 7pm. But i didnt go home yet. I went to a friend's house for simple light dinner - makan2. It was meant for another occasion, but yes sincerely saying since i went there a bit late because i need to attend my quran class, so my presence there is merely to eat.

There were some friends with their kids.

The dinner, which i supposed to have, contains certain element that will cause me food allergy. Thus i decided not to have any meal because it will flare rashes on my skin.

So, i took care of the kids while their moms eating. I drew some simple objects for Umar 6y/o and Ulya 4y/o. Asiah 2y/o toddler came once in a while and sat on my lap. I have the boy on my right, listening to a daily prayers from a tab he was holding, while my eyes watching the cheeky girl drawing. Whenever there were at times i paid extra attention to any of them, the other will scream loud for attention! Hahaha.
Ya...acik ada 2 telinga, 2 mata...acik tengok, acik dengar..........

And tiba2 the little toddler came and sat on my lap.

Ma shaa Allah! What a blessed feeling to hold them all three together in my big hug.

Alhamdulillah.

A blessed ending of a long Sunday.

- dulu, sebab saya nak jadi pediatrician ialah saya nak main dengan anak orang - if, in case saya tak ada anak sendiri. Haha. Apalah fikir macam tu kan...lololol.

But then, the visualised idea has come true today. It is earlier than i thought.

:)

Pray may Allah grant me, my friends and families, the spouses and offsprings as joys of the eyes and as the leaders among the righteous. Amiin.

Saturday, February 13, 2016

Journey to the unknown

- bismillah -

Alhamdulillah. Pejam celik, masa fifth year berbaki 4 bulan. Laa hawla wa la quwwata illa billah.

Saya jumpa post pasal kewangan di facebook. Dia bagi contoh orang umur 23 punya situasi untuk nak urus gaji. Kena melabur sekian, beli kereta jenis sekian, ada cash sekian, dan beli rumah sekian sekian! Sewakan bla bla. Hahaha. Can i manage a homeeee on my own?

I was like........... Dah kena start urus duit eh....??? Kalau tak buat macam tu jadi apa...?

Lepas tu isi borang elektif. Hahaha that nervous feeling tu datang lagi. Betul ke nak jejak kaki ke hospital ni?

Lps tu pujuk diri.

Apa yang dilalui di sini hari2, pengalaman dan pengajaran seharian, adalah bekalan untuk membina keyakinan menempuh masa depan.

Oh yeah.

Step by step.

Quran pun tak turun sekali gus.

Chill farhana, chill. Mintak tolong Allah bantu in every phase of life.

Biarlah kalau orang lain nak pergi laju pun, asalkan you know the place you are standing now is a step towards the future.

Wayyyyy to go!

Bismillah.

Friday, February 12, 2016

Senyum

- bismillah -

I - Majlis Grad

Saya dah biasa pergi majlis grad senior. Semua yang pakai jubah akan disalami dan diucap tahniah, dan mereka berterima kasih kerana datang meraikan, walaupun mereka tak kenal, malah adik2 datang sebab lain.

Lagipun, adabnya, bila ucapkan tahniah pada A, tak rugi ucap tahniah juga pada B yang di sebelah.

Ajaibnya bila kita salam kakak2 grad sebab hormat, mereka appreciate macam bukan sekadar sbb menghormati.

Kadang, akhlak kita dengan orang tak kenal ialah akhlak kita yang sebenarnya.

Dan semalam saya pergi majlis grad adik junior.

Rasa nak salam semua yang pakai jubah grad! Tapi, ya, segalanya berbeza.

Bila orang meraikan kita, beradablah sebaiknya.

Feeling kecik masuk dalam tanah.

Mungkin situasi ini untuk saya reflect, ikhlas ke aku pergi raikan grad orang kalau nak dibalas senyum?

Then i walked home perplexed.

Senyum kepada manusia tu sedekah dan pahala untuk diri, orang nak balas senyum atau tak, itu urusan pahala untuk diri mereka.

Kakak2 abang2 senior, santunilah adik2. Kalau mereka pelik kita senyum dengan mereka, mungkin itu kali pertama senior menyedari kewujudan mereka, mungkin senior lain yg tak kenal menghiraukan kehadiran mereka.

II - musim grad, mak ayah dan family akan datang ke sini dari malaysia. Menjadi kebiasaan, bila berselisih akan bertegur sapa, senyum, dan bila ada peluang akan bersalaman.

Dan saya melawat mesir cuti hari tu.

Kebetulan ramai yang grad, jadi banyak ahli keluarga yang datang. Pergi tempat2 pelancongan, kerap jumpa rombongan melayu.

Tak seharmoni ketika bertemu melayu di irbid dan di transit lapangan terbang.

Kami berselisih bagai tak kenal.

III - malaysia

Bagai berada di malaysia.
Tak mudah kita nak lemparkan senyum pada random people.

Itulah senario bila dah ramai. Kita create our own comfort zone. Tak rasa keterikatan sebangsa seagama.

Sungguh, nilai menjadi minoriti dan golongan yang sedikiti itu tidak sama value nya dengan tergolong dalam kalangan yang ramai.

IV
Alah bisa, tegal biasa.
Jika janggal untuk bermula, at least belajar untuk balas sapaan.

Rujukan untuk saya supaya menyantuni orang yang santun.

Sunday, February 7, 2016

Cuti winter seminggu

- bismillah -

Alhamdulillah. Saya ke mesir seminggu yang lepas.

Jujurnya, cara kita memburu cinta Allah sangatlah banyak dan cinta Allah sangatlah luas. Rahmat seluas kehendak-Nya.

Pandanglah setiap pertolongan manusia itu sebenarnya Allah yang gerakkan hatinya dan lapangkan urusan dia supaya dia dapat menolong kita.

What ever we received, semua tu dari Allah.

Thank you Allah.

Overnight changes

- bismillah - When i left malaysia for my study in jordan 6 years ago, i have nothing in my mind to worry for, except that it maybe the las...