Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2016

Getting married: Tempoh bertunang > New perspective

- bismillah -Post ni bukan pasal saya nak buat pengumuman atau apa2.Sekarang dalam rotation saraf (neurology). Ada satu tajuk, penyakit2 saraf sejak lahir (congenital neuro defects).Dalam rotation2 yang lalu, sakit puan (O&G), kanak2 (paediatrics), juga ditekankan penyakit2 saraf yang terjadi sejak lahir.Otak dan saraf tunjang kita, tercipta sejak awal kehamilan. Berbeza dengan perpisahan jari jemari dan fungsi paru2, di akhir2 kehamilan barulah terjadi. Neural tube ialah laluan saraf yang utama menempatkan saraf otak dan saraf tunjang. Terbuka pada awalnya, lalu dibalut lapisan-lapisan tisu dan kulit, pendek kata ialah tercipta dengan cara tertutup dari tengah. Analogi sebuah zip, dari tengah menghala ke dua penghujung atas dan bawah. (Neural tube closure)Paling tengah, ketika usia janin ialah 25 hari. Kemudian barulah bahagian bawah tertutup. Jika berlaku apa2 kekurangan dalam tempoh ini, maka akan berlaku 'kecacatan' pada bayi. Contoh, jika bahagian atas - otak kecik/ k…

Neuro rotation

- bismillah -It is my first week of neuro rotation. This is both a very mind-tearing and tiring rotation. O&G was tiring physically because one of the hospital is quite far and the lecture started at 1pm (we finished round at around 11.30am but the bus came at 12), while neuro rotation is only in one hospital but we finished ward round with consultant at 11.30am and lecture started immediately afterwards with the same doctor. No break for both students and the doctors for that particular day. Well, today is extra tiresome because that 11.30am lecture ended at 1pm and continued with another lecture by other doctor until 3pm. I was very tired to even tolerate with the crowds and what more to wait longer for bus for home. Aggrasive type A mode activated. I want to go home fast!!!To sit and reflect the whole day inside the bus while going home, i asked my own self. For today's hardship and tiredness, what do i really expect in return in the future? A secured job with big income? N…

Manusia

- bismillah -وجعلنا بعضكم لبعض فتنة أتصبرونDan sesungguhnya kami menjadikan sebahagian daripada kamu sebagai ujian kepada sebahagian yang lain, mengapa kamu tidak bersabar?***
Sabarlah. Demi Tuhanmu maka bersabarlah.

Kopi dan kek

- bismillah -Kopi itu rindu.
Kek itu cinta.Aroma kopi panas memenuhi ruang dapur, mengingatkan pada memori ketika berada di kampung. Aku tersenyum sendirian, akhirnya, malam ini aku dapat minum kopi melayu! Bagai bulan jatuh ke riba, bagai yang ditunggu sudah tiba. Aku bercadang untuk menghabiskan masa di dapur saja, menghayati kenangan sambil menghirup kopi panas.Seketika lampu terpadam. Gelap. Sunyi. Aku keluar dari dapur ke ruang tamu, sambil membuka torch di handphone, aku lihat ahli rumah sudah berkumpul sambil memegang kek. Mereka serentak menyanyikan lagu Selamat Hari Jadi. Suasana hangat, dan lampu kembali menyala. Ah, kejutan untukku rupa-rupanya! Aku berterima kasih kepada Tuhan kerana menghadiahkan mereka. Susah payah dan penat lelah, cerita lucu sepanjang menjayakan kejutan hari ini. Walaupun lewat 2 hari tapi mereka masih mengusahakan. Sungguh, minggu ini adalah hari yang sibuk untuk kami semua. Tapi, alhamdulillah untuk kelapangan hari ini :)Rinduku yang sudah lama, terb…

Bday story

- bismillah -I
Cake dan birthday.Mak dengan ayah never failed to celebrate our birthday. On my birthday, akan pakai gaun lawa2 dan potong kek. Minum air oren. Ambik gambar. Waktu petang, time mak ayah balik kerja. Pernah pergi potong kek di rumah tok (birthday abang). Birthday kakak tak ingat sebab kakak selalu akan celebrate dengan kawan2 sekolah.One day, kereta rosak. Hari hujan. Saya bangun tidur waktu hampir senja, dengar motor di luar rumah. I peeked through the bedroom's window. Mak kelek kotak kek, bonceng motor dengan ayah. And it was raining. I saw it and i remember it.The cake has a yellow tweety icing on top of it. For my birthday.Oh Allah, please bless my parents with Jannah. Amiin.II
Plkn dan birthday.I celebrated my 18th birthday at the national service program - plkn. I still remember, it was Friday, and for the first time i 'play' with the m16, a real gun. The greatest birthday surprise ever. Alhamdulillah. I fasted on that day, by maghrib pakai baju kurung…

A man, his wife and a doctor

- bismillah -Kesian tengok wife yang takut2 dengan suami.
Mungkin saya tak berada dalam situasi tu jadi saya tak faham.
Tapi sungguh, rasa simpati. She can have her opinions on making certain decision, apatah lagi about her own self.Si isteri patut diberi ruang dan peluang, to present herself in public, tak semestinya crowds of people, but at least give the wife chances to make people realise she exists!As a doctor, kita kena bincang dengan orang yang kita rawat. Bukan wakil2, walaupun ahli keluarga patut tahu. Bahkan kalau patient tak nak orang lain tahu pun, itu hak dia! Grrrrr. Serius lah. Tanda sayang, kita bawa dapatkan rawatan. Tapi bukan sekadar ubat! Doctor kena check, assess severity, cerita pasal macam mana sakit tu jadi, cerita rawatan, ubat tu kesan dia apa etc etcPaling penting doktor kena cakap dengan patient laaaaaaaa bukan orang lain yang nak jadi barisan depan. Cakap dengan bini pun tak boleh T-T dah kenapaMale-chauvinist in seeking health treatment and in health proc…

Spending time with kids again

- bismillah -Sunday's memory.Sunday is the first working day here in Jordan. Ahad - arabic word for Sunday - is indeed signifies that it is counted as one - first count. I went to Basmah Clinics this morning for dermatology round. The doctor is young, amiable except that he didnt interact much with those who dont answer his questions. Besides, it is not his fault that we - non arabians - takes time to answer the questions because we have certain seconds of delay for interpretation and searching for answer...
Did i mention that at such a young age he has become a specialist? I smiled forcefully to myself, get up on my feet and approach him to see what exactly was he showing to the rest of groupmates... Muka harus tak malu walaupun hati makin kecik.Then at 12 i went to my university to attend a lecture at 12.30pm by the university bus. We reached there at almost 12.30 or so, walked from thd basement to the ground floor, missed the last lift which closed in front of my friend's f…

Journey to the unknown

- bismillah -Alhamdulillah. Pejam celik, masa fifth year berbaki 4 bulan. Laa hawla wa la quwwata illa billah.Saya jumpa post pasal kewangan di facebook. Dia bagi contoh orang umur 23 punya situasi untuk nak urus gaji. Kena melabur sekian, beli kereta jenis sekian, ada cash sekian, dan beli rumah sekian sekian! Sewakan bla bla. Hahaha. Can i manage a homeeee on my own? I was like........... Dah kena start urus duit eh....??? Kalau tak buat macam tu jadi apa...?Lepas tu isi borang elektif. Hahaha that nervous feeling tu datang lagi. Betul ke nak jejak kaki ke hospital ni? Lps tu pujuk diri. Apa yang dilalui di sini hari2, pengalaman dan pengajaran seharian, adalah bekalan untuk membina keyakinan menempuh masa depan.Oh yeah.Step by step.Quran pun tak turun sekali gus.Chill farhana, chill. Mintak tolong Allah bantu in every phase of life.Biarlah kalau orang lain nak pergi laju pun, asalkan you know the place you are standing now is a step towards the future.Wayyyyy to go!Bismillah.

Senyum

- bismillah -I - Majlis GradSaya dah biasa pergi majlis grad senior. Semua yang pakai jubah akan disalami dan diucap tahniah, dan mereka berterima kasih kerana datang meraikan, walaupun mereka tak kenal, malah adik2 datang sebab lain.Lagipun, adabnya, bila ucapkan tahniah pada A, tak rugi ucap tahniah juga pada B yang di sebelah.Ajaibnya bila kita salam kakak2 grad sebab hormat, mereka appreciate macam bukan sekadar sbb menghormati.Kadang, akhlak kita dengan orang tak kenal ialah akhlak kita yang sebenarnya.Dan semalam saya pergi majlis grad adik junior. Rasa nak salam semua yang pakai jubah grad! Tapi, ya, segalanya berbeza.Bila orang meraikan kita, beradablah sebaiknya.Feeling kecik masuk dalam tanah.Mungkin situasi ini untuk saya reflect, ikhlas ke aku pergi raikan grad orang kalau nak dibalas senyum?Then i walked home perplexed.Senyum kepada manusia tu sedekah dan pahala untuk diri, orang nak balas senyum atau tak, itu urusan pahala untuk diri mereka.Kakak2 abang2 senior, santunil…

Cuti winter seminggu

- bismillah -Alhamdulillah. Saya ke mesir seminggu yang lepas.Jujurnya, cara kita memburu cinta Allah sangatlah banyak dan cinta Allah sangatlah luas. Rahmat seluas kehendak-Nya.Pandanglah setiap pertolongan manusia itu sebenarnya Allah yang gerakkan hatinya dan lapangkan urusan dia supaya dia dapat menolong kita.What ever we received, semua tu dari Allah.Thank you Allah.