Thursday, January 21, 2016

progress hidup - berkawan lelaki perempuan

- bismillah -

Alhamdulillah. Cuti semester musim sejuk bakal menjelma.

Syukurnya di sini, ramai orang ambil peluang pergi umrah di Makkah dan Madinah. Macam common dan peluang yang sebati dalam diri masyarakat di sini. Perjalanan dengan bas katanya sehari semalam, dan tambang pun affordable.

:)

"Cuti ni pergi mana?"
"Pergi Makkah..."

Rasa dekat sangat dengan Allah, rasa dekat dengan masyarakat beragama.
Kalau tak beragama, tempat ibadah sebelah rumah pun akan berat untuk melakukannya.

Tadi tengok facebook page Hospital Universiti tempat saya menimba ilmu, mereka buat trip umrah untuk staf hospital. Senyum. Bayangkan, pak cik yang jaga kaunter tu dah sampai Makkah, mak cik yang jaga fail tu dah jejak Kaabah.

Hanya orang bertaqwa yang ada kelebihan dalam hidup dan darjat...

:)

Tahun 5 sekolah perubatan, Allah letakkan saya dalam situasi sosial yang baru, lebih rapat dengan kawan-kawan kumpulan. Tahun4 dulu, hehehehe. Still, tahun lepas dan tahun ni pun, ada kerja baru cakap. Perhubungan hanya di hospital. Balik irbid, buat hal masing2.

Saya tak pernah rapat dengan kawan lelaki. Tapi group mates kali ni banyak kali pula kena kerja sama. Funny, adjusting myself to have 'boys' friends.

Telan air liur berpasir.

Situasi di klnik mata yang sempit, excited jawab soalan doktor, jalan laju rushing ke kelas, lewat pergi seminar...semua kelemahan tu masing2 nampak. Dulu tak kawan dengan mereka maka tak nampak la kekurangan. Bila dah segroup, urm, banyak la benda yang kita tak tahu jadi tahu.

Tengok mata orang. Gelakkan orang ter-salah. Dah biasa... hehe.

At least, kawan2 dome saya (batchmates) masih orang yang mutadaiyin (amiin) - setakat yang saya tahu. Bukanlah orang yang tak tahu hukum hakam dan tak ada barrier. Saya bersyukur dengan itu. Walaupun terpaksa bercampur, saya tahu Allah susun dah terbaik.

Yang saya takut, balik malaysia nanti...

Andai. Dapat kawan sekerja yang mutadaiyin alhamdulillah. Dapat yang kurang mutadiyyin tapi menghormati orang lain, syukur. Dapat yang mesra alam tanpa batas...alamak.....nauzubillah min zalik. Saya mintak lindung jika saya pulak jadi begitu. Isk mintak lindung.

At least, orang yang cakap banyak dan suka sembang adalah lebih baik daripada orang yang tak kisah jarak. huhuhu. walaupun sesama doktor/nurse/pesakit. oh my jarak. Contohnya share slit lamp biomicroscope dua orang? Zzzz. Tak payah bayang macam mana. Ustazah saya pesan, jangan berdiri/duduk dekat sesama lain jantina. Sebab ada tarikan dan magnetnya. Uuuu pesanan masa tingkatan 5 untuk saya guna sekarang.

Inilah jalan pelajar perubatan. Jika tak kenal normal, maka tak kenal pathology. Apa yang utama, kena ada penjelasan kepada diri why you did this and that yang orang lain tak boleh buat...contoh bersentuhan untuk peperiksaan, bercampur dalam perbincangan dan etc.

Ada hujah, barulah hati tenang. Kalau sebab terpaksa dan ikut keadaan, iman akan memberontak dan merajuk. Bila iman merajuk, mula la dia tak muncul untuk ajak kita baca quran, solat awal waktu dan sebagainya...

Perhubungan lelaki dan perempuan dalam agama ini, adalah untuk saling memberi manfaat yang baik dan boleh guna untuk dunia dan akhirat.
Perhubungan yang hanya bawa kebaikan dunia tapi di akhirat akan jadi kesalahan, maka perhubungan seperti itu perlu dijauhi.

cek surah Taubah, ayat 67 dan 71, bandingkan.
atas urusan apa kita bertemu/bergaul?

jika mendapat pasangan yang kerjanya/hidupnya perlu bercampur sesama lelaki dan perempuan, jangan lah makan hati. pastikan dia dan kita faham agama dan takut pada Allah, maka dia dan kita tahu ke mana nak bawa diri.

ayyooo. siapa tak jeles, siapa yang risau di-jeles-i?

sama2lah kita jaga diri daripada sangkaan2 dan fitnah yang timbul daripada percampuran pergaulan lelaki dan perempuan. terutama berhubung dengan orang yang dah stabil perasaan, orang yang dah bertunang, yang dah berkahwin, kadang mereka ini mesra dengan orang ramai sebab sudah tak risau takut terjatuh hati. masalahnya mereka tak fikir orang-orang sekeliling yang mungkin tak selesa dengan kemesraan mereka.

risau oo kalau berhubung dengan yang dah berpunya, takut jadi punca keretakan. dosa dosa. jadi, jagalah diri, jauhi mesra mesra. kata2 dan jarak.

STAY AWAY, kadang rasa nak jerit macam ni, tapi nak buat macam mana, koridor hospital sempit, ward luas tapi lecture tepi katil, klinik kena bergerak sana-sini. dan hidup takkan nak diam dari pukul 8 pagi hingga habis kelas lepas asar tanpa berinteraksi dengan manusia? itu depression namanya.

yes, i am saying, we - lelaki perempuan - need each other, tapi in a guided way. berikhtilat yang perlu tanpa berlebihan. matanglah, bina jiwa besar. kita nak tengok kawan2 kita berjaya, attend their weddings dan raikan kejayaan mereka. nak minta tolong apa2. siapa tahu masa depan.

jangan bajet bagus. jangan sangka bukan-bukan pada orang. jangan sombong dan jangan sampai orang label kita sombong.
berpesan pada diri.

selagi hayat dikandung badan, banyak jenis lagi orang yang kita nak jumpa.

moga hari-hari mendatang dilimpahi ilmu dan kebaikan.
amiin.

No comments:

Post a Comment

Catatan ramadan 1438H #4

- bismillah - So, right there in front of the kaabah i was standing as a poor girl. No phone, no money, nothing. I only had a bottle of zam...