Skip to main content

of friendship

- bismillah -

Alhamdulillah.

Dalam hidup, sekali kita pentingkan diri, berkali-kali kita akan ulang lagi.
Belajar maafkan orang. Dan ingatlah yang mukmin takkan jatuh lubang sama dua kali.
Orang tak ajak pergi study group, biarlah.
Itu tanda Allah nak suruh kau study sendiri.
Kalau dia berjaya exam dengan asbab pergi study group tak ajak kau, manis tu dia rasa sendiri bagaimana...Allah tahu apa yang Dia nak bagi. Mungkin manis yang lebih baik itu, bukan untuk dia.
Kau ada manis yang lain.
Allah kan ada...

Kalau orang tak nak jemput kita pergi wedding,
bersyukurlah. Sebab hak muslim kan memenuhi undangan...

Kalau orang tak pernah rasa kita best friend, hormati mereka, tak ada masalah pun. Walaupun terasa, tak apalah, kau tak rugi pun untuk tadah telinga dengar celoteh mereka.

As for me, my best friend mungkin takkan share dengan saya pasal cerita nikah kahwin, tapi mungkin ada sisi2 lain yang mereka akan share dan cari saya. Mungkin, sifat saya yang serius, dan bila fikir2 balik pun, saya kurang suka mendengar cerita mengenai tunangan orang..hehe.

Banyak je sisi positif. Jangan lah persahabatan putus sebab perkahwinan salah sorang. Retak sikit tu, tak apalah, dah sikap masing2 macam tu.

Bukan hak saya nak suruh orang sayang saya kan.

Bukan sorang dua, tapi almost semua yang saya rasa 'rapat', semuanya saya among orang last2 tahu berita gembira mereka. Ok ja. Mungkin Allah nak suruh saya kurang risiko tak amanah dan tak pasal terbocor rahsia. Bila tahu sama2 macam orang awam/ bukan kawan rapat, ok lah, sedih juga, tapi, ya, setakat itulah. Takkan nak masam muka bila orang beritahu berita gembira?

Kalau tak nak jemput, tak berdosa pun. Lagipun, lagi berdosa kalau dijemput tak pergi.

OK. Bumi akan hancur, langit akan pecah berkeping, semua manusia akan jadi tulang...so apa sangat tak dijemput wedding?

Dan satu peringatan halus untuk saya, menziarahi kematian nanti tak perlu dijemput. Mampukah saya menunaikan hak ke atas muslim ini? Dan jika saya ditakdirkan meninggal, moga hak2 orang sekeliling saya dan hak2 saya tertunai dengan izin Allah.

Tacing. Tapi alhamdulillah, entah dari mana ketenangan dan pasrah ini datang... Alhamdulillah.

Jangan sangka bukan2. OK ja nak bagitau lambat pun. Kenang semula kebaikan mereka kepada saya dulu, alhamdulillah. Masa depan? Hanya Allah yang tahu, siapa saya nak sangka bukan2 bahawa sudah tidak ada kebaikan di masa depan..kan.

All iz well.

Hati lebih tenang bila saya tak terbayang/tak terfikir siapa jodoh saya. Moga Allah izinkan yang terbaik. Jangan ada ajnabi di hati saya, di mulut saya, di fikiran saya. AMIIN.

masuk gua - exam lusa dan tulat, dan saya suka menulis bila tak boleh fokus.

doakan saya bahagia dalam perjalanan menuju Allah. amiin.

bumi akan hancur, langit akan jatuh berkeping, dunia tak lama. bertahan.
takkan pergi jauh orang yang fikir dekat.
farhana, jangan overthinking pasal dunia ya.....

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …