Sunday, January 10, 2016

of friendship

- bismillah -

Alhamdulillah.

Dalam hidup, sekali kita pentingkan diri, berkali-kali kita akan ulang lagi.
Belajar maafkan orang. Dan ingatlah yang mukmin takkan jatuh lubang sama dua kali.
Orang tak ajak pergi study group, biarlah.
Itu tanda Allah nak suruh kau study sendiri.
Kalau dia berjaya exam dengan asbab pergi study group tak ajak kau, manis tu dia rasa sendiri bagaimana...Allah tahu apa yang Dia nak bagi. Mungkin manis yang lebih baik itu, bukan untuk dia.
Kau ada manis yang lain.
Allah kan ada...

Kalau orang tak nak jemput kita pergi wedding,
bersyukurlah. Sebab hak muslim kan memenuhi undangan...

Kalau orang tak pernah rasa kita best friend, hormati mereka, tak ada masalah pun. Walaupun terasa, tak apalah, kau tak rugi pun untuk tadah telinga dengar celoteh mereka.

As for me, my best friend mungkin takkan share dengan saya pasal cerita nikah kahwin, tapi mungkin ada sisi2 lain yang mereka akan share dan cari saya. Mungkin, sifat saya yang serius, dan bila fikir2 balik pun, saya kurang suka mendengar cerita mengenai tunangan orang..hehe.

Banyak je sisi positif. Jangan lah persahabatan putus sebab perkahwinan salah sorang. Retak sikit tu, tak apalah, dah sikap masing2 macam tu.

Bukan hak saya nak suruh orang sayang saya kan.

Bukan sorang dua, tapi almost semua yang saya rasa 'rapat', semuanya saya among orang last2 tahu berita gembira mereka. Ok ja. Mungkin Allah nak suruh saya kurang risiko tak amanah dan tak pasal terbocor rahsia. Bila tahu sama2 macam orang awam/ bukan kawan rapat, ok lah, sedih juga, tapi, ya, setakat itulah. Takkan nak masam muka bila orang beritahu berita gembira?

Kalau tak nak jemput, tak berdosa pun. Lagipun, lagi berdosa kalau dijemput tak pergi.

OK. Bumi akan hancur, langit akan pecah berkeping, semua manusia akan jadi tulang...so apa sangat tak dijemput wedding?

Dan satu peringatan halus untuk saya, menziarahi kematian nanti tak perlu dijemput. Mampukah saya menunaikan hak ke atas muslim ini? Dan jika saya ditakdirkan meninggal, moga hak2 orang sekeliling saya dan hak2 saya tertunai dengan izin Allah.

Tacing. Tapi alhamdulillah, entah dari mana ketenangan dan pasrah ini datang... Alhamdulillah.

Jangan sangka bukan2. OK ja nak bagitau lambat pun. Kenang semula kebaikan mereka kepada saya dulu, alhamdulillah. Masa depan? Hanya Allah yang tahu, siapa saya nak sangka bukan2 bahawa sudah tidak ada kebaikan di masa depan..kan.

All iz well.

Hati lebih tenang bila saya tak terbayang/tak terfikir siapa jodoh saya. Moga Allah izinkan yang terbaik. Jangan ada ajnabi di hati saya, di mulut saya, di fikiran saya. AMIIN.

masuk gua - exam lusa dan tulat, dan saya suka menulis bila tak boleh fokus.

doakan saya bahagia dalam perjalanan menuju Allah. amiin.

bumi akan hancur, langit akan jatuh berkeping, dunia tak lama. bertahan.
takkan pergi jauh orang yang fikir dekat.
farhana, jangan overthinking pasal dunia ya.....

No comments:

Post a Comment

Serve the immediate community

- bismillah - This morning, i went to a private hospital to accompany my mom. I met a passionate consultant who's seeing my mom for her...