Skip to main content

Posts

Showing posts from 2016

My 2016

- bismillah - What i want to achieve in my 24th chapter?

Bismillah dan tawakal utk tahun baru
Alhamdulillah utk tahun lama
2016 has been a very great year for me and family.
Allah cured the illnesses and sadness that we think not easily cured, (measles, ptsd, traumatic post cataract, and much more that myb went unnoticed)
Fought the 11 final exams battle during 5th year,
Blessed ramadan in malaysia breaking fast with parents for complete whole month,
Survived 3-weeks learning and practising in hosp emergency department,
Had a great raya with all full house,
Pursuing final year,
And alive breathing well...

Alhamdulillah.
And not to forget that i got free 3 seats in a long international flight, slept well, comfortable and healthy, while after that i learnt there was a family who need to pay for extra seats to transport their stroke bed-ridden mom home.
Allah has been kind to all of us.
It is the matter of realising or ignoring our blessings...
Bismillah
Alhamdulillah

Chill-est exam

- bismillah -Hari ini dlm sejarah.
:)
Doktor UH angkat thumbs up cakap WELL DONE! dekat satu station osce...Allah...nikmat yg baru dapat di tahun akhir ;')Sebelum mula exam, doktor2 resident cakap station tu doktor paling malignant, i keep calm and doa moga dpt doktor paling baik despite what ever they are saying....and alhamdulillah...station yg org kata susah tu la dapat thumbs up. Dan doktor banyak tolong...sebab i tak paham soalan :'( hahahaDan biasalah, station lain yg lagi senang, hehe tak dapat thumbs up pun, sbb soalan senang pun salah...hihuSemoga kesudahan yg baik utk perjalanan ini.Alhamdulillah.
Allah banyakkk tolong saya dan rakan2.Malam exam saya tidur, sbb sakit kepala dan tak tahu nak study apa. Bangun awal lps tu study. Alhamdulillah.Nabi pesan, kalau kita preoccupied our mind dengan dunia, kefakiran akan terletak di kedua kelopak mata. Jika fikir nak sangat skor, wailing kenapa aku tak boleh etc, akan bertambah2 rasa tak cukup dlm diri. Saya selalu rasa. Tp …

Exam surgery

- bismillah -Ayah send ni di pagi exam.Dulu ayah bagi ayat surah al-Insan.Kalau mengadu takleh study, mak akan reply suruh istighfar.Semua tu full of reflection, exam bukan semata mata exam. Exam ni pun part of ibadah.Thank you mak ayah atas doa kalian.
Terima kasih membimbing anakmu ini dengan iman dan islam.
Semoga Allah hadiahkan Jannah buat mak dan ayah. Amiin.Alhamdulillah.Doakan perjalanan hidup ini bermakna, ada berkat, dan dlm hidayah Allah. 😃😇

You can only give others what you have with you

- bismillah -Breaking.
You cannot give of a self that does not exist. Thus, self-care and self-preservation must be essential to your life if you wish to truly give of yourself to others. You cannot give charity from wealth that does not encompass your possessions, and you cannot give from a spirit that does not encompass your being. So invest in your emotional, physical, and spiritual wealth.
You can only spend from what you have.—an excerpt of PAIN. From the Journal of Umm ZakiyyahRead more:
USA: tinyurl.com/painuzjournal
UK: tinyurl.com/painuzjournaluk
Canada: tinyurl.com/painuzjournalca
Nigeria: tarbiyahbooksplus.com or facebook.com/AMABookshop/eBook: ummzakiyyah.com/product/pain/

Time capture

- bismillah -Alhamdulillah. Rotation surgery berbaki seminggu. Hari2 rasa tak nak balik, rasa nak stay di hospital, but i never did that, eventually balik juga. Rasa nak buat PE banyak2 tanpa awkward, rasa nak masuk OT, yeah tapi semua tu tak buat pun. Tak go to the extra miles. Entah bila nak buat effort mcm tu, tunggu waktu elektif la kot. Setiap petang balik, naik bas, dengan penduduk2 lain. Bersejuk, berhujan, berpanas, mcm orang local. Dan saya dah biasa balik sorang, jadi sebab tu ada banyak masa jadi pemerhati.Tengok rumput dan pokok2 yang berubah ikut musim sepanjang jalan dlm bas yg tinggi, tengok perihal dan kelaku orang...
Kalau balik around zuhur/asar, mudahlah nak nampak orang solat tepi jalan, tepi bangunan...dan hati pun terdetik, aku dah solat ke belum? Dan doakan moga Allah terima amalan orang tu jugak....that feeling bila you tahu doa tu sampai :') being heard after allThen tengok kedai2, peniaga2 kecil...ada ja lah rezeki mereka. Hari ni nampak muka sorang pakci…

Lapang

- bismillah -A hadith narrated as below:
"Whoever makes the Hereafter his preoccupation, then Allah places freedom from want in his heart, gather his affairs, and Dunya (worldly life) comes to him despite being reluctant to do so.And whoever makes Dunya his preoccupation, then Allah places his poverty in front of his eyes, make his affairs scattered, and nothing of the Dunya comes to him except that which has been decreed for him."
[At-tirmidhi]As one of my friends has advised me, nothing in this world is according to our wants and needs. Sometimes, we lost because He wants to free us from false winnings. What is the point of winning when we already lose the moment we think we cant be on the losing team?Kalau semua benda ikut kehendak manusia, huru hara jadinya dunia ni, kata sahabat saya.Betul. Saya baru sedar. Nak sangat hidup ni ikut skrip manusia. Ah, bukankah skrip Tuhan itu lebih cantik dan meluas?Allah tarik/kita tak dapat apa yg kita nak, sebab Allah nak bebaskan ki…

Prayer for Aleppo halab muslims

- bismillah -Today, in the news, it was said that the regime has entered Aleppo. When a regime entered a city of poor and helpless remaining civillians, you can expect the worst they can do to harm anybody within their sights. Rape, burn, massacre. Anything.It rained from last night here in Jordan. My place i'm residing is not withing close range with aleppo, but i believe we share the same weather, climate and time. We even share the same temperature i guess. It is cold. Very cold, if you are living outside the house. Water runs along the road, with puddles and streams of rain water flow to lower areas. Everything is cold, wet and simply uncomfortable, especially when you are denied of electricity, heater, gas and what more denied from having peace.I came home from hospital this afternoon, sitting by my side over the aisle is a syrian boy. He is the youngest in his family. His father was a doctor back then in syria. His eldest brother was about my age. His uncles and aunts are li…

surgery struggle

- bismillah -

alhamdulillah. i am breathing (still).

it has been tiring months, i am currently in surgery rotation, my 3rd rotation for the final year.

well, surgery is tough. every day starts with 8.00 am sharp morning report, 8.30 am we went to the ward to see patients and take good case from them, at 10am then the doctor (consultant/specialist/resident) will come to discuss cases with us and do some bedside teaching. at 11.30 am we are dismissed, and there are another two lectures/seminar awaiting at 1 pm. reach home only at 4pm, which has already been dark because it is winter now (maghrib/sunset at 4.30pm).

phew.

i am not complaining, but i remembered those days in obs & gyne rotation when i reach home at 10am~ i dont like it either to home so early.

well, now since that i spent the whole day outside, things start to be in mess inside my house, i admit that. especially my room.

struggling hard to juggle and balance everything.

but yeah, i am not perfect. and i am happy in my…

Mom

- bismillah -I can see it in your eyes
I can see it in your smile
You're all I've ever wanted, and my arms are open wide
'Cause you know just what to say
And you know just what to do
And I want to tell you so much, I love youI long to see the sunlight in your hair
And tell you time and time again how much I care
Sometimes I feel my heart will overflow
Hello, I've just got to let you know
- Hello, Lionel RPs. Mom woke up in the middle of the night and texted me through Line checking up whether her daughter in the other continent is doing fine or not in the cold weather..i somehow think that her doa has made me warm in my blanket without needing the heater at all today..😃😭Alhamdulillah. I believe every mother has always made doa for their children. Think of how your day and night progressed, how things become easy for you, how warm you are in the coldness of winter, these are maybe the answers of prayers by people who love us...And if your mom is not with you anymore in this w…

wad pediatrik

- bismillah -

Alhamdulillah. tadi on call di wad surgery bahagian urology. kebetulan turun ke wad pediatrik, ada pesakit urology di situ.

saya sedang berada di kaunter depan, tengok fail pesakit dalam komputer. tiba2 datang sorang budak perempuan, bercakap2 tak berhenti. tapi sayangnya tak ada suara...di tekak nya ada stoma..baru lepas bedah

dia cakap tak henti2 walaupun saya tak faham apa dia nak sampaikan.
saya melutut dan cuba dengar apa dia nak sampaikan,
dan dia pun cuba tarik tangan saya nak ajak ke mana ntah...

kemudian mak dia datang...senyum

tanya khabar umur, nama....rasa bersalah nak tanya sakit apa anaknya itu...kot lah mak dia sedih

tapi budak tak sedih, tak frust walaupun orang tak faham apa dia cakap...

semoga lepas2 ni dia elok balik.

but i love it when she approached me and my friend, the way she talked - more like telling story - dengan semangatnya, and the way she brave enough to take my hand and when i offered mine to her. the moment when she talked while i sit be…

Blessings

- bismillah -Alhamdulillah. Sekarang sudah masuk musim sejuk. Mungkin yang terakhir di bumi ini kerana tahun depan saya bakal berangkat pulang!Alhamdulillah.
Kepada Allah segala kesyukuran kita limpahkan
Yang memberi nikmat sejuk dan panas,
Tempat berteduh, air panas dan heater...
Semua itu perkara besar, tapi kita mudah saja terlepas pandang.Allah.Semoga Allah limpahkan juga kemanisan iman kepada mereka yang homeless, pelarian, petugas kemanusiaan dan keselamatan,
Yang tidur entah bertilam atau tanah,
Yang merekot sendi kesejukan,
Moga dipermudah urusan berwuduk dan solat,
Semoga nikmat sejuk ini tidak menjauhkan hamba2 daripada rahmat Tuhan.Dan aku akan terus meniti kehidupan ini, dalam fasa2 baru sehingga hari aku bertemu Allah.
Doa, takkan terhenti hingga mengecap nikmat sebenar di akhirat kelak.
Jangan pernah settle down di zon selesa, kerana ini bukan destinasi kita utk berlabuh!Tuhan, aku cintakan Mu!
Dalam senang dan susahku, dalam sejuk dan panasnya dunia sekelilingku, jangan…

Wanita yang bersyukur

- bismillah -Ada wanita yang diuji dengan persoalan berasa tidak cukup dengan kecantikan fizikal, ada pula yang diuji dengan berasa tidak cukup dengan kareer/pencapaian akademik... dan banyak lagi isu lain ie anak, harta, pemberian suami...Selamanya hati wanita takkan pernah salim dalam ketenangan selagi setiap nikmat dunia ingin dikecapi sepenuhnya.
Kerana bagaikan air laut, makin diminum makin haus.Beruntunglah, jika dapat bangun dari hambatan ini. Kau takkan tercungap berlari jika kau tak mengizinkan 'mereka' mengejarmu. Berikan definisi 'pencapaian' dan 'berjaya dalam kehidupan' pada tempat yang hakiki. Janganlah menjadi mangsa yang dikejar oleh sesuatu bernama 'paling cantik', 'paling tinggi darjatnya', 'paling bahagia rumah tangganya', 'paling kaya kerjayanya',  kerana mengejar 'paling' 'paling' itu, memiskinkan kekayaan sebuah hati.Bukankah, nafas yang sempurna hari ini sudah merupakan nikmat yang besar?***

Supermoon

- bismillah -Malam ni supermoon. Sebenarnya, tak ada fenomena ini pun saya suka tgk bulan. Pernah senyum sorang2 bila balik dari hospital dan intai bulan di sepanjang perjalanan, dia sentiasa ada di tempatnya! Dan sejak kecil, dalam kereta nak pergi rumah tok, memang saya obses dengan bulan. Cuma dulu, saya percaya bahawa bulan mengekori kereta ayah! Dan bulan juga, pernah jadi saksi, bahawa bolak baliknya hati ini. Semoga apa yg bulan saksikan itu adalah kebaikan sepanjang perjalanan, berintikan elemen takut dan harapan hanya pada Allah.Alhamdulillah, atas nikmat mencintai bulan.

Syukur

- bismillah -Alhamdulillah. Sekarang tengah rotation surgery.3/5 rotation tahun akhir.Doakan dipermudah dan berjaya.
Semoga Allah redha, rahmati dan ampunkan dosa2 saya.Dan doakan semoga dipermudahkan urusan bertemu pasangan soleh dan membimbing. Dan semoga hati dan jiwa saya sentiasa terjaga.Amiin.***
Ada baca status adik junior cakap tak nak kahwin, nk penuhi kehendak diri dulu, dll. Urm. I respect her opinion, but, i think that lies at the bottom of maslow triangle.
Penuhi sunnah is one kind of achieving self-actualisation state, to start build a family and get involved in the community..bukan saja2 Nabi suruh usahakan dan bukan sekadar perkara 'nature call'.

Where does study drive us to?

- bismillah -Cuba tanya diri sendiri, if i am to die right after the exam, will i end in jannah or not?And by thinking that way, you want your study to be one of good deeds that you will be rewarded.
You dont want your study is just for the sake of dunia.You would have want your study to be part of your ibadah,
Not a mere 'waste' of life thinking only about dunia just like gathering wealth and luxuries (without good purpose of doing so).
And wishing your study is one of your preparation to meet Allah.Oh Allah, i study so that i want to be near You, to acknowledge Your power, the sole Creator of all, to appreciate and be thankful to You more, because with increasing knowledge about the creatures will help to be more mindful of the Creator. And hopefully with such knowledge that we are learning, we are able to understand Your revelations more well and able to feel at ease with it, not to be burden by it.Think and begin with the end in mind. 😉

Doa

- bismillah -Manusia selalu berdoa, tanpa putus asa. Dan apabila diperkenankan doanya, tiba2 dia menjadi tidak bersyukur.Terlalu leka dengan pemberian, adalah tidak bersyukur.
Tidak berpuas hati, juga ciri tidak bersyukur.
Malah, berasa berat menerima/mendapat sesuatu yg dahulunya dia sering meminta, adalah juga ciri tidak bersyukur.Berlapang hatilah dalam meminta. Dan menerima.Sungguh, Allah maha berkuasa dan memperkenankan doa hamba2-Nya 😃

Exam o&g

- bismillah -Farhana, ingatlah bahawa segala daya dan upaya adalah milik Allah.
Moga what ever will happen, moga hati masih firm penuh syukur dan iman.Allah.
Sabar.
Dan teruskan melangkah.واعبد ربّك حتّى يأتيك اليقين
Dan sembahlah Tuhanmu hingga sampai al-yakin (sesuatu yg pasti/kematian/hari kiamat)Semoga pergi exam and endure the hardship are parts of ibadah and amal soleh.Too many things to reflect.
That's why i love exams, they are among ways to realise that Allah is the most suficient but i am the poor.والله الغنيّ وانتم الفقراء
Dan Allah yang maha kaya, sedangkan kamu manusia adalah yg fakirSungguh, kita memerlukan Allah dalam setiap tinggi dan rendah roda kehidupan berputar.
Semoga farhana tak lupa.
Amiin.

countdown 45

- bismillah -Kerana satu luka yang telah ditampal plaster dengan baik, tak perlu dibuka lagi sekali walaupun doktor masih ada di depan mata.Jangan menghidupkan harapan baru atas sebuah kepasrahan lama, kelak menjadi luka kedua di tempat yang sama.Berkali aku kongsikan di blog ini,
sebuah cerita 'cinderella' versi 2013, dengan sequel pada 2016.
Siapa sangka, surat yang telah siap dikarang kepada 'putera raja' untuk hari pertabalannya takkan dapat kusampaikan.Tuhan mengajarkan aku bahawa,
Kisah takdir-Nya adalah tanda kebesaran-Nya.Semoga kesudahan yang terbaik adalah milik orang yg bertaqwa.

Waffle incident

- bismillah -Only the one with purest taqwa will attain Jannah.
But dont forget, the best of all sinners is the one who repents.Today i (want to) make some waffles, but things went wrong when the waffles get stuck inside the waffle maker. It just wont come out. So i only got to eat the upper crust, because the bottom layer was left stick to the surface.I spent a very long time cleaning the surface, from after performing solat zuhur until i heard the azan for asar prayer. Since it has a non-stick coating, i have to be careful not to scratch it hard. I used a wooden spatula in the beginning but when things get long, a fork comes for rescue. Well, it was very distressing. Not being able to eat a proper lunch, having to scratch gently yet the batter had harden with time, i cant help but feeling very anxious, angry and sad. I suddenly realised i was in trouble, big trouble. I think it was very nuisance and troublesome to do the cleaning job while my other friends are blessed with studying …

Redha Allah

- bismillah -Janganlah bebankan dirimu dengan kerisaun tentang dunia kerana urusan dunia milik Allah
Janganlah bebankan dirimu dengan kerisaun tentang rezeki kerana rezeki datang dari Allah.
Janganlah bebankan dirimu dengan kerisaun tentang masa depan kerana masa depan di Tangan Allah
Apa yang engkau perlu risau hanyalah satu perkara sahaja, iaitu bagaimana engkau membuat Allah redha kerana sekiranya engkau membuat Allah redha, Dia akan redha padamu. Apabila Dia redha padamu, Dia akan melindungimu dan mencukupkan keperluanmu – Imam Ibn QayyimCopied dari FB usth Maznah DaudKebetulan naik di newsfeed fb.Saya merindukan saya yang suatu masa dulu, hanya ada dua perkara dalam hidup ini:-Khauf
-Rajaa'-Takut
-HarapYang hanya pada Allah.Ketika Allah izin saya letakkan tawakkal paling dalam sewaktu melangkah ke PLKN seorang diriKetika ditinggalkan di INTEC, masuk rumah dan berkenalanKetika menjejak kaki ke KLIA buat kali pertama --- dari perlis dengan Naza Ria pinjam setelah Gen2 rupanya tam…

Catalyst :)

- bismillah -Alhamdulillah. Hari2 ada cerita dlm bas.Hari ni dapat:
A special hug.
A silent help.
A helpful signal.Thank you.
😃Mak cik arab peluk sepanjang jalan sebab duduk share bertiga, jadi bila orang lalu lalang naik turun bas akan langgar tangan dia instead of langgar bahu saya. Dan dia tak berhenti bertasbih. Mungkin dia nampak ketidakselesaan saya bila ada lelaki berdiri sebelah dan dekat.Ada orang langgar2, kemudian ada kawan dia minta tukar tempat berdiri, dan si pengganti pandai jaga jarak, tak langgar2 pun. Sama ada dia minta tukar sebab kesiankan kawan dia naik turun, atau dia nampak kawan dia jenis langgar2 orang suka hati takda perasaan, natijah ialah kebaikan kepada saya juga.And bila toleh belakang setelah ramai2 turun, ada adik arab sekolah menengah yang selalu naik bas sama2 tunjuk ada seat kosong. Tadi dia macam nakal2 bila ikut jalan di belakangnya otw ke tempat tunggu bas. Ah, kena latih diri baiki sangkaan pada orang! Dan dia ialah abang yg bertanggungjawab, ad…

menghitung kekuatan

Farhana kuat!
Semoga urusan sebelum, semasa dan selepas osce miniosce obstetric & gynecology dipermudahkan.Beberapa hari sblum exam ada peristiwa besar. Semoga tak terjejas kehidupan saya. Semoga saya okay. Macam mula2 tahu dulu. I am strong to be shaken by such disturbing thoughts.To love is to learn to let go.And love isnt limited only to human beings. We can love everything that exists in this world.Semoga beroleh takdir yang penuh kebaikan.And finally, my cinderella story is progressing to becoming true...except that i am not the cinderella, i am charles perrault, or maybe his descendants' long-distance cousin. Free. Free your soul from bad thought.Semoga kalian beroleh kebaikan. Amiin.

Untuk yang keguguran

- bismillah -Harini, di klinik ibu dan anak.Ada satu kes, anencephaly (takda tempurung kepala).
Ada satu kes, tak ada fetal heart activity (degup jantung tiada).
Ada satu kes, pelvic uterus (rahim tak nampak).Kes pertama, ibunya disuruh tunggu berjumpa dengan pakar. Kata doktor kepada kami, bayi itu perlu digugurkan. Si ibu belum tahu. Tapi, apabila disuruh tunggu untuk berjumpa pakar, maka pasti ada sesuatu.Kes kedua, si ibu perlu datang lagi seminggu. Walaupun sudah diberitahu bahawa anaknya sudah mati. Kata doktor kepada kami, mungkin janin itu meninggal semalam atau hari ini, kerana jasadnya masih ada belum gugur (Missed abortion). Ibunya tiada tumpah darah, cuma sakit perut saja.
Prosedurnya apabila tak nampak degup jantung janin ialah perlukan kepastian untuk ultrasound kali kedua selepas 7 hari. Boleh saja janin itu akan tergugur sendiri, atau perlu diberikan ubat gugur selepas seminggu nanti. Jika bawah 13 minggu, perlukan d&c.Kes ketiga, si ibu disuruh keluar minum air se…

Thirst

Astaghfirullah.Penatnya hari ni. Dahaga. Tapi alhamdulillah kenyang makan roti sosej dan roti daging cincang. Huhu both are processed food!Balik rumah pkul 3 ptg, panas terik, dlm minda nak beli teh ais ikat tepi. Teh o ais limau ke. sirap laici ais pun heaven dah. Ah, mimpi di siang hari semua tu! Kat sini mana ada jual minuman mcm tu huhuhu. Pepsi, air kotak jus, ada. Air kotak milo pun xda. Air coklat yg ada pun yg melampau punya ekslusif mcm m&ms, galaxy, sneakers entah eja mcm mana dan adik beradik nya. Konfirm gula naik kencing banyak polyuria lps minum huhuhu.Jadi, balik rumah, saya bancuh kopi hang tuah+vico+susu, panas. Panas. Haha.Dapat aromanya~
Panas lidah bila teguk~
Lebih lega dahaga dan letih drpd nak singgah kedai beli air kotak jus sejuk.....Macam mana la kerja nanti...tp at least nanti kat msia ada banyak warung 😂
Penat dah asyik makan western/arabian. I need nasi putih, ulam, ikan goreng...oh tuhan....😭😭😭

Tahun baru 1438H

- bismillah -Alhamdulillah menjejak tahun baru islam.Jika saya lahir tahun 1423 atau 1424 (saya tak ingat mana satu haha), maka umur saya dah 24-25 tahun hehe.Secara kebetulannya, saya sedang memasuki chapter hijrah, tajuk ke 3 dalam buku Muhammad the prophet of our time.Penulis ceritakan, apabila Nabi sampaikan kpd penduduk mekah bahawa mereka diperintahkan oleh Allah untuk berpindah ke madinah, kenyataannya bukan berpindah alamat saja, tapi mereka sedang (perlu) meninggalkan keluarga besar dan tanah air yg dijamin keselamatan dan pelindungan, meninggalkan kehidupan yg pasti utk berdepan dengan kehidupan yg tak pasti lagi bagaimana akan terjadi. Masyarakat arab yg ketika itu hidup berkabilah, agak mustahil dan berat utk keluar dari kabilah sendiri. Jika mati dibunuh pun, orang yg tak duduk dlm perlindungan kabilah takkan ada siapa dapat melindungi.Oleh itu, iman para muhajir ini sangat tinggi. Mereka keluar dari mekah, dari beloved country, keluar dari linkungan aspek dan budaya yg s…

Hati2

- bismillah -Kepada saudari,Tahniah, tapi jangan terlalu bangga dengan langkah pertama.
Jangan lupa tawakkal di hari depan, mungkin walau tiada kesilapan tapi sesiapa pun bisa dijatuhkan.Saudari, ingat Allah.
Para quraisy menolak tauhid kerana kepentingan bisnes.
Malah yahudi juga taksub dengan bisnes hingga melupakan moral dan tauhid.
Namun kita ada Khadijah dan para sahabat, yang bisnes mereka adalah simbol rendah diri, keluasan memberi, dan paling penting, tidak pernah rasa memiliki melainkan semuanya adalah hak mutlak Allah.Mereka, makin banyak harta, makin memberi.
Semakin memberi, semakin berasa cukup.Kita, insan sederhana yang naik turun imannya,
Makin banyak harta, adakah yakin kita tidak akan - makin berasa tidak cukup?Dan maafkan saya tak mampu nak melontarkan kata2 ini secara berdepan, kerana pasti akan ada yang kelak menyisih dan disisihkan.Mendoakan, saudari ialah kelak srikandi kaya yang tinggi nilai rendah diri dan berhati2 dlm setiap langkahnya.Bukankah mukmin itu sifa…

Good morning!

- bismillah -An ester of autumn morningsYou fell to the ground last night,
and nobody noticed.
but in the morning you were
picked up by a stranger's hand,
held gently and lovingly,
because your presence counts.
Your smell has strengthen a
weak heart that is anxious to
meet the world.And how many times that we have stumbled, lost and helpless, but Allah get us rised in the morning with hopes and forgiveness afterwards?Praise is to Allah Who gives us life after He has caused us to die and to Him is the return.
(Dua upon waking up from the sleep)Good morning farhana, rise and shine!***
I wrote the above poem when i was alone in the lecture room while waiting for the rest of students to arrive. It was still early in the morning.I came by bus to the hospital (badiah), a full crowded bus at first that some gets to stand while those who seated had to share the seats. Somehow the situation gets loose as people reached their destinations. But how harsh the condition is, the jasmine flower …

Hening.

- bismillah -Dalam doa2ku, tiba2 teringatkan rakan2 yang telah pergi dijemput ilahi.It has been a long time. How are you? Resting in taman syurga? I wonder how peaceful it is...As a friend, or more exactly an acquaintance, i can only 'reach' you through the knowledge that you have shared during our plkn.You taught us of Allah's rememberance. You lead us the prayers and zikir.
You showed us how a practising muslim lives.Thank you.
I am sorry for your family to have lose you at such a young age.
But in shaa Allah they have gain a lot from your presence when you were living with them before.I thought of you everytime when i was able to reach ramadan, healthy and alive.
I start to appreciate my 'extra' time.
Who knows, i would be able to reach your shahid level too with my 'extra' breaths given...Alfatihah.Nota:
(1)
Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu katanya,, Rasulullah SAW telah bersabda : Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga…

Maybe today is the day...

- bismillah -Jumaat beberapa bulan yang lalu, saya mendapat jawapan kepada persoalan yang saya tak ada jawapan selepas 3 tahun saya mencari. Pada tahun ke-4 saya dah abaikan persoalan itu. Hinggalah tahun ke-5 baru saya dapat jawapannya.Dan tak lama lagi, di tahun ke-6 ini, segalanya akan terjawab dan berlaku.Semoga, farhana tabah dan sabar on what ever that may happen. amiin.Jaga iman, jangan get disturbed. Jangan sedih. Pray for them who get involved, it is a prayer for you too.Sabar.Kesudahan yang baik adalah untuk orang bertaqwa.Jaga taqwa.*idiopathic tears*P/s
Maybe, today is the day...oh Allah, pls soothe me over their words.

One of a wonderful day in my student life

- bismillah -"All girls do the same thing," a lady was smiling to me when she walked passed me. I was surprised.She turned to the mirror and copied what i had just did moments before. A laughed out loud and smiled back to her.I was walking along a dark and quiet connecting corridor when i saw her coming into the sight from the front. I was on my way home after a long weekdays at the hospital. Today is Thursday, marks the end of the week's dawam. I was glad that my dawam ended with today's incidence, greeted randomly by random people, that i smiled all the way till i reached the end of the hallway.Actually, my day today began pretty good. I was late for morning report, and decided not to enter it at all. Surprisingly, when i reached the hospital compound, my friend told me that there was no morning report for it has been cancelled. Hooray!Eh, alhamdulillah...I have clinic rotation at the o&g department today. I was nervous not knowing what to do or what to expect …

Awak tahun 4 ke?

- bismillah -Awak tahun 4 ke?
Tak, tahun 5. EH TAK saya tahun 6.Apa punya respons la farhana...Such a simple thing that can make me happy. Smiling widely dari tangga sampai surau.Astagfirullah.But, i cant deny that i feel good about it.
Maybe this is what people say,
It is small thing that counts.
Benda besar kadang kita tak pernah nak hargai pun.<3Hihi.

Wadi rum escape

- bismillah -Alhamdulillah. Bercuti ke wadi rum, desert camp, tidur sini di padang pasir.Bangun pagi, pukul 5 jam saya bunyi, kawan saya keluar pergi toilet utk siap utk solat subuh. Saya sambung pejam mata hehe sebab tak solat. Tiba2, ada suara yang melantunkan azan. Azan subuh di tengah padang pasir. Sayup, bergema. Ah, sungguh saya merasakan indahnya sebaran islam. Allah, islam tersebar ke muka bumi gersang ini berkat usaha Nabi Muhammad dan para sahabat! (Semoga Allah merahmati mereka). Usai azan, kedengaran azan lagi sekali dilaungkan, dari kem yang terletak tidak jauh dari sini. Allah. Allah. Mereka yg melaungkan azan, adalah mereka yg sama yg menari (huhu) pada malam hari di bawah lampu warna warni dan muzik rancak lagi kuat. Clubbing, ialah budaya arab, tp tak ada la arak dan percampuran lelaki perempuan. Kami orang melayu dan tourist ni, malam semalam lari naik bukit pasir utk melihat bintang dan bulan 14.Indah. Alhamdulillah. Malamnya, dan subuhnya. Aku merasakan jiwaku sega…

Pengalaman

- bismillah -Dah lama saya tak buat gimik. Hehe. Besar-besaran pulak tu.Kemarin, lambat keluar rumah. Lambat juga dapat bas. Tunggu punya tunggu, sebuah bas yang sarat penumpang pun sampai. Saya melangkah naik. Walaupun nampak penuh yg berdiri.Waktu saya berdiri di tangga,
"Hei benet, ma fi makan...(wahai budak perempuan, tak ada tempat ni)" pak cik driver bas laung dari tempat pemandu. Geleng kepala isyarat suruh saya turun."Aadi lau anak waggif?" Saya tanya okay tak kalau saya diri je, tak duduk tak apa. Walhal budaya di negeri separa konservatif ini, orang perempuan wajib duduk dalam bas, tak boleh diri, aib katanya. Pakcik tu berkeras suruh turun juga. Di sinilah kekuatan wanita. Hahahaha. Saya cakap la, saya ada dawam (office hour)."Oh enti musta3jilin? (awak tengah nak cepat ke?) Yallah (ok)" pak cik driver bersimpati pada budak sengal ni.Tu tak cukup gimik lagi. In fact, the gimmick hasnt even started!Jeng jeng."Oh, dia nak masuk dawam (office…

pancuran emosi

- bismillah -

aku dengar dari dia,
kau menangis wahai saudariku,
apabila ditanya tentang cinta hatimu.
kenapa?
rindukah kamu padanya?
atau, air mata itu ialah imbasan episod kesusahan
yang kadang tiada siapa pernah bertanyakan...?

luahkan, jangan simpan
aku mendengar dari sini, walau jauh.
malah mereka yang lain juga ada sedia 
walau kadang mataku kerlipnya bosan
walau kadang tawa kami bagai takkan kehabisan

percayalah,
dlm tawa, ada tangis
dalam riuh, ada sunyi
jangan kamu rasa hanya kamu alami
segala kesedihan yang ada di dunia ini

kongsi,
sekadarnya.
kuatlah,
jangan lemah.
kamu gadis terpilih.

selamat juang sahabatku,
semoga hatimu sentiasa terpujuk.

1153pm, irbid, jo

great lesson from exams

- bismillah -

اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّيْ ، لَا إِلٰـهَ إِلاَّ أَنْتَ خَلَقْتَنِيْ وَأَنَا عَبْدُكَ ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ ، أَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ ، أَبُوْءُ لَكَ بِنِعْمتِكَ عَلَيَّ ، وَأَبُوْءُ بِذَنْبِيْ فَاغْفِرْ لِيْ ، فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ

(Ya Allâh, Engkau adalah Rabbku, tidak ada Ilah yang berhak diibadahi dengan benar selain Engkau. Engkau yang menciptakan aku dan aku adalah hamba-Mu. Aku menetapi perjanjian-Mu dan janji-Mu sesuai dengan kemampuanku. Aku berlindung kepada-Mu dari keburukan perbuatanku, aku mengakui nikmat-Mu kepadaku dan aku mengakui dosaku kepada-Mu, maka ampunilah aku. Sebab tidak ada yang dapat mengampuni dosa selain Engkau).

***
Saya masih ingat, petang itu, saya tak senang hati. Ada risau. Ada resah. Di atas kerusi biru di luar pejabat mak, saya duduk sambil berkali2 menatap ayat di atas dalam buku ma'thurat. Itu kali pertama saya rasa terlalu 'kena' dengan ayat-ayat itu. It…

buah tin

- bismillah -

Hari ni, di wad kanak2 di sebuah hospital di luar bandar. hospital khas kanak2.

Situasi biasa, pagi2, nurse akan ketuk2 pintu bilik wad, jerit suruh semua mak2 get ready sebab doktor nak masuk. yg tidur pun zupp bangun, yang tak pakai tudung terus zupppp siap bertelekung. haha. shawl pun belit in 3 seconds. arab-style. haha.

waktu ward round dengan doktor in my group pun, doktor akan suruh pelajar perempuan pergi cek tengok makcik2 tu ready ke tak ready utk doktor dan student laki masuk. kadang, riuh juga mereka makcik2 jerit, doktor senyum je gelak2. mak cik...mak cik...hehe

hari ni, ada sorang mak cik, masuk je dalam bilik tu nampak muka dia awal2. senyum. very radiant. bukan muka ja tapi macam satu jasad mak cik tu bercahaya. huhu. dia senyum pada semua orang. nak ambil history dari dia, tapi dah ada sorang student/post graduate yang tengah interview. tak pa lah, saya ambik patient katil sebelah.

habis student postgrad tu, datang kawan saya ambik history dengan mak c…

Alam realiti

- bismillah -Appreciate nilai iman yang ada.
Rasa tak senang duduk apabila melihat kehidupan gemerlap di bawah neon,
Celebrations dan events yang kau takut andai akhir nyawa adalah di situ,
Pakaian yang kau tahu kau takkan pernah pakai andai kau hidup di mata rakyat afrika, syria, myanmar,Minta lindung daripada diuji seperti mereka.
Yg memperlihatkan, yang melihat.
Yang terlalu mewah dan yang terlalu fakir.Kita hanya manusia yg diasuh melalui ujian.
Bukanlah yg terbaik itu yg ujub bangga melepasi ujian,
Tapi Allah mencari jiwa hamba yang bersyukur diberi petunjuk berdepan ujian,
Dan yang berusaha menunjuk jalan kepada yang lain pula selepasnya berjayanya dia melepasi ujian.Bukan yang mengaku aku adalah lebih baik daripada mereka,
Kerana itu terang-terangan sifat syaitan yang sesat dan menyesatkan.Semoga, tidak diuji dengan dunia gemerlapan yang tak ke mana pun, dan semoga hati ini terus menerus melihat segala make up, pakaian, gaya hidup itu adalah kepalsuan sebuah kisah dunia.Semoga,…

unexpected things

- bismillah -

(facebook)
15 January In this journey of life, we will be going through a lot of circumstances. Some events are planned, while some are unexpected. But above all, they are tailored and chartered for those going through them, at the best time, in the best condition. To be hurt emotionally, or physically, when we are in our best shape is better than to be in double pain. To still be able to breath manually is better than to be in vegetative state. In every hardness, there are rewards that awaited us in akhirat. It just a matter of time. Nobody lives up to thousand years (ummat muhammad), it is worths to remain positive with preseverence for a couple of years for all those gloomy days to pass.

Paediatrics: emosi dan tugas rasmi

- bismillah -Hari ini, pagi pergi masuk wad kanak2 di hospital princess rahmah, masuk satu2 bilik. Sebelum ini, suka hati saya ja nak masuk mana.Masuk bilik satu, katil satu. Tanya mak dia, boleh ke nak ambik history? Tanya anak sakit apa, bila masuk... rupa2nya dah lama masuk, ok takpa, cari patient lain. Tapi, sebelum berpisah, kenalah cakap selamat tinggal pada mak tu dulu, ucap get well soon pada adik tu. Pergi ke next room, cari patient yang besar sikit. Tapi nampak seorang ibu ni senyum, anak dia baby. Mak cik ni nampak baik, welcoming, nak pergi tegurlah! Hehe. So tanya2, anak dia pun dah lama masuk. Alaa, baru mula cakap, takkan dah nak blah. So tanya macam ambik history, tapi tak tulis. Rasa lebih manusia. Dapat rasa dan tengok ekspresi muka ibunya bila cakap chief complaint, cerita apa jadi pada anaknya, semua itu lebih real. Sebab, sebelum ni, fokus ialah pada isi2 cerita ibu untuk ditulis dan di analisis, tak pernah menilai dari sudut emosi. Sebelum ini tanya apa test dan …

Heal the heart: the cures to worldly needs

- bismillah -Life is aprroaching early adulthood.
And our mindset and thinking are changing too.To be immersed in nikmat in childhood, to always get what i wanted,
Or to be satisfied with the replace,
And to be strong headed to achieve what i dreamt for.As for now, sometimes i lost the strong willpower.
I got lost when i'm in pain physically, emotionally.
I surrendered early before reaching the final point.
I put negative thoughts ahead of positive doa.
Sometimes.When we started this journey on the same point on the road,
Now upon reaching the end, we have been on different paths.
Some get married, some are making income, some are actively making dakwah.
They are progressing with their life.
They, are advancing.I have a friend,
That i looked high on her but she puts me on higher state in her thought.
It's not that she always has what i have been wanted,
But i have always want what she has had.
That is what i realised today.It is not that she has what i thought is my dream,
Bu…

TQ my doc

- bismillah -Jangan mencari dunia lebih daripada akhirat, kelak bagaikan kehausan di padang pasir yang tiada penghujung. "Kamu semua kena berfikir seperti doktor, tak semua orang boleh belajar medik, dari awal kamu semua sudah mencapai keputusan akademik yang baik, kamu bukan sebarangan orang, segala puji hanya bagi Allah tuhan sekelian alam...(doktor sebut full alhamdulillahi-rabbil-alamin)" panjang doktor resident MH berkata2 pagi itu, bagai hanya satu nafas. Beliau, bijak dan serius orangnya. Kerjanya bukan main-main. Sepanjang dua minggu ini, tak nampak lagi beliau tersenyum apatah lagi ketawa.Pagi tadi saya sudah keluar dari dewan kerana doktor masih belum sampai setelah 15 minit menunggu. Hari ahad lalu, kami menunggu selama 30 minit sebelum keluar kerana doktor tak muncul2. Yang lawaknya hari ini, ketika sampai di muka pintu, tiba2 ada satu figura yang sedang bergegas masuk ke dewan. "Mari, mari masuk!" Katanya sambil memegang secawan kopi di tangan. Muka se…

Marriage advices

- bismillah -This is a good video for both men and women, married or not-yet-married..3 self improvements in women:
1) emotional stability 'having control over yourself, dont cry or yell w/out reason, no drama queen'
2) being secured 'dont feel intimidated with other females, be it in-laws, friends. build self-esteem'
3) grow intellectual capacity 'so that you and your spouse wont grow apart that even having a conversation becomes hard (aside from talking about children)'3 self improvements in men:
1) having self-control 'not being abusive physically, verbally and emotionally, no matter how annoyed you are'
2) being expressive 'learn and grow on emotional level, adopt ideal islamic personality from our prophet'
3) become appealing to your spouse 'find out what your spouse likes and dislikes, what makes them feel loved, attitude-wise, stop negative behaviors that your spouse dont like, then start loving acts'https://youtu.be/6UXWLIHFIjE

T

- bismillah -Saat kaca berita menghebohkan satu
rahsia, wajah mulus itu tersenyum redha,
telah tertulis janji setia hingga beberapa
purnama menjelma. Demi ganjaran yg lebih tinggi, aku
memilih syurga daripada masa depan
ciptaan anganku. Korban, tapi tak siapa di
langit di bumi yang tahu, melainkan
Tuhan yang satu. Korban, tapi entah taqwa itu wujudkah
untuk dipersembah pada Tuhan?Ruang angan kecil yang dulu samar, kini
merebak membesar, tapi mengikis,
menghancur, satu per satu, bagai paru
yang diserang bubuk kecil TB.
Sakit di dalam, melarat, merebak...
Oh Tuhan hilangkan resah ini!Di simpang perjalanan ini, terlalu banyak
tinggalan duka. Walaupun pelangi
seakan tidak pernah hilang, kadang
kabus ini menyesak kerongkong hingga
aku tak mampu untuk bernafas lagi. Aku
buta di bawah pelangi. Hingga di akhir
jalan, matahari sudah malap cahayanya.
Pergi.

Nasi arab siyadi

- bismillah -Hari ni Rabu, makan tengah hari di kafe (pekerja) hospital. Pergi seorang sebab kawan2 dah balik awal.Menu hari rabu, nasi dengan ikan. (Kat sini tak ada macam di malaysia, tak ada tray nasi campur lauk beraneka jenis, tak ada order nasi goreng usa bagai2...tak ada. Ada sejenis dua set makanan saja, menu ikut hari. Tapi puas hati la makan nasi arab beraneka jenis setiap hari beza, kenyang sampai malam kalorinya)Dah beli nasi, nampak sorang makcik duduk di meja berdekatan. Hahaha. Rajinkan mulut pergi tanya dia, nak duduk sini boleh? 😂😂😂 Selalu buat personaliti test akan ada soalan gini, akan makan sorang di meja atau akan angkat tray pergi duduk dengan orang lain...first time rasa nak buat gini. Lagipun rasa bosan dan loser la jugak makan sensorang. Er. Sebelum2 ni, makan sambil tengok phone sebab sembang dengan mak sambil makan. Betapa saya tak reti makan sorang2...haha.So. Duk depan makcik tu, rajin la tanya dia kerja sini ke? Bahagian mana? Lepas tak faham dia kerja…

Baik kpd manusia, Allah yg akan balas

- bismillah -Today did a small 'presentation' in the middle of hallway of a busy paediatric ward, about congenital lung malformations. There are 13 types of them, alhamdulillah doctor chose only 4 (bronchiogenic cyst, pulmonary hypoplasia, pulmonary AVM, congenital lobar emphysema). He (dr DY) listened attentively, alhamdulillah, which i appreciate his efforts to make sure others to give attention as well. Sebab the specialist lagi humble dan respect students daripada resident beliau... sob sob.
***
Pagi, nak tengok komputer, orang penuh. Beranikan diri, minta nak tengok kejap je, nak tgk nama new admission. Dr yg tgh guna angguk ok, bangun terus, i pull the chair tup tup eh doktor lain (dia baru dtg, muka kalut2, tangan pegang kertas byk2) mai duduk. I was ... ... ... 5 saat ... takpa, takda kebaikan pun utk org yg tak buat baik.. tak ada. So pujuk diri, takpa.. kerja dia memang la lagi penting. And fikir how to overcome this situation, boleh je, pergi tengok vitals setiap ka…

Paediatric round in Eidun hospital

- bismillah -Alhamdulillah. Berakhir round di hospital eidun hari ini (paediatric).Datang pkul 8 pagi, lepas daftar dan bagai2, pkul 8.45am baru jejak ke wad. Pukul 9 doktor mula ward round. Murah rezeki, 15 minit tu sempat ambik case dan buat physical exam dan summary, pop boleh present depan doktor.Kalau malas, boleh lepak atau study. Tapi rugilah. Inilah peluangnya nak jumpa pesakit sebenar.Habis round pukul 11 pagi. Again, boleh guna peluang utk ambik case dan physical exam. Sambung kes pagi tadi. Jumpa patient baru. Atau stay back study ke.Atau pilih utk balik awal dan zzz di rumah.Hidup ini, kita pilih, dan maintain dengan pilihan itu. Alhamdulillah, hari ini sempat minta doktor discuss pasal approach to child with fever and oral thrush selepas tamat round. Dan sempat palpate cervical LN seorang budak inf mono. Malangnya tak rasa. Takpalah. Lupa pulak nk palpate spleen.Semalam teragak2 juga nak jumpa pesakit, tapi i just move my feet and enter the respective room. Smile and gree…

Kata ayah

- bismillah -Ayah kata dalam panggilan telefon sebentar tadi,
- supaya aku terus menjaga diri, berdikari. Bangun pagi sendiri (ayat ayah), itu kualiti dan tanda aras hidup yg mencecah dewasa (ini ayat aku).
Aku rasa aku banyak kelemahan dalam hidup, tak banyak kualiti, tapi bila ayah notice hal ini, aku terharu.
- kalau malaikat kejutkan tengah malam, kalau tak bangun buat amalan, susahla lepas2 tu nak terjaga pulak sbb kita dah tolak.
- aku mengadu banyak nak kena study. Aku ada main2. Tgk drama.
- ayah kata buat jadual, tengok apa yang dah dilalui dalam kehidupan, and dengan happynya aku cakap pada ayah aku dah siap tampal kalendar planner dekat dinding! Ayah kata sat saja hidup ni.
- 72 bulan pengajian aku. 60 bulan sudah berlalu. ayah ingatkan aku fakta ini. supaya aku bersyukur. dan yakin. Sebab perjalanan hidup aku ini semua bawah aturan Allah. Aku kata dlm tempoh kurang 12 bulan ni, aku kata aku akan usaha jaga berkat. dan jaga niat. Sebab kalau niat lari, aku hanya dpt kerta…