Skip to main content

Obstetrics and Gynaecology 1

- bismillah -

:)

I am currently in my fifth year school of medicine. Alhamdulillah. 

It has been a month and a week since i entered O&G rotation. There are 3 weeks left before the end of rotation exams, which are Osce and miniOsce. 

At first, tak best pun. Lama2, jatuh cinta. 

Apa2pun, cinta lagi dalam bidang paediatrics. And i met paeds doctors in obstetrics wards everyday... :) and of course cute neonates since their 1st moment of lives. I have seen deliveries and i cant describe the relief that everybody in the labour room feel when a baby is born! And crying!

Doktor o&g sibuk bedah perut, dr paeds relax saja tunggu tepi. Hehe. Dr anaesth lagi laa tunggu lama. But kesian la one of my patient lambat sedated, and she was moving her legs when the doctor incised her abdomen...luckily they managed that situation quickly before going to far, the nurse stopped the doctor from continuing his work, nurse marah doctor hehe, and after waiting for a while, doctor bising2 to doctor anaesth, then he continued. Luckily, the patient will have amnestic effect from the GA. Or else...it is a nightmare to be able to feel our skin incised.

I have seen Ceaser of a woman with previous surgery scar. It took a very longggggg time for the doctor to be able to open her uterus because there were adhesions across her abdomen. It was my first time, and i was bored, wondering why does it take so long to hear a baby's first cry?? Rupanya, itulah kesan adhesion. 

I asked a doctor, dah complication of ceaser tu adhesion, which is troublesome la huhuhu, then what is the limit of ceaser in a woman's lifetime? 

He laughed. Hehe. He says, there is no limit. He had seen multiparous women of 10 ceasers while he was working in Gaza. Ma shaa Allah. We were all surprised and jaw dropped to hear that. 
But then, of course, the abdomen was full with adhesions. But as long as she is undergoing new surgery, the adhesion will be cleared. Lol. 

He gave a definite answer,  4 times ceasers are considered the most. Well. According to a woman's health status and health facilities available too...

Above all, normal vaginal deliveries have least complications and take lesser time (not the same story in first timer mother!). Utk first time, NVD lama sangat, tapi untuk next deliveries, it will be shorter and much tolerated. Ceaser for first timer is short, within 30 minutes, but for next deliveries, boleh jadi 30 minutes tu masa yg diambil utk kerat2 koyak adhesions!

Huhuhuhu. 

Banyak lagi i learnt about pregnancy. 

Yeah. I admit, i am more to obstetrics than gynaecology. Hehe. 

Till then, goodbye. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …