Skip to main content

Berdebar

- bismillah -

Ya Allah. Hanya Allah saja yang tahu perasaan ini. 

Tak lama lagi dah nak masuk tahun 6. In shaa Allah. Lebih kurang setengah tahun saja lagi. 😂 kesat air mata. 

Tanpa keizinan dan petunjuk dari Allah, tidak lah saya bernafas udara tahun 5 ini. 
Allah. 
Hidup tak senang, tapi Allah sentiasa ada memberi rezeki dan petunjuk menempuh jalan sehari-harian. 
Bila masa muda ini saya rasa kuat dan tak ada masalah untuk jalan jauh dan laju, saya akan teringat, nikmat sihat dan muda ini akan kembali pada Allah juga suatu hari nanti. At least, saya harap saya dah guna sebaiknya apa yg Allah bagi pinjam ini. Nanti dah tua moga tiada sesalan. 

Muda, sebelum tua. 

So, saya sangat berdebar nak menempuh hari esok. Masa depan terletak di bawah kuasa Allah. Saya hanya mampu usaha dengan bantuan-Nya, dan bertawakal. 

Mati itu pasti. 
Jadi doktor, in shaa Allah. 

Mampukah nak jadi doktor HO yang cemerlang?
Doktor MO yang excellent?
Doktor pakar yang faqih?
Allahuakbar. 

Moga jalan ini ialah jalan yang Allah redha untuk saya bertemu dengan-Nya. 
Moga atas jalan ini, segala kebaikan datang bersama. 
Moga jalan medik ini, menjadikan hidup, mati dan kebangkitan semula saya akan dekat dengan Allah. 
Amiin. 

Moga segala ilmu ini diberkati, memberatkan timbangan dan membuka jalan manfaat kepada umat manusia. 

Dr N. Khalid MBBS (JUST '17) in syaa Allah

Hanya Allah yang tahu masa depan saya.
Doakan kehidupan dan kematian yang diredhai oleh Allah. 
:')

Ibadah, niat sudah dapat pahala, biarpun mungkin sampai atau tak sempat buat. 

Laa hawla wa la quwwata illa billah. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …