Monday, December 28, 2015

A weeping lady that stopped a crying girl. Esakan yang menghentikan tangis

- bismillah -

Alhamdulillah. 

Hari ni, saya berjalan membawa awan mendung yang boleh turunkan hujan bila2 masa saja. Saya berjalan pantas, kerana berjanji untuk bertemu dengan seseorang. Pertemuan itu tiada kaitan dengan kesedihan ketika itu.  

Sedih saya disebabkan tekanan apabila orang mempersoalkan kredibiliti dan keputusan saya. Marah campur sedih. 

Takdir Tuhan, saya berselisih dengan seseorang. Dia juga berjalan laju. Dari arah hadapan. Wanita arab. Dia sedang menangis. Teresak kuat. Sambil memandang telefon bimbit di tangannya. 

Oh Tuhan, hilangkan sedih dia!

Serta-merta, sedih saya hilang. Air mata surut sebelum mengalir. 

Benarlah, apa yang kita doakan untuk saudara semuslim, kebaikannya turut tertempias kepada si pendoa. 

Allah maha besar. 
Kalau kita sakit, dia mengizinkan sakit yang terbaik, mampu kita tanggung. 
Kalau kita sedih, Dia sentiasa aturkan jalan supaya kita terpujuk. 
Kalau kita ditakdirkan untuk terluka dengan sesuatu perkara, luka itu terhiris dengan wasilah paling lembut. 

Hurted in the most gentle way...

Yang penting, sabar. 
Susah kita, ada orang lain lebih susah lagi. 
Bersyukurlah. Hidup akan lapang dan tenang. 😊 
Hargai setiap orang yang kita jumpa hari2, sembang dan bertegur sapa. Sebab our pathways ditakdirkan bertemu sebagai wasilah kepada salah satu atau kedua2nya. 

Menjadi matahari kepada si awan hujan. 
Supaya muncul pelangi, mendung pun pergi. 

Alhamdulillah. 

Cabaran hidup hari ini: people management. 
Moga diberi sebaik2 keputusan. 

Sunday, December 27, 2015

Pertolongan yang dibalas syurga

- bismillah -

Alhamdulillah. 

Hari ni belajar, pentingnya memasang niat.

Niat nak buat kebaikan, akan ada peluangnya. Niat lah nak bersedekah, Allah bukakan jalan. Niat nak beri pertolongan, Allah hadirkan orang yang akan memerlukan pertolongan. 

Dalam keadaan yang kita tak sangka. 

Saya terbaca hadis,
Ahli neraka pergi jumpa ahli syurga...dia pernah menolong ahli syurga itu sewaktu di dunia, maka dengan izin Allah ahli syurga itu menolongnya pula di akhirat dengan izin Tuhan melalui syafaat. 

So, bayangkan kita keluar jumpa manusia hari2, kita tak tahu siapa masuk syurga siapa pula masuk neraka. Diri sendiri pun tiada jaminan. Maka buat baiklah dengan semua. Be 'rich' and help others. Rich: kaya budi, kaya bahasa, kaya ilmu, kaya senyuman... 

Ikhlas ialah tidak meminta apa2 balasan daripada sesiapa. 

Kerana kita dididik oleh islam bahawa balasan hanyalah daripada Allah. Ada yang dapat sejak di dunia, tapi yang pasti, hari akhirat ialah hari mendapat balasan baik dan jahat atas apa saja yang kita buat. 

Hari perhitungan
Hari pembalasan
Hari orang mukmin bergembira! Hanya mukmin. Dan hanya gembira. Tiada duka. Tiada dengki. 

Kata pujangga, orang yang tidak mempunyai apa2 tidak akan mampu memberi. 

Jadilah kita orang yang memberi,
Bermula dengan mencari. 
Dan menjadi.

Semoga Allah merahmati hari-hari kita. 
Melangkah, menapak, di alam yang pasti ada penghujung. 
Semoga kehidupan dan kematian kita baik-baik saja dan dalam rahmat Allah. 

Saturday, December 26, 2015

Kisah

- bismillah -

Saya pernah menulis impian. 
Sebuah cerita dongeng. 
Siapa sangka, cerita itu menjadi realiti!
Cuma watak heroinnya, lain berganti. 

Dan saya masih menulis cerita impian. 
Tanpa meletakkan watak. 
Tanpa setting masa. 
Tanpa plot. 
Saya hanya menulis pengakhiran cerita.
Kerana itulah intipati kenapa cerita bermula. 

***
Untuk setiap langkah yang kita mulakan, fikirlah apa pengakhiran yang diharapkan. 

Biar pendek, biar panjang,
Atau kisah itu langsung tidak berlaku,
Paling kurang, 
Pengakhirannya sudah ada. 

Dan pastilah, pengakhiran terbaik dan hakiki yang kita mahukan. 

Bismillah. Tawakkaltu alaa Allah. 

Thursday, December 24, 2015

Maulid Nabi

- bismillah -

Sebab kepada cinta:
Fisik
Jasa
Maknawi 
Fitrah 

Jika mencintai, 
Maka banyak mengingat,
Ingin mendekat,
Mahu mengikut,
Berkorban untuk mendapatkannya. 

Rugilah cinta jika tidak memberi manfaat kepada kehidupan dunia dan akhirat

Mencintai Allah, 
Menghidupkan hati,
Memberi sinar pada hati

Mencintai Rasulullah, 
Adalah perintah Allah. 
Kerana tidak beriman jika tidak mencintai Rasulullah melebihi manusia lain

Tidak ada yang paling bermanfaat kecuali mencintai Allah dan Rasul-Nya

Cinta manusia,
Jika tidak diikat dengan cinta Allah dan rasul, maka itu malapetaka. 
Cinta kerana dunia akan pudar dan hilang ketika dunia itu telah hilang. 

Orang yang saling berkasih sayang kerana dunia, kelak pada akhirat akan saling bermusuhan antara satu sama lain. 

Cinta yang bermanfaat

Sekuat-kuat tali iman, ialah cinta kerana Allah, benci kerana Allah. 

Cintai sesuatu itu
kerana sesuatu itu dicintai oleh Allah,
kerana ingin dekat dengan Allah,
Maka itu cinta yang bermanfaat untuk hati kita dan itulah kehidupan kita,

Di dunia, cinta ada batasannya. Melainkan mencintai Allah. 
Cinta kepada Allah ialah cinta yang disertai dengan pengagungan. 
Tiada kepada makhluk. 
Ambil iktibar kaum Nabi Saleh yang menjadikan orang soleh kalangan mereka sebagai sembahan. 
Juga kerana terlalu cinta. 

Kita mencintai Allah, makin taqarrub dengan Allah. Makin taat ibadahnya. 

"Bagaikan lautan yang tiada pantai"
Kita mencintai seseorang, bukan pastinya dia memiliki cinta yang sama, kerana setiap manusia adalah berbeza. 
Hanya cinta Allah yang berbalas. 

Siapa yang mencari redha Allah, tapi manusia marah kepadanya, maka Allah cukupkan dia daripada manusia. 
Siapa yang mencari cinta manusia, dengan mengorbankan keridhaan Allah, maka Allah serahkan dia kepada manusia dalam keadaan tidak ditolong oleh Allah, tidak akan diperhatikan oleh Allah...

Cinta manusia adalah "bagaikan lautan yang tiada pantai"
Tak akan pernah ada habisnya. 
Maka yang terpenting ialah adalah Allah mencintai manusia...

Sumber: youtube Ust Abu Yahya Badrusalam

Sembang bulatan maulidur rasul

- bismillah -

"Sempena maulid nabi, Nas, awak nak berazam nak hidupkan sunnah nabi yang mana satu?" Kak A tanya. 

Nas jawab, 
-"saya nak puasa hari putih..." 

Dan N jelaskan kelebihan dan keistimewaan berpuasa dengan panjang lebar. Puasa hari putih ialah puasa 3 hari berturut2 pada 13,14,15 haribulan hijrah setiap bulan. 

Next, giliran orang2 di sebelah Nas yang jawab. 

-Nak usaha bangun qiyam.
-Nak kurangkan bercakap benda tak perlu. 
- ada yang kongsi pasal Nabi tak ketawa berdekah
- dan banyak lagi..

Dan tiba2 ada sorang jawab, 

-Nikah... sunnah Nabi yang dia berazam nak buat.

Semua orang ketawa. Hehe. Salah cakap ke?

Too good to be true...

Monday, December 21, 2015

Obstetrics and Gynaecology 1

- bismillah -

:)

I am currently in my fifth year school of medicine. Alhamdulillah. 

It has been a month and a week since i entered O&G rotation. There are 3 weeks left before the end of rotation exams, which are Osce and miniOsce. 

At first, tak best pun. Lama2, jatuh cinta. 

Apa2pun, cinta lagi dalam bidang paediatrics. And i met paeds doctors in obstetrics wards everyday... :) and of course cute neonates since their 1st moment of lives. I have seen deliveries and i cant describe the relief that everybody in the labour room feel when a baby is born! And crying!

Doktor o&g sibuk bedah perut, dr paeds relax saja tunggu tepi. Hehe. Dr anaesth lagi laa tunggu lama. But kesian la one of my patient lambat sedated, and she was moving her legs when the doctor incised her abdomen...luckily they managed that situation quickly before going to far, the nurse stopped the doctor from continuing his work, nurse marah doctor hehe, and after waiting for a while, doctor bising2 to doctor anaesth, then he continued. Luckily, the patient will have amnestic effect from the GA. Or else...it is a nightmare to be able to feel our skin incised.

I have seen Ceaser of a woman with previous surgery scar. It took a very longggggg time for the doctor to be able to open her uterus because there were adhesions across her abdomen. It was my first time, and i was bored, wondering why does it take so long to hear a baby's first cry?? Rupanya, itulah kesan adhesion. 

I asked a doctor, dah complication of ceaser tu adhesion, which is troublesome la huhuhu, then what is the limit of ceaser in a woman's lifetime? 

He laughed. Hehe. He says, there is no limit. He had seen multiparous women of 10 ceasers while he was working in Gaza. Ma shaa Allah. We were all surprised and jaw dropped to hear that. 
But then, of course, the abdomen was full with adhesions. But as long as she is undergoing new surgery, the adhesion will be cleared. Lol. 

He gave a definite answer,  4 times ceasers are considered the most. Well. According to a woman's health status and health facilities available too...

Above all, normal vaginal deliveries have least complications and take lesser time (not the same story in first timer mother!). Utk first time, NVD lama sangat, tapi untuk next deliveries, it will be shorter and much tolerated. Ceaser for first timer is short, within 30 minutes, but for next deliveries, boleh jadi 30 minutes tu masa yg diambil utk kerat2 koyak adhesions!

Huhuhuhu. 

Banyak lagi i learnt about pregnancy. 

Yeah. I admit, i am more to obstetrics than gynaecology. Hehe. 

Till then, goodbye. 

Saturday, December 12, 2015

Hamm hazan dan sakinah

- bismillah -

Esok pergi hospital askari. In shaa Allah. Moga tahun 5 adalah lebih baik daripada tahun2 sebelumnya, di sisi Tuhan. 

Naik turun adalah perkara biasa. Yang penting, kena tabah dan tenang. Kena syukur dan sabar. 

2T
2S

Dan hari ni saya dapat satu perspektif baru,
Kalau tak kenal hamm dan hazan (kesedihan), kita takkan menghargai sakinah (kebahagiaan). 

So farhana, jangan jadi budak2!

Saya mengaku, diari saya banyak coretan yang bila saya baca semula, saya akan menangis. 

Tak apalah, hanya Allah tahu.
Semoga saya berjiwa besar untuk berdepan dengan cabaran. 

Dan penting juga, 
Threshold memasing tak sama. Ada orang perkara kecik pun rasa berat, ada orang perkara besar pun rasa ringan. 

Kuatkan iman dan pergantungan dengan Allah. 

Sheikh Solah kongsi, 
Nak rasa cantik kena rasa Allah sedang melihat diriku. 

Bila rasa Allah tgk kita, maka automatik kita rasa nak perindah akhlak, nak jaga kebersihan, nak optimumkan segalanya menjauhi apa yang Allah tak suka. 

Macam kita awkward bila orang tengok kita. Eh.

Maka beristighfarlah. 
Untuk segala perasaan yang terbit dari jiwa. Susah, senang. 

Saya percaya, luka akan sembuh! Allah dengar setiap doa hamba-Nya. 

Jadi untuk setiap hamm (kesedihan yang akan datang) dan hazan (kesedihan atas perkara yg telah berlalu), ada hikmahnya. Supaya nanti, bila sudah berlalu episod duka, kita akan benar2 menyelami erti sakinah (bahagia), malah sekecil2 perkara yang memberi senyuman kpd kita pun kita akan sensetif dan aware. In shaa Allah. 

P/s funny, i might be the last among them, although people always say i am the first. Jeng jeng. Allah knows best! Saya doakan qadha yang Allah plan is acceptable. Doakan iman saya taat dan patuh pada Allah!

Thursday, December 10, 2015

One day

- bismillah -

Dari Allah kita datang, kepada Allah kita kembali. 

Bila fikir kenyataan ini, hidup akan tenang. Kita tak risau kesudahan hidup sebab memang akan ada penamatnya. Cuma kita tak tahu bila. Tapi penamatnya tetap ada. 

Sambungan di akhirat. 

Cuma kita perlu menjadi seadanya. Jika diberi kesempatan untuk hidup di fasa ini, maka mainkan peranan yang sepatutnya. Dari menjadi anak, bertambah peranan menjadi ibu, dan seterusnya, hingga hari bertemu Tuhan. Hari itu pasti akan tiba. Penamat segalanya. 

Pada hari bertemu Allah nanti, segalanya adalah lebih baik daripada segala yang baik di sini. Keburukan akan berganti kebaikan. Kesedihan akan terpadam. Ketakutan akan terhapus. 

Allah sentiasa ada perancangan terbaik untuk hamba-Nya.

Hari bertemu Allah itu pasti akan berlaku. Sabarlah. Sikit lagi. 

Tuesday, December 8, 2015

Berdebar

- bismillah -

Ya Allah. Hanya Allah saja yang tahu perasaan ini. 

Tak lama lagi dah nak masuk tahun 6. In shaa Allah. Lebih kurang setengah tahun saja lagi. 😂 kesat air mata. 

Tanpa keizinan dan petunjuk dari Allah, tidak lah saya bernafas udara tahun 5 ini. 
Allah. 
Hidup tak senang, tapi Allah sentiasa ada memberi rezeki dan petunjuk menempuh jalan sehari-harian. 
Bila masa muda ini saya rasa kuat dan tak ada masalah untuk jalan jauh dan laju, saya akan teringat, nikmat sihat dan muda ini akan kembali pada Allah juga suatu hari nanti. At least, saya harap saya dah guna sebaiknya apa yg Allah bagi pinjam ini. Nanti dah tua moga tiada sesalan. 

Muda, sebelum tua. 

So, saya sangat berdebar nak menempuh hari esok. Masa depan terletak di bawah kuasa Allah. Saya hanya mampu usaha dengan bantuan-Nya, dan bertawakal. 

Mati itu pasti. 
Jadi doktor, in shaa Allah. 

Mampukah nak jadi doktor HO yang cemerlang?
Doktor MO yang excellent?
Doktor pakar yang faqih?
Allahuakbar. 

Moga jalan ini ialah jalan yang Allah redha untuk saya bertemu dengan-Nya. 
Moga atas jalan ini, segala kebaikan datang bersama. 
Moga jalan medik ini, menjadikan hidup, mati dan kebangkitan semula saya akan dekat dengan Allah. 
Amiin. 

Moga segala ilmu ini diberkati, memberatkan timbangan dan membuka jalan manfaat kepada umat manusia. 

Dr N. Khalid MBBS (JUST '17) in syaa Allah

Hanya Allah yang tahu masa depan saya.
Doakan kehidupan dan kematian yang diredhai oleh Allah. 
:')

Ibadah, niat sudah dapat pahala, biarpun mungkin sampai atau tak sempat buat. 

Laa hawla wa la quwwata illa billah. 

Thursday, December 3, 2015

Bus chat

- bismillah -

Kalau tgk senarai archive, tahun 2015 inilah paling banyak saya post di blog. Saya pun tak tahu kenapa. Tapi saya akan terus menulis, kenangan, walaupun saya tak reveal 100%, supaya indahnya hidup ini dan naik turunnya dapat dikongsi. Saya tahu, isi tulisan saya takkan boleh angkut masuk kubur, tapi moga segala kebaikan, inspirasi, doa yang kalian lakukan, ada sahamnya dari apa yang dibaca. 

So hari ni, naik bas pergi hospital luar bandar. Bas lompat2. Intergrate masuk dengan masyarakat arab. :)

Saya dah cerita bab gentlemen dan qowwamun ala nisa dlm post di facebook. 

Hari ni punya kisah pula. 

"Shukran." Saya ucapkan kepada yang duduk sebelah saya sebab share tempat duduk. Bas sesak dan padat. 
"Dia cakap apa?" Tanya seorang perempuan di tepi tingkap kepada rakannya yang di sebelah saya. 
"Dia kata terima kasih."
"Oh, kau tahu cakap arab?" Dia tanya dengan muka terkejut. 
"Haruslah...hehe" sengih. 
Dia angguk. 
Diam sepanjang perjalanan. Dia sembang dengan kawan lain. 

Lepas tu saya pindah duduk seat lain bila penumpang2 lain dah turun. 

"Bas ni berhenti depan hospital eh nanti?" penumpang sebelah tanya. Lebih kurang la soalan dia. Tak ingat. 
"Haah." Saya balas. Seronok pula bila dia tak judge pun saya non-arab ke tak tapi dia relax saja ajak converse. Feeling diterima. Tak macam tadi. 
Lalu saya beranikan diri, senyum, tanya, "kau nak pergi mana?" 
"Aku nak pergi hospital."
"Oh...memang bas ni last sekali dia akan berhenti depan hospital pun." Aku ketawa. Sbb muka dia risau bas tak berhenti depan hospital. 
Bila dah sampai depan hospital, dia tanya lagi bas ni nak lalu depan bangunan klinik (belakang hospital) tak? Aku jawab tak lah kalau dah terang2 bas dah uturn untuk berhenti tanda dah habis route ni. Haha.
"Aku tak nak turunlah kalau bas ni tak lalu depan klinik." Dia buat lawak. Kami ketawa lagi. 
"Oklah jom turun..." aku tamatkan sengih. 
"Jom2."

Mudah sangat dia mesra dengan non-arab macam aku. Terima kasih sebab ceriakan hari ni. Pagi2 sebelum masuk hospital lagi. Alhamdulillah. 

Benda simple, tapi it made my day. 

Dan aku baru discover, aku suka bersembang dengan orang. Hehs. 

"Jangan pandang rendah pada kebaikan walaupun kau bermanis muka dengan orang lain." Hadis. 
Apatah lagi buatkan orang gembira. 

Balik rumah dah nak masuk maghrib. Too tired. Call mak. Mak pun tanya, penat ke? Saya mengaku. Saya penat mak...

Tapi Allah sentiasa ada untuk hamba-Nya. Moga Allah terus make my day with His blessing. Amiin. 

Wednesday, December 2, 2015

The spilt coffee

- bismillah -

We entered a room previously used by the 6th years students. And there was this strong familiar aroma around. It smells like, coffee! Yeah, there was a coffee stain on the table, and some on the floor. It really was a mess. I think it should be called as a puddle of thick coffee spill. 

I was mumbling slowly. Busuklah. Sapelah tumpahkan. Bla bla bla. 
And so did other students, they were commenting on the after-effect of the spill. 

Somehow.........

My friends did something wonderful today. Lowering their ego.

They clean up other people's mess. 

One of them mopped the floor with 30 pairs of eyes watching! M.o.p. which i dont know from where did he get it!

He cleaned up the freshly spilt coffee - stain on the floor which has a very strong odour due to its high concentration. 
And taraa - no stain, no smell. 

Kalau dia tak buat kerja tu, maknanya sepanjang discussion akan bincang dalam aroma kopi yang menusuk. 

And, i teringat my ayah sebab ayah selalu buat kerja mengemop lantai. Which explains why anak dia ni tak pernah pegang kayu mop. Huh. Insaf. Being a cleaner tak perlu pakai uniform pun, and my friend today being a cleaner who does cleaning job without being paid, reflects his standards of hygiene. 

And 30 hands gave him a round of applause later after he finished mopping. There is something to be proud of anak melayu lelaki like them. (They were two involved - one accompanying while the other did the job)

Tuesday, December 1, 2015

I am happy for you!

- bismillah -

Suatu hari, Ahmad bawa seguni emas. Dia terlalu gembira hingga seguni emas itu rasa ringan bagai kapas. 

Dia singgah ke rumah Dolah. Dolah ialah tokay emas. Dia ada 40x ganda lebih banyak guni daripada Ahmad. 
Teka reaksi Dolah kepada Ahmad?

Kemudian, Ahmad singgah rumah Tipah. Tipah ini mami jarum, iaitu orang yang suka pakai barang kemas dan apa saja yang emas. Teka apa reaksi Tipah?

Balik dari rumah Tipah, Ahmad terserempak dengan Ali. Ali baru kalah judi. Teka apa reaksi Ali?

Dan akhirnya Ahmad pulang ke rumah. Dia bertemu ahli keluarganya. Dia ceritakan semua reaksi orang yang dia pergi jumpa dan terjumpa tadi.

Dolah senyum. 
Tipah mula buat baik. 
Ali tanpa lengah memeras ugut. 

***
Apa yang kita ada, tak semua orang boleh kongsi perasaan kita. 
Orang yang ada lebih, dia mungkin pandang rendah. 
Orang yang kurang daripada kita, mungkin dia rasa nak juga, dengki. 

Itu harta benda. 
Samalah juga dengan bahagia. 

Gantikan emas dengan 'bahagia'. Siapakah Ali dan Tipah dalam kehidupan ini? Ajaibnya dengan 'bahagia', Dolah akan berubah menjadi orang yang tak akan pernah memperlekehkan orang lain. 

Kerana,
Bila kita dah ada bahagia dalam hati, kita akan bahagia dengan kebahagiaan orang lain. Tiada apa yang perlu dicemburui. 

Itulah kisah hari ini. Seorang rakan groupmate lama datang dan dekati saya. 
"Awak! Ingat tak dulu saya selalu dapat markah rendah?"
"Ya...kenapa?" Saya membalas tercengang. Muka dia nampak berseri. 
"Tahun ni saya dah dapat markah tinggi!" Dia sebutkan nilai markah exam yang dia dapat. 
"Wow! Ma shaa Allah!" Tak tahu nak puji apa dah. Kalau perempuan boleh peluk. Hehs. 
"I have done better this year. Bittaufiq. Good luck to you." And he parted good bye. 

Terfikir. 

Saya tak pernah tahu muka saya ni boleh jadi tempat dia share happiness. 

Kita tak pernah tahu apa nilai kewujudan diri ini. Senyum. Jadi, hargailah diri sendiri. :)

Dan saya rasa, bila saya rasa happy untuk dia tadi, perasaan itu lebih happy daripada waktu dapat markah sendiri. 

Tak rugi pun untuk bahagia. 

Cuba bayang kalau saya bersikap Tipah dan Ali? 
Pasti kawan tadi kecewa.....

Random dreams

- bismillah - Alhamdulillah. Allah izin masuk ke tahun baru hijrah. To cut short, here is my list of dreams yang worth dreaming...nak capa...