Skip to main content

You took my breath away

- bismillah -

Dingin musim sejuk,
Syahdu bersaksi bintang. 
Derapan langkah bertunjang amanah,
Teratur, perlahan, tanpa gesaan,
Sepertinya juga kamu. 
Detak jantungku, bagaikan akur,
Diam, sunyi, termenung. 
Bagai menikmati kehangatan malam,
 sedang sendi dan tulangku kesejukan. 

Aku sedang apa ini?
Bisikan sepanjang jalanku. 

Entah kita di tajuk apa dalam cerita ini,
Kadang aku sangka ini permulaan, 
Kadang aku mengharap akan sambungan, 
Dan lelahku menanti agar adanya pengakhiran. 
Tapi cerita ini bagai terus tertulis, 
Satu demi satu, 
Tanpa kesinambungan. 

Aku sedang apa ini?
Mengharap yang bukan-bukan,
Berfikir yang berlebihan,
Hingga terlanggar sempadan kebiasaan,
Hingga aku sedar, 
derap langkahku menyaingi langkahmu.  

Perlahan, aku hentikan semula semuanya. 
Aku padam semula apa yang aku lakar. 
Aku kunci semua jendela yang menadah cahaya.
Aku tutup semua ruang yang membisik ke jiwa.  
Hingga hening senja tiba,
Dudukku menyendiri,
Termenung lagi. 
Di kota ciptaanku ini,
Aku tinggal dengan persoalan,
Masihkah ada ruang, untukku bernafas?

Tanpa aku sedar,
Nafasku hilang bila dia pergi membawa hati. 

I was thinking, i breath with the lungs not the liver! And the idea dies away. Zzz. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …