Skip to main content

Where is my confident self...

- bismillah -

Read somewhere in the facebook, Dr Har tegur cakap hanya orang yang yakin dan boleh bawa diri saja boleh tegur (greet) guru-gurunya. 

And after 7 years, how i wish i can perkenal diri dan cakap, sayalah anak murid cikgu dulu! Sekarang saya dah besar *insert a grateful emoticon here* and perkenalkan rest of my friends yang jadi anak murid beliau. 

But it didnt happen. 

And sadly, i have no courage and left the chance went away with the winter wind...

I am not regretting, but i just dont like the fact that i have no firm and strong reason for this decision, of why i choose to stay quiet and left unnoticed. 

And somehow this evening dr maza just delivered a speech, mentioning how we must appreciate our surrounding people and the events that occured, dont just let them past without any significance. 

Or else, we would learn nothing from the repeated cycles of life events and cycles of time. 

***
Tomorrow is my first Anaesthesiology rotation in my fifth year. I dont want to be an al-an'am! (Haiwan ternak yang ada mata tapi tak melihat, ada telinga tak mendengar.) 
I want to be a somebody or make this rotation is significant for me..not just another-two-week rotation to pass. 

***

And as i choose the Quran over other commitments apart from medicine, the more other distractions come in my way. 

And as i choose to remain positive with being single, and there come hopes and everything that makes my positivity shaken with doubts. 

Laa hawla wa la quwwata illa billah. 

May Allah always guide my way. 
May Allah always surround me with thiqah people, faqih people, and beautiful at hearts. Amiin. 

P/s i just won a small election in my batch group. Suddenly i know and become more to realise, i am very helpless without Allah. May Allah ease my way to His jannah with His mercy. 

I have too many to ask from Allah, and Allah tak pernah kekurangan despite manusia minta macam2. May Allah ampunkan farhana. 

There is one quote i remembered,
Before u become successful, success is about growing oneself. But when u become successful, success is about growing others. 

That is why, It feels good to become rumput tepi jalan and cheering others haha. Like what i always do..suka tolak orang buat kerja huhuhu. I guess i have to grow my own self now...to become succesful. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …