Skip to main content

Perempuan islam yang muslimah

- bismillah -

Petikan daripada kuliah yg disampaikan oleh Dr Solah Khalidi di IKON2, UJ, Amman hari ni. 20/11/15

Bukti islam agung ialah kita, kita yg membuktikan
Dlm islam, iman patut ditonjolkan, bukan simpan saja
(Tak cukup iman hanya dalam hati)

Wanita sama hak dlm islam
(Lelaki dan wanita:)
Complement each other
Peranan wanita merangkumi semua dari isteri, ibu, mak cik, nenek

Tgk gaya bahasa quran utk wanita contohnya surah an-nisa'
Wanita sentiasa di samping lelaki
Tgk ayat quran ahzab 35 
Allah terima amalan lelaki dan perempuan tanpa kecuali

Ayat hayatan thaiyibah
من عمل صالحا من ذكر وانثا وهو مومن فلنحيينهم حياة طيبة 
Hayatan thaiyibah ialah hidup yg sentiasa ingat Allah, bukan mcm barat yg bebas

kualiti yg ada pd tokoh wanita islam
- ilmu
Tokoh sejarah
Tokoh mufassir
Setiap masa dlm khidmati lillah 
Bacalah quran utk tahu apa yg Allah nak kita buat

Utk Allah sayang kita:
1. Fokus pada ilmu, penuhkan masa dgn pembelajaran, bukan buang masa
عندنا واجبات كثيرة
(Kita ada banyak sangat tugasan - menyebarkan islam)

2. ان تعيشي مع القران
(Live your life with quran, hidup dengan Quran)
Hidup yg cantik ialah haya' dengan iman
(Malu dengan iman)
Surah qasas, ayat yg perempuan anak nabi yaakub ajak nabi musa 
تمشي على استحياء
Boleh ckp dgn syabab dengan bersebab, masih ada malu
Qalbi malian bilquran! (Hati dipenuhi dengan al-Quran!)
Kata2 nya baik, 
🌹😌❤️💚
Takda masalah crush bila hati penuh quran
Jaga malu
Jaga toharah

3. Dakwah dan nisa' (dakwah dan wanita)
Wajib ke atas lelaki dan perempuan
Jangan jadi mcm banat eropa (perempuan barat), mereka jauh dari islam, 
الدعوة تحتاج منك الاسلوب
(Nk dakwah kena ada uslubnya)
Ada cara
Lembut jangan keras
Nida (seru/panggil) org dgn baik

4. Jihad fi sabilillah
Takrif jihad: ballum a3la juhud lillah (salah dengar?)
Khidmat haza din (beri perkhidmatan utk agama ini)
Every amal u buat, utk memberikan servis utk deen ini
To give good things to islam, in every word u speak, every act you do
فضل الله المجاهدين على القاعدين درجة
(Ayat quran, Allah meninggikan darjat orang yg berjuang berbanding org yang duduk - tidak berjuang)
Darjat - tinggi nya bagai langit dan bumi. Bukan 30cm dan lain2 ukuran yg biasa. 

(Become the beloved of spouse, parents, family, ulama')
Mahabbah zauj, arham, ulama'

Hidup ini penuh dgn jihad
Niat anak ialah mujahid, pembangun islam

Penutup 
اقام الدِّين بالحقّ
(Dirikan agama ini dengan sebenar2nya)
Kembali kpd kitab Allah

-----
Wallahua'lam. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …