Skip to main content

My first Scrub story

- bismillah -

Alhamdulillah. Masih diberi kesihatan. 

Well, i did my second presentation in fifth year just now, being the first group for this current anaesthesiology rotation. 

I love doing seminar presentations, but i hate to use previous senior's slides, but i even more hate to make my own slides because of my perfectionist trait. I did my own slide for previous rotation though, and it went so long...

Tomorrow will be my first day to enter the OT in shaa Allah. May Allah ease everything. 

I dont know anything unless what Allah has taught me. 

Well, Allah has been kind to me. I wear a long abaya, because today is only seminar for me, no need to enter the OT so no need to wear the scrub. And you guess what happened to me this morning?

I have to wear the scrub, even when i dont need to enter the OT. 

Luckily, alhamdulillah, i wear a proper inner long sleeve shirt and a proper loose slack. Or else...the scrub is too thin to make me warm and what more important is covering the aurats properly. Abaya? Buang sangkut tepi!

And i wore shawl purposely instead of tudung today, but then with the scrub, it had to be loosen down and i have to put on a new style to match with TIME, yes time, and matching the scrub which mean the shawl should be put underneath it. So pergi kelas with 3 pin and 2 peniti, masuk kelas with only 2 peniti. Hijab with no pin? Totally arab-style~

So, lesson learnt is, whenever i am in this OT section, i have to be prepared to enter the OT eventhough not scheduled. 

I am secretly wishing to enter OT everyday, but being too lazy to give extra push to my self to 'enter to the unknown world' (the OT room)... Which is full of male doctors - yes i cant see any female nurse in most of the OT thru the orientation sneek peak.

Imagine, being blurred, alone, alienated, thinking whether to enter thru big door or small door, wondering what is the case of surgery being done, how many hours that it will last, and what to do there and most importantly, WHERE TO STAND?

I shall discover the fear and know the answer tomorrow. In shaa Allah. 

I have to be cemerlang. *nangis*

Tidaklah aku keluar dari comfort zone melainkan untuk Allah bimbing aku kepada kejayaan hidup dunia dan akhirat. Amiiinn. 

Fuh kanan fuh kiri. All is well, only with Allah. Pray for me!

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …